Обережно: кремлівська стратегія

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Кілька слів вступу. Автор цієї статті не претендує на особливе авторство, оскільки майже все, написане тут – цитати. Отже, існує в Росії приблизно з 2010 року якийсь центр з назвою «Кремлівська стратегія». Правильна назва цієї організації говорить сама за себе: «Автономна некомерційна організація «Центр сприяння структурного розвитку державних економічних програм та національних проектів «Кремлівська стратегія». Всього-то. Надалі – КС.

Принт Кремлевская стратегия-1

Кому потрібно було створювати такий масштабний проект? Як написано на сайті цієї структури – «своїм головним завданням Центр «Кремлівська стратегія» бачить створення передавального (між державно-владними структурами і суспільством) механізму з метою консолідації та активізації громадських сил, створення повномасштабної громадської думки щодо підтримки роботи Президента РФ, його Адміністрації та Уряду Російської Федерації у справі реалізації національних проектів і довгострокових планів комплексного розвитку країни на період до 2020 року».

Не слабо? Якщо хтось думає, що подібна організація може існувати в РФ автономно від її керівництва і без належної «уваги», та чого вже там – патронату ФСБ – ви, м’яко кажучи, помиляєтеся …

Цитата № 1.

Ось що говорив про подібні російські структури ще в 2011 році полковник ЗСУ Сергій Галушко – нині – заступник командувача штабу антитерористичної операції на Донбасі (див. Статтю «Інформаційні операції проти України: погляд зсередини» від 04.11.2011, розміщену ось тут: http: // 8korpus.in.ua/wars/589-article10652:

Для ледачих: «У Росії для створення і реалізації потенціалу «м’якої сили» на неурядовому рівні кілька років тому був створений фонд «Русский мир», який акумулював вітчизняний і зарубіжний досвід і швидко перетворився в флагмана «м’якої сили» РФ на міжнародній арені. Фонд займається, насамперед, просуванням і підтримкою вивчення російської мови у світі, а також сприяє розвитку «Русского мира» в цілому. До його напрямків діяльності входять організація заходів, конгресів, присвячених російській мови, російській культурі, стану «Русского мира», підтримка громадських, академічних та освітніх організацій, пов’язаних з російською мовою і культурою. Фонд надає гранти на підтримку заходів щодо збереження та вивчення російської мови. Нарешті, допомагає відкривати центри російської мови і культури в країнах світу. Крім того, фонд створює дистанційні програми підготовки, підтримує програми для навчання російської мові в режимі «он-лайн».
Безумовно, «Російський світ» не є єдиною структурою, їх список досить великий. Про те, як подібні організації практично працюють на території України, дає також уявлення про діяльність «Центру сприяння структурному розвитку державних економічних програм та національних проектів «Кремлівська стратегія».

В принципі, вищесказане має цілком здоровий і конструктивний вигляд. Але, на цьому ж сайті ми виявляємо оцінку ситуації в сфері реалізації національних інтересів Росії, в т.ч. наступне твердження: «На державний рівень виходить нарощування антиросійських тенденцій в Україні, Литві та ряді інших країн ближнього зарубіжжя».

Ось так. Ми вже переконалися в цьому – в Криму та на Донбасі. Ще у когось є сумніви в запланованій заздалегідь агресії проти України? У тенденціях подібних дій РФ в прикордонних державах – тій же Прибалтиці? Ото ж, коли в Литві лунають голоси за прийняття заходів проти потенційної загрози з боку Росії – ці люди добре розуміють, що говорять.

Цитата № 2.

«АНО Центр «Кремлівська стратегія» вдячний Міжнародної академії козацтва, Національній раді козаків України, підприємцям і промисловцям УСПП, представникам ТПП України, ВГО «Загальновійськовий союз України», Всеукраїнському союзу радянських офіцерів, Кримському казачому союзу «Відродження», Катеринославському козацтву, Слобожанському козацтву , Сімферопольському українських козацтву, Об’єднаній Раді Українського Закордонного козацтва, Координаційній раді російських організацій «Русское віче» та іншим козацьким громадським і державним організаціям України за підтримку в проведенні форумів «Єдиному слов’янському козацтву – єдиний митний простір», які в черговий раз змусили серйозно задуматися про подальші шляхи України, тому бути чи не бути Україні в Митному союзі – це в першу чергу воля народу України».

А ось це вже цікавіше. Це – з офіційного сайту КС. Як сьогодні почувають себе перераховані вище українські організації в ролі п’ятої колони? А на одному з наведених скрін-шотів красуються і сьогодні кілька досить відомих українських прізвищ, зазначених, як «керівництво» КС. Ольга Сумська, наприклад…

Принт Кремлевская стратегия-2

Цитата № 3.

Експерт з інформаційної безпеки – не можу назвати його інакше, Сергій Галушко, відзначає в тому ж, 2011 році: «Останнім часом російським керівництвом виділяються значні ресурси на «формування іміджу» Росії, на популяризацію та поширення російської мови, на активізацію роботи з російськомовними співвітчизниками за кордоном. Але по ситуації на пострадянському просторі визначена робота за двома основними напрямками. Перш за все – над підвищенням «результативності» контактів з представниками нинішньої і, зверніть увагу, перспективної еліти держав колишнього радянського простору. А також – більш активної та адресної роботою з громадськістю.
Одним з основних механізмів ефективності роботи на цьому напрямку стало формування ресурсів російської «м’якої сили», в т.ч. і всередині зарубіжних держав, шляхом консолідації та організаційного оформлення діяльності російської діаспори».

Цитата № 4.

«М’яка сила» в цілому визначається як похідна трьох частин: культури держави – тих її елементів, які можуть бути привабливі для інших, її політичних цінностей, яких вона дотримується як усередині країни, так і за своїми межами, і зовнішньої політики держави, яка повинна бути законною і морально виправданою. «М’яка» могутність виникає, коли країна приваблює своєю культурою, політичними ідеалами і програмами».

Ось така «м’яка сила» і займається солідним сектором інформаційної війни проти України. Війни, в якій, як і в реальній війні на Донбасі, для кремлівських стратегів правил немає.

До речі: про засновника цього Центру – Вадиме Мінгальова і його афери і кримінальні справи можна багато цікавого прочитати ось тут: http://kreml-org.livejournal.com/3393630.html

Цитата № 5.

Для ледачих: ось що пише відомий російський блогер sava_morozov, коментуючи добірку архівних газет про Вадима Мінгальова (керівника «Центру Кремлівська Стратегія»)

«Здрастуйте, шановні журналісти, громадські діячі, бізнесмени і просто зацікавлені політикою люди. Пропоную вам ознайомитися з добіркою архівних матеріалів про керівника Центру Кремлівська Стратегія Вадима Мінгальова. Унікальний цей громадянин тим, що наприкінці 90-х років «збирав» гроші у самарських бізнесменів, нібито, в обмін на підтримку Президента Бориса Єльцина в рішенні «пікантних» питань.

Минуло майже 15 років, але ситуація не змінилася. Зараз Вадим Мінгалев намагається «збирати» гроші вже з українських бізнесменів. Натомість обіцяє всесильну підтримку Кремля в Москві і лобіювання інтересів українського бізнесу в оточенні Володимира Путіна. Діє він від імені центру «Кремлівська Стратегія», керівником якого він себе призначив. У псевдо-лобіюванні інтересів Кремля на Україну йому допомагають його спільники … Висновки робіть самі».

І більше додати нічого.

Андрій Кисельов, експерт з національної безпеки
Інформаційно-аналітичного центру національної безпеки України

Поширити:

Залишити коментар:

коментар