Як подорожчали товари та послуги (ІНФОГРАФІКА)

Найбільшою інфляцією відзначилась Київська область, найменьшою – Кіровоградська.

Товари та послуги в Україні у червні, порівняно з груднем 2014 року, подорожчали на 40,7%. Про це свідчить статистика, опублікована Держстатом, повідомляє Інсайдер.
При розрахунку інфляції Державний комітет статистики не брав до уваги анексований Росією Крим та території так званих “ДНР” та “ЛНР”. Порівняно з травнем цього року, в червні інфляція в країні сповільнилась до 0,4%, проти 2,2%, зафіксованих місяцем раніше.

Основна причина рекордної річної інфляції в 40,7% – девальвація гривні, яка була спричинена окупацією кримського півострову, війною на сході України, розривом торговельних зв’язків, у першу чергу з Росією, та банківською кризою.

Згідно з Держстатом, найдорожчим регіоном в Україні є Київська область, де індекс інфляції, в річному вимірі, становив 46,3%. При цьому в Києві ціни виросли лише на 33,6%.  За даними Комітету статистики, найдешевшими областями виявилися: Кіровоградська, Запорізька та Вінницька. У цих регіонах ціни виросли на 39,1%, 39,2% і 40,3% відповідно.

Окрім зазначених вище причин, різка інфляція в Україні в 2015 році зумовлена значним подорожчанням енергоносіїв та зростанням витрат на утримання житла. Найсильніше ці категорії товарів подорожчали в західних та центральних областях. Лідером стала – Вінницька область. Найменше подорожчання було в Києві та південних областях країни.

Продукти харчування та безалкогольні напої в цілому по Україні з початку року подорожчали на 37,3%. Лідерами з дорожчання були: Львівська область, Київ, Одеська, Івано-Франківська та Дніпропетровська області.

Алкогольні напої з початку року подорожчали на 20%. Найбільше подорожчання Держстат зафіксував в Чернігівській, Рівненській, Миколаївській, Волинській та Харківській областях. Найменше – в Чернівецькій, Вінницькій та Львівській областях.

Найбільші темпи подорожчання одягу та взуття відбулося в Херсонській, Сумській, Луганській та Київській областях. Найменші – в Волинській, Черкаській та Полтавській. У Вінницькій ця категорія товарів подешевшала на 1,2%. В середньому одяг та взуття подорожчали в Україні на 18,1%.

Найбільші темпи зростання цін на товари для дому та побутову техніку чиновники зафіксували в Дніпропетровській, Запорізькій, Полтавській та Київській областях. Найдешевші товари з цієї групи – у Вінницькі області. Середній показник по Україні становив 31,6%.

Медицина в Україні з початку року подорожчала на 24,4%. Найбільший показник в 35,3% – в Донецькій області, що зумовлено бойовими діями та труднощами з транспортуванням медикаментів. Найменше в Тернопільській області – 17,7%.

Транспорт в цілому по Україні подорожчав на 22,7%. Лідерами зі зростання стали: Київ, Закарпатська, Львівська, Донецька та Вінницька області. Найнижчі темпи зростання цін зафіксовано в Сумській, Волинській та Київські областях.

Послуги готелів та ресторанів в Україні в червні, порівняно з груднем минулого року, зросли на 17,1%. Найбільше зростання відбулося в Одеській, Херсонській, Волинській та Луганській областях. Найменше – у вінницькому та черкаському регіонах.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар