Обласна дитяча бібліотека святкувала довгоочікуване перейменування (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Сьогодні, 22 липня, обласна дитяча бібліотека святкувала своє довгоочікуване перейменування на честь Тараса Шевченка. Привітати колектив бібліотеки завітали колеги, маленькі читачі та їхні батьки, депутати і журналісти, а також всі, хто вболівав і підтримував заклад під час довгої і дійсно виснажливої боротьби щодо зміни назви.

Ідея перейменування закладу виникла не спонтанно – вона формувалася не один рік в колі людей, яким не байдужа доля краю. А саме звернення до депутатів обласної ради з проханням наректи бібліотеку на честь Кобзаря, колектив закладу озвучив майже рік тому – 30 вересня 2014 року у Всеукраїнський день бібліотек. Тоді цю ініціативу підтримали колеги з інших філій, журналісти, письменники, історики, громадські діячі, а також колектив і пацієнти госпіталю ветеранів. Все підштовхувало до перейменування, адже бібліотека знаходиться на вулиці Шевченка, поряд – пам’ятник Шевченка. Лише деякі депутати обласної ради довго опиралися реалізації цього історичного моменту. Серед їхніх аргументів – те, що Шевченко не дитячий письменник. Але перша збірка Тараса Григоровича була украдена саме для дітей. Це був дитячий Кобзар.

За стійкість у такій благородній справі бібліотекарям подякував заступник голови Кіровоградської ОДА Сергій Коваленко. «Дякую колективу бібліотеки за те, що висловили пропозицію про перейменування і захищали її, громадськості – за те, що підтримали, депутатам – за те, що реалізували прагнення кіровоградців. І от тепер у нас є бібліотека імені нашого українського генія. Це важливий крок для всієї громадськості і для держави. Адже так ми демонструємо, що у нас є свої українські герої!». А від імені голова КОДА Сергія Кузьменка, він передав бібліотеці подарунок –  портрет молодого Кобзаря. У відповідь також отримав Кобзаря – збірник поезій.

«Шевчена багато не буває» – сказав під час однієї з сесій депутат Віктор Погрібний, переконуючи своїх колег у доцільності і необхідності зміни імені бібліотеки. Йому, як нікому, відомо, наскільки важким був шлях перейменування. «Вам було важко просувати такі просвітницькі ідеї у місті, яке є підручником з Малоросійства, – зазначив Погрібний, звертаючись до всіх, хто виступав за перейменування. – У місті, де є пам’ятник і вулиця градоначальника часів Російської імперії, пам’ятник двірнику часів Російської імперії, у топоніміці якого увічнені російські міста, російські військові, російська література і наука. Але ви не здались і довели до кінця свою благородну справу!».

Серед тих хто підтримував і відстоював спільну думку кіровоградської інтелігенції в сесійній залі і поза нею була й Ірина Малик – мама читача і депутат обласної ради. Тож цього для вона щиро привітала і читачів, і батьків, які чи не найбільше вболівали за перейменування, бо дуже хотіли, щоб наша славна бібліотека носила ім’я великого поета усіх часів – Тараса Шевченка. «Державницька політика сьогодні – це патріотичне виховання дітей і молоді, це декомунізація, – наголосила Ірина Малик. – І ми з вами, домігшись перейменування бібліотеки, зробили вагомий крок як у державотворчому напрямку, так і у виховному. Дякую колективу бібліотеки за те, що повели за собою громадськість і не здалися не зважаючи на труднощі. Як казав Євген Маланюк, коли у нації немає вождів – її вождями стають поети. І в такий важкий для нашої країни час саме постать Шевченка веде за собою народ. Бо Шевченко – беззаперечний лідер нації в усі часи!».

Слова Ірини Малик підтримала Галина Война – директор кіровоградської гімназії №5, яка теж носить ім’я Кобзаря. На її думку, постать Шевченка важко переоцінити. Прикладом тому є те, що в найважчі для народу часи саме він був потужним об’єднавчим фактором. Галина Война нагадала, що саме його безсмертні рядки надихали українську молодь у їх боротьбі на Київському Майдані.

Тему боротьби продовжив Геннадій Сябренко – головний лікар Кіровоградського обласного госпіталю ветеранів війни. Саме він разом з учасниками АТО ініціював збір підписів на підтримку перейменування бібліотеки на честь Кобзаря. «Я тут і як батько, і як кіровоградець. Мені не все одно до якої бібліотеки ходять наші діти, – сказав він. – Я вперше побачив збірник поезій Шевченка у камуфляжній палітурці. Мені його подарували хлопці з АТО. Там немає жодного рядку негативу. Там кожне слово про любов до України. Там на кожній сторінці настанови для наших дітей. Почавши збір підписів, я просто передав громадськості думку і бажання наших пацієнтів – воїнів старшого покоління і молодих хлопців, які несуть службу в АТО. А вони бажали, щоб дитяча бібліотека, в якій виховуються українці, носила ім’я українського письменника».

Розчулена такою кількістю щирих привітань і потужною підтримкою кіровоградців, директор бібліотеки Таїсія Манжула щиро зізналася – вона і весь колектив пишаються тим, що їм усім разом таки вдалося досягти омріяної мети. І тепер на Кіровоградщині є перша дитяча бібліотека імені Тараса Шевченка.

Світлана Томашевська, Перша електронна газета.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар