Кіровоград звільняється від комуністичних назв

Сьогодні, 22 липня, в Кіровоградській міській раді відбулося чергове засідання топонімічної комісії, яка займається питанням перейменування вулиць Кіровограда.


Відповідно до рішення членів комісії, вулицю Героїв Сталінграда запропоновано поділити на 2 частини: першу – від початку і до вулиці Пацаєва – назвати вулицею Академіка Тамма,  а другу, яка веде до Алеї поховань – вулицею Героїв України.

Вулиці 20 років Міліції вирішено повернути історичну назву – Солдатська. Так само історичну назву – Бобринецький шлях,  вирішено повернути вулиці 40 років Перемоги.

Вулицю Щорса вирішено перейменувати на вулицю Ганни Дмитрян, оскільки на кошти саме цієї меценатки в 1904 році було побудовано лікарню Святої Анни, яка знаходиться на цій вулиці.

Вулиці Московській ухвалено дати назву Холодноярська.

Вулиці та провулку Енгельса також повернули історичну назву – відповідно, вулиця Петропавліська та провулок Петропавлівський.

Вулицю Медведєва за рішенням топонімічної комісії запропоновано перейменувати на вулицю Євгена Чикаленка – на честь відомого українського мецената.

В роботі залишається перейменування таких вулиць, як Куйбишева, Радянська, Леніна, Терешкової, Павлика Морозова.

Голова топонімічної комісії Сергій Колодяжний нагадав про те, що приймаються пропозиції не лише членів комісії, а й усіх громадян. Саме тому він закликав усіх присутніх скласти чіткий, обґрунтований список пропозицій щодо перейменування решти вулиць, які підпадають під закон про декомунізацію.

Питання перейменування вулиць на честь загиблих на сході України героїв поки що також відкладено. Більшість членів комісії ухвалили рішення про необхідність формування чіткого алгоритму дій: зважаючи на те, що кількість полеглих воїнів велика, необхідно визначити, за які заслуги перед Україною можуть бути підставою для перейменування вулиць на їхню честь.

Усі рішення топонімічної комісії будуть винесені на голосування депутатів під час засідання сесії міської ради.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар