Забрудненої нітратами води в колодязях Кіровоградщини все більше

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

За результатами моніторингових досліджень води з індивідуальних колодязів сільської місцевості Кіровоградської області за I півріччя 2015 року 69% проб не відповідали нормативам щодо вмісту нітратів.

За аналогічний період минулого року показник таких проб складав 41%, повідомляє ГУ Держсанепідслужби у Кіровоградській області.

У зв’язку з цим у першому півріччі ц.р. держсанепідслужбою області було видано 56 постанов про заборону використання питної води для приготування харчування дітям до трьох років.

В останні роки спостерігається збільшення забруднення ґрунтових вод нітратами, які без очищення споживає населення. З цим пов’язане захворювання водно-нітратна метгемоглобінемія у дітей до трьох років, яке може закінчуватися летально.

Водно-нітратна метгемоглобінемія спричинена токсичною дією нітратів, що розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю, а також пригніченням активності ферментних систем, що беруть участь у процесах тканинного дихання. Групи підвищеного ризику складають діти до трьох років, а особливо немовлята віком до 1 року, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з концентрацією нітратів понад 50 мг/дм3.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар