Село на Кіровоградщині добуває і продає державі сонячну енергію

У селі Іванівка Новоукраїнського району готуються до будівництва другої сонячної електростанції. Перша була побудована у 2012 році і за роки експлуатації майже окупила себе.

Три роки тому один з найбільших фермерів району Сергій Омельяненко (більше 5 000 га земельних угідь) збудував у Іванівці першу в області сонячну електростанцію, яка стала не лише джерелом безкоштовної енергії для України, а й додатковим джерелом прибутку для самого фермера. Зараз Омельяненко працює над розробкою проектної документації для створення другої сонячної електростанції. Земельна ділянка під неї вже виділена.

За словами Сергія Борисовича, будівництво першої електростанції обійшлося йому у 3,5 млн грн. За 2 роки експлуатації рухомих сонячних батарей вдалося окупити 2 млн грн. Фермер продає вироблену електроенергію державі за «зеленим тарифом» – по 11-12 грн за кВт енергії.

Ноу-хау Сергія Омельяненка позитивно позначились і на кишенях жителів Іванівки. Тепер всі вони платять за електроенергію по зниженому на 50% тарифу. Крім того, енергодобуваюча ініціатива Сергія Омельяненка надихнула на впровадження енергодобувних технологій і сільського голову Іванівки Тамару Дорошенко. Вона написала і виграла грант у сумі 100 тис. грн на освітлення вулиць – кожен ліхтар буде автономно оснащений однією пластиною сонячної батареї та працюватиме за принципом акумулятора: вдень накопичуватиме енергію сонця, а з приходом ночі віддаватиме її ліхтарю.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар