Сьогодні вступили в силу нові правила заповнення платіжних документів на сплату податків

Міндоходів наказом від 22.10.2013 р. №609 затвердило Порядок заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів на заміну раніше діючого Порядку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 07.07.2012р. №817.

Новий Порядок доповнено позиціями щодо сплати ЄСВ та митних платежів.
Найважливішими новаціями у процедурі заповнення платіжних документів на переказ коштів у разі сплати бюджетних платежів є зміна алгоритму заповнення поля „Призначення платежу” у полі №3. Раніше у ньому вказувалися реквізити лише в разі сплати зобов’язань за третіх осіб. Відтепер в полі №3 вказується один з власних реквізитів платника податку, який здійснює перерахування платежів:

код ЄДРПОУ платника податку (повинен мати 8 цифр, якщо цифр менше 8, то зліва доповнюється нулями до 8 цифр). У разі здійснення юридичною особою сплати за відокремлений підрозділ друкується код за ЄДРПОУ відокремленого підрозділу, за який здійснюється така сплата;
реєстраційний номер облікової картки платника податків – фізособи (ідентифікаційний номер) або серія та номер паспорта громадянина України (у разі відмови платника податків від одержання реєстраційного номера);
реєстраційний (обліковий) номер платника податків, який присвоюється Міндоходів (завжди має 9 цифр).

У разі самостійної сплати платником податку нарахованих бюджетних платежів або за актами перевірок – поля №5, №6, №7 не заповнюються.

Якщо здійснюється перерахування платежів за висновками органу Міндоходів (перекидка з одного платежу на інший; повернення надміру сплачених до бюджету платежів; перерахування з бюджету відшкодування ПДВ та інше), то в полі №5 заповнюється дата висновку органу Міндоходів та в полі №6 – номер висновку.

Якщо здійснюється погашення податкових векселів грошовими коштами, то в полі №7 зазначається номер податкового векселя.
Список кодів видів сплати також зазнав змін. Хоча найбільш використовувані коди не змінилися, до списку додано нові коди:

(128 та 160-161), що застосовуються при сплаті грошових зобов’язань, визначених за результатами перевірок;
(350-359) за митними платежами;
(054-057) погашення сум податкового боргу;
(017-019,139) надходження коштів від платників податків, щодо яких порушено справу про банкрутство.
При заповненні полів не допускаються пропуски (пробіли) між словами та службовими знаками.

Новий Порядок набрав чинності з 26 листопада 2013 року.

За матеріалами прес-служба ГУ Міндоходів у Кіровоградській області

Поширити:

Залишити коментар:

коментар