РНБО: проросійські бойовики з гранатометів обстрілюють українські міста (ФОТО, ВІДЕО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

На Луганському напрямку бойовики провели нічний обстріл Станиці Луганської. Вогонь вівся з гранатометів протягом 4 годин – до світанку. У ході обстрілу згорів магазин, у райцентрі немає газу та електрики. Також ввечері зафіксовано короткотривалий мінометний обстріл наших позицій, що розташовані дещо східніше, біля самого державного кордону. Натомість вогнева позиція бойовиків залишається незмінною – район пам’ятника князю Ігорю, що на правому березі Сіверського Донця біля автодороги Станиця Луганська – Луганськ.

11

На всіх інших ділянках фронту на Луганському напрямку агресивних дій ворога не зафіксовано. Таку інформацію оприлюднив сьогодні на брифінгу в УКМЦ речник Адміністрації Президента України з питань АТО полковник  Андрій Лисенко.

Натомість традиційно неспокійно на Донецькому напрямку. Вчора вранці  противник вів потужний мінометно-артилерійський обстріл наших позицій тривалістю близько 5 годин в районі Світлодарської агломерації. Зокрема, ціллю бойовиків був стратегічно важливий міст на трасі М-03.

Ворожі артилерійські батареї розгорнуті між Вуглегірськом та Калинівкою – безпосередньо біля лінії фронту. Вдень і ввечері противник вів безладну стрілянину на північ і захід від Горлівки – під ворожим прицілом опинилися Миколаївка Друга, Майорськ та Кірове. Дещо сильніший мінометний обстріл противник провів в районі сел. Новгородське. На ділянці від Горлівки до Ясинуватої фактів порушення режиму тиші не зафіксовано.

Західні околиці Донецька залишаються епіцентром протистояння сил АТО з противником

Зокрема, ввечері противник провів танковий і артилерійський обстріли житлових кварталів Авдіївки та території Авдіївського коксохімічного заводу. Всі передові позиції противника – сел. Спартак та Олександрівка, територія Донецького аеропорту, 4 західні райони Донецька щільно наповнені важкою військовою технікою бойовиків, яка систематично застосовується.

Статистика подій останніх днів доводить, що гучні заяви ватажків бандформування «ДНР» про відведення важкого озброєння є цинічним обманом. Зокрема, лише за минулу добу в Мар’їнському районі поранено кількох цивільних. Особливо цинічний і злочинний епізод стався на виїзді з Донецька в бік Курахового.

З окупованої території через ворожий блокпост прослідував автомобіль. Бойовики безперешкодно пропустили машину, а згодом відкрили навздогін вогонь з мінометів, внаслідок чого 3 пасажирів автомобіля було поранено.

Міжнародні спостерігачі також не підтверджують заяви бойовиків про нібито відведення озброєння

Так, днями спостерігачі зі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ спільно з журналістами здійснювали моніторинг так званого «відведення» танків, а також гармат та мінометів калібром менше 100 міліметрів. Проте спостерігачі побачили лише пересування 3 танків та 4 БМП біля Лозового та Новоласпи. Факту відведення підтверджено не було. Більше того, нещодавно безпілотник місії ОБСЄ зафіксував мінометний вогонь, який бойовики вели з селища Ясне по Березовому. Також спостерігачі попереджають про скупчення військової техніки на окупованих територіях.

На Маріупольському напрямку обстановка залишається достатньо спокійною. Короткотривалі обстріли бойовиками наших позицій зі 120-мм мінометів відбулися в районі Новотроїцького і Старогнатівки. У Богданівці та Широкиному зафіксовано епізодичні збройні провокації з використанням гранатометів і стрілецької зброї.

Вчора в зоні АТО було зафіксовано 12 польотів ворожих безпілотників.

За минулу добу внаслідок бойових дій 1 український військовослужбовець загинув, 1 – отримав поранення.

Бойовики цинічно порушують Мінські домовленості і грабують мирних мешканців

Вчора через контрольний пункт «Бугас» прослідувало 16 вантажівок з гуманітарною допомогою, які перевозили 255 тонн продуктів харчування, засобів гігієни та будівельних матеріалів для мешканців Донецької області. Допомогу надав Міжнародний комітет Червоного Хреста. Проте НЗФ не пропустили ці автомобілі.

Водночас, незважаючи на катастрофічну соціально-економічну ситуація, окупаційна адміністрація на території Донецької області погрожує відбирати нерухомість та виселяти власників житла, які мають заборгованість за комунальні послуги.

Правоохоронні органи продовжують кампанію з вилучення нелегальної зброї

У м. Новогродівка Селидівської міськради Донецької області у ході обшуку в приватному будинку вилучено автомат Калашникова, гранати та набої. Схованки було обладнано в розкладному дивані та коробках з-під побутової техніки.

Слід зазначити, що зброя була вилучена у помешканні чоловіка на прізвисько «Знак», який розшукується за підозрою в участі у НЗФ.

Ще одну схованку зі зброєю виявлено у Старобільскому районі Луганської області. На території занедбаного санаторію біля села Запорізьке зберігалося 2 гранатомети РПГ-26, 7 ручних гранат РГ-42 та 9 запалів до них. Уся зброя була підготовлена до вивезення з району проведення АТО.

24 21 22 23

Просимо громадян зберігати пильність та негайно повідомляти правоохороним органам про будь-які підозрілі предмети.

В с. Гарасимівка Станично-Луганського району затримано ворожого агента

Чоловік представлявся військовослужбовцем Державної прикордонної служби, збирав кошти у місцевих мешканців на потреби АТО та повідомляв про активізацію подальших бойових дій, сіючи паніку. Узатриманого виявлено чимало російських документів, зокрема паспорт, посвідчення «казака» з сумнозвісної організації «Всєвєлікоє військо Донскоє» та перепустка для в’їзду до прикордонної зони РФ, видана ФСБ.

Нагадаємо, що біля цього прикордонного села, яке перебуває всього за 20 км від лінії фронту, неодноразово виявляли ворожі ДРГ, які заходили на нашу територію з Росії.

Неспокійна обстановка на Сході України ставить нові виклики перед нашим військом

Саме тому Україна поглиблює військову співпрацю з арміями країн-членів НАТО. Учора розпочалися щорічні багатонаціональні навчання «Репід Трайдент-2015». На Львівщину прибули 1800 військових з 18 країн. Під час навчань буде задіяно майже 900 одиниць зброї і понад 130 військових автомобілів та бойових машин.

39-23 31 32 33 34 35 36 37 38 39 39-1 39-2 39-3 39-4 39-5 39-6 39-7 39-8 39-9 39-10 39-11 39-12 39-13 39-14 39-15 39-16 39-17 39-18 39-19 39-20 39-21 39-22

Тривають навчання і в прифронтовій смузі. У місцях дислокації наших підрозділів неподалік Артемівська обладнані позиції для проведення тренувань з вогневої підготовки. Українські бійці регулярно вправляються у влучності стрільби з різноманітних положень та відпрацьовують ведення бою в окремих ударних групах.

49 41 42 43 44 45 46 47 48

Наші західні друзі надають допомогу нашим воїнам на передовій

Уряд Канади передав українській армії мобільний військовий госпіталь. Увесь комплекс може буде задіяний у будь-яких природних і географічних умовах, його можна розгорнути за 6 годин і згорнути – за 4. Такі польові госпіталі зможуть врятувати чимало життів наших солдатів.

56 51 52 53 54 55

Українські патріоти також допомагають нашим військовим

Фармацевтична фірма з Харкова передала ліки військовослужбовцям, які несуть службу на Сході. Бійці п’яти підрозділів отримали медичні засоби, які найнеобхідніші на передовій: бинти, вату, знеболювальні, ранозагоювальні, жарознижуючі та інші лікарські засоби. Це вже не перша допомога від благодійників – харків’яни-патріоти вже давно тісно співпрацюють з військовими госпіталями Харкова, Ізюма та Дніпропетровська.

20c12bb4a0fedb2fc4b94cd06aab710a73350f35516bfdd74c6fd3f9e896231ef3962e31ab4d2c6c

Триває ротація у підрозділах українських правоохоронців на Сході України

У Хмельницькому зустріли міліціонерів, які несли службу у зоні проведення антитерористичної операції. Понад місяць бійці здійснювали охорону громадського порядку на Луганщині та Донеччині. Зведений загін, до якого увійшло понад 60 чоловік, повернувся додому у повному складі і навіть більше — привезли з собою німецьку вівчарку на прізвисько Бакс. Господарі залишили собаку напризволяще, а наші бійці взяли його до себе на службу. За словами командира зведеного загону, умови служби були досить складними. Тепер на хлопців чекає тижнева відпустка, а потім вони знову приступлять до виконання своїх обов’язків на місцях.

69-4 61 62 63 64 65 66 67 68 69 69-1 69-2 69-3

На Чернігівщину із зони АТО повернувся зведений загін місцевих правоохоронців. Протягом 30 днів чернігівці займалися охороною громадського порядку та стратегічних об’єктів, виїжджали на зачистки у Слов’янську. У Попасній ці хлопці затримали десятьох осіб, підозрюваних у сепаратизмі. Після успішного виконання бойових завдань загін у повному складі повернувся додому.

76 71 72 73 74 75

І наприкінці до Вашої уваги – ще одна історія про українських воїнів на передовій

На Маріупольському напрямку в підрозділах Національної гвардії воюють двоє голів сільрад – Валерій Поліщук та Юрій Сінчук з Миколаївщини. Незважаючи на те, що за законом вони не підлягають мобілізації, чоловіки пішли на фронт добровольцями. Валерій та Юрій не могли залишатись осторонь, коли в країні йде війна і повістки приходять багатьом їхнім односельцям.

81 82

Лейтенант Валерій Поліщук – кадровий військовий внутрішніх військ, який ще курсантом ніс службу у різних гарячих точках колишнього СРСР (Нагірний Карабах та Центральна Азія). Зараз він командує взводом нацгвардійців, які обороняють позиції поблизу Маріуполя.

Юрій Сінчук зараз служить в зоні АТО на посаді фельдшера. Розповідає, що на Сході загинули два його односельці і саме тоді він вирішив, що треба їхати на Схід, щоб захищати свою країну.

За матеріалами, підготовленими командою Українського Кризового медіацентру.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар