Депутати Верховної Ради збільшили розмір одноразової грошової допомоги воїнам АТО

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Верховна Рада України ухвалила Закон “Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення рівня соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей”.

Було збільшено розмір одноразової грошової допомоги, яка виплачується у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, працівників міліції.

Законом також удосконалено порядок її призначення і виплати.

Законом встановлено, що його дія не поширюється на осіб, стосовно яких до набрання чинності цим Законом прийнято рішення про виплату їм одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) або каліцтва військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори, або які отримали замість зазначеної допомоги інші компенсаційні виплати відповідно до законодавства.

Відповідні зміни внесено до Законів “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”, “Про міліцію” та “Про боротьбу з тероризмом”.

Законопроект зареєстровано за №2406. Детальніше про зміни читайте в порівняльній таблиці:

Текст статті старого Закону

Текст статті нового Закону 

Закон України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”

Стаття 16-2. Розмір одноразової грошової допомоги 

1. Одноразова грошова допомога призначається і виплачується у розмірі:

а) 500-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для    працездатних осіб, – у разі загибелі (смерті) військовослужбовця,військовозобов’язаного  або резервіста  у випадках,  зазначених  у  підпунктах  1-3 пункту 2 статті 16 цього
Закону;

б) 250-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб, – у разі встановлення військовослужбовцю інвалідності   I   групи,   200-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб, – у разі встановлення військовослужбовцю    інвалідності  II    групи, 150-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб, – у разі встановлення військовослужбовцю інвалідності III групи (підпункт 4 пункту 2 статті 16 цього Закону).

2.  Одноразова  грошова  допомога  у випадках, зазначених у підпунктах  5-9  пункту 2 статті 16 цього Закону, призначається і виплачується  залежно   від встановленої військовослужбовцю,
військовозобов’язаному або  резервісту  інвалідності  та  ступеня втрати   ним   працездатності у розмірі, визначеному Кабінетом Міністрів  України. При цьому у випадках, зазначених у підпункті 5 пункту  2  статті  16  цього  Закону,  розмір одноразової грошової допомоги  не  може  бути меншим за 70-кратний прожитковий мінімум,
встановлений законом для

 працездатних осіб.

 

      Стаття 16-3. Призначення і виплата одноразової грошової допомоги

1.  Одноразова  грошова  допомога  у  випадках,  передбачених підпунктами  1-3  пункту 2 статті 16 цього Закону, призначається і виплачується  рівними  частками всім особам, які мають право на її
отримання. У разі відмови якоїсь з осіб, зазначених у статті 16-1 цього  Закону,  від  отримання  одноразової  грошової  допомоги її частка розподіляється між іншими особами, які мають право на її отримання.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Стаття 16-2. Розмір одноразової грошової допомоги 

1. Одноразова грошова допомога призначається і виплачується у розмірі:

а) 913 500 гривень – у разі загибелі (смерті) військовослужбовця, військовозобов’язаного   або резервіста  у випадках,  зазначених  у  підпунктах  1-3 пункту 2 статті 16 цього Закону;

б) 456 750 гривень – у разі встановлення військовослужбовцю інвалідності I групи, 365 400 гривень – у разі встановлення військовослужбовцю інвалідності  II групи, 274 050 гривень –  у  разі встановлення військовослужбовцю інвалідності III групи (підпункт 4 пункту 2 статті 16 цього Закону).

2.  Одноразова грошова допомога у випадках, зазначених у підпунктах 5-9 пункту 2 статті 16 цього Закону, призначається і виплачується залежно від встановленої військовослужбовцю, військовозобов’язаному або резервісту інвалідності та ступеня втрати ним працездатності у розмірі, визначеному  Кабінетом Міністрів  України. При цьому у випадках, зазначених у підпункті 5 пункту 2 статті 16 цього Закону, розмір одноразової грошової допомоги не  може бути меншим за 127 890 гривень.

 

 

 

Стаття 16-3. Призначення і виплата одноразової грошової допомоги

1. Одноразова грошова допомога у випадках, передбачених підпунктами 1-3 пункту 2 статті 16 цього Закону, призначається і виплачується рівними частками всім особам, які мають право на її отримання, за особистою заявою кожної повнолітньої особи, зазначеної у статті 16-1 цього Закону. У разі відмови якоїсь з осіб, зазначених у статті 16-1 цього  Закону,  від  отримання  одноразової  грошової  допомоги або якщо одна із вказаних осіб у строк, встановлений частиною 8 цієї статті, не реалізувала своє право на отримання такої  допомоги, її частка розподіляється між іншими особами, які мають право на її отримання. Особам, які мають право на отримання одноразової грошової допомоги,виплата здійснюється незалежно від реалізації (відмови) будь-якою з осіб, зазначених у статті 16-1 цього  Закону,  такого права.

 

Закон України “Про боротьбу з тероризмом”

     Стаття 21. Особи, які підлягають правовому і соціальному  захисту 

     Стаття 21. Особи, які підлягають правовому і соціальному  захисту

   

     У разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні)  та спеціальні  збори  чи для проходження служби у військовому резерві, одноразова грошова допомога призначається і виплачується у розмірі та порядку, визначеному Законом України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” (Відомості Верховної Ради України, 1992 р., № 15, ст. 190) із змінами і доповненнями.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар