Допомагаємо людям вижити

«Голос України» вже розповідав про те, як народний депутат Станіслав Березкін (виборчий округ №100, Кіровоградська область) підтримує заклади освіти, культури та допомагає армії. У сьогоднішній розмові говоритимемо про проблеми безробіття і зарплатних боргів.

— Станіславе Семеновичу, під час спілкування з виборцями вам, напевно, не раз доводилося чути нарікання на заборгованість із зарплати. Як виправити цю ситуацію?

— Заборгованість із зарплати тільки в Кіровоградській області досягла 37 мільйонів гривень. Тому я вже зареєстрував законопроектяким відповідальність роботодавців за невиплату заробітної плати значно посилюється. Маємо зобов’язати роботодавця сплачувати людині пеню (відшкодування) за кожен день затримки зарплати, що дасть додаткові гарантії соціального захисту. Водночас законопроект передбачає посилення кримінальної відповідальності за нецільове використання коштів, призначених для виплати заробітної плати, — штрафи від 17 до 25 тисяч гривень, обмеження волі строком до трьох років чи позбавлення волі терміном до п’яти років. Адже, враховуючи зростання тарифів на комунальні послуги, цін на продукти та товари першої необхідності, виплата заробітної плати має стати першочерговим завданням для роботодавця. Інакше люди просто не зможуть вижити. Нині цей проект закону перебуває на розгляді в комітетах Верховної Ради.

Загалом, з початку року в парламенті напрацьовано та зареєстровано низку законопроектів. Серед них є зміни до перехідних положень Податкового кодексу, до закону про державний бюджет на 2015 рік та до Бюджетного кодексу в частині фінансування відомчих закладів охорони здоров’я. Також ставитимемо питання про поетапне підвищення розміру мінімальної заробітної плати шляхом удосконалення прикінцевих положень закону про держбюджет на поточний рік, внесення змін до закону про пенсійне забезпечення щодо відновлення права отримання пільгових пенсій.

— Що саме ці зміни можуть дати людям?

— У трьох документах урегульовується питання фінансування спеціалізованих закладів охорони здоров’я (йдеться про п’ять спеціалізованих державних закладів: залізничні лікарні станцій Помічна, Знам’янка та Гайворон; спеціалізовані медико-санітарні частини МОЗ України №19 (Кіровоград) та №17 (Смоліне Кіровоградської області), а також збільшується фінансування на розвиток озброєння та військової техніки ЗСУ, лікування та реабілітацію військовослужбовців і ветеранів. Змінами до державного бюджету передбачається поетапне підвищення розміру мінімальної заробітної плати з 1 липня, 1 жовтня та 1 грудня 2015 року, враховуючи індекс споживчих цін за 2014 та 2015 роки.

— Нині вся країна по крихтах збирає благодійну, гуманітарну та іншу допомогу для переселенців, воїнів АТО та їхніх сімей, соціально незахищених громадян. Продовжуєте долучатися до таких ініціатив?

— Завжди старався допомагати людям. Особливо відтоді, як прийшов у бізнес. Допомагав кіровоградцям, які опинилися в складних життєвих обставинах. Але час показав, що проблеми не розв’язати, потрібен системний підхід. Тому в 2013 році заснував благодійний фонд «Добротвір». За два роки діяльності ми профінансували низку проектів, спрямованих на підтримку дітей та молоді, воїнів-афганців, ветеранів Другої світової. Сьогодні фонд активно допомагає військовим частинам та окремим військовослужбовцям, які захищають Україну на сході. Тільки 2015-го на допомогу на допомогу українській армії спрямовано 4,6 мільйона гривень.

— Розкажіть докладніше про підтримку армії.

— Працюємо адресно, реагуючи передусім на звернення військових частин та волонтерів з Кіровограда, Бобринця, Новоукраїнки, Компаніївки, Вільшанки та Добровеличківки. Кілька волонтерських груп звернулися по допомогу в придбанні камуфляжу, берців, наколінників, тканин для пошиття одягу. Інші — з приводу ремонту техніки (34-й батальйон територіальної оборони Кіровограда), забезпечення продуктами харчування (бійці «Правого сектору», які нині перебувають у зоні АТО). Постійно допомагаємо батальйону патрульної служби міліції особливого призначення «Кіровоград», забезпечуємо транспорт для ротації бійців із зони конфлікту…

— Виборці знають про ваше захоплення деякими видами спорту…

— Шахи та футбол — це у нас сімейне. Ідея відновити колись популярний у місті шаховий клуб виникла у мого сина (президент футбольного клубу «Зірка» Максим Березкін. — Авт.). Коли онук сказав, що хоче грати в шахи, згадалося, що у парку «Ковалівський» колись був хороший клуб. У Коломиї Івано-Франківської області виготовили шаховий павільйон і встановили його на тому самому місці. Торік у Кіровограді офіційно відкрито після реконструкції стадіон «Зірка», яким опікується наша родина. На сьогодні це стадіон, де можна проводити не лише футбольні матчі, а й змагання з легкої атлетики міжнародного рівня. Пишаюся, що вся наша область — футбольна. От нещодавно в Новоукраїнці відбувся матч між командами «Новоукраїнка» і «Тясмин» (селище Олександрівка). Новоукраїнські футболісти, а це аматорська команда, більшість гравців якої — місцеві хлопці, вийшли на поле в новій формі й перемогли з рахунком 7:0. Щасливу форму юним спортсменам подарував наш благодійний фонд «Добротвір» — щоб ще більше надихнути молодь на активне заняття спортом, на прагнення досягати в житті нових вершин, перемагати…

— Станіславе Семеновичу, ви допомагаєте обороняти державу, знаходите час і кошти, щоб потурбуватися про знедолених, дбаєте про дітлахів, зокрема, надаючи допомогу для розвитку спорту. Хочеться побажати, щоб ви мали змогу займатися такими важливими і потрібними справами якомога довше! Дякую за інтерв’ю!

Кіровоградська область.

До речі

З початку роботи парламенту нинішнього скликання Станіслав Березкін виступив ініціатором та співавтором восьми законопроектів, підготував та направив до центральних органів влади 57 звернень щодо перегляду вартості тарифів на житлово-комунальні послуги, порушення прав на отримання у власність земельних ділянок, протидії проявам корупції у сфері освіти, надання допомоги на лікування тяжкохворих.

Під час змагань у шаховому клубі в парку «Ковалівський»

Станіслав Березкін (у центрі) під час проведення військового лікнепу для молоді Бобринецького району

Петро Мельник, “Голос України”

Поширити:

Залишити коментар:

коментар