“Золотий” гуртожиток для переселенців: грошей ЄС не вистачило

Сьогодні в приміщені Кіровоградської обласної ради відбулося засідання наглядової ради, що опікується проектом “Побудуємо майбутнє разом”. У рамках цього проекту, що профінансував Європейський союз, мала розпочатись реконструкція 5-поверхового гуртожитку під житло для вимушених переселенців та капітальний ремонт дитячого навчального закладу “Світлячок” у Новгородці. Як виявилося, роботи за проектом, профінансованим ЄС ще у березні, досі не розпочалися, а для виконання проекту не вистачає 10 млн грн.

713 тис євро Євросоюз інвестував у проект облаштування житла і дитячого садочку для вимушених переселенців. 13 березня був підписаний контракт, та тільки 28 травня, через 2 з половиною місяці, сесія обласної ради затвердила проект. Частина коштів  обласною радою отримана, керівником виконавчого комітету облради, який є куратором проекту, призначено Валерія Кальченка.

Валерій Кальченко звітував про стан виконання проекту на засіданні координаційної ради, до складу якої у тому числі входять голова Новгородківської РДА Андрій Кочерга, голова райради Олександр Горбенко та голова селищної ради, а також директор розробника проектно-кошторисної документації ПАТ “Кіровоградагропроект” Григорій Донченко, а з боку ОДА – голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко та його заступник Віта Атаманчук.

“Гуртожиток передали у власність селищної ради з підпорядкування міністерства освіти. Проектно-кошторисна документація розроблена ПАТ “Кіровоградгропроект”. Ми працювали день і ніч над проектом, у нас на рахунку є 10 млн 300 тис грн траншу Євросоюзу і 400 тис грн з обласного бюджету. Селищна рада ще не перерахувала 500 тис грн і 400 тис – районна рада. Основна проблема в реалізації проекту – грошей від Євросоюзу недостатньо для проведення робіт. Проектна вартість ремонту гуртожитку склала 24 млн грн, після перегляду проектно-кошторисної документації ми вийшли на вартість 13 млн 300 тис грн.

Виходити на меншу суму недоцільно – ми не знайдемо підрядників. Дефіцит складає 9 млн 414 тис грн.  На цей рік для початку робіт коштів вистачить, а далі треба приймати політичне рішення і переглядати разом з ЄС бюджет проекту. На купівлі посуду, білизни і закупівлі меншої кількості ліжок можна зекономити до 2 млн грн.

Усього буде 150 кімнат, як і передбачено у проекті ЄС. Є потреба встановити ще одну водонапорну башту, складне питання енергозабезпечення. Треба тягнути додаткові лінії до будівель – це вимога обленерго. Обленерго з нас вимагає майже 1 млн грн додатково. Дитячий садочок вимагає будівництво блочної котельні і очисних споруд, а це 5,5 млн грн. Вже на цьому тижні ми готові оголосити тендер, для чого наглядовій раді треба погодити проектну документацію проектної організації”, – звітує Валерій Кальченко.

– А яка вартісь наданих послуг – проектних робіт?, – запитує Віта Атаманчук.

–  200 тис грн, – відповідає Валерій Кальченко

До обговорення підключається голова ОДА

– Спочатку ми мали готовий проект, який передбачав, що коштів ЄС та коштів селищної і сільської ради буде достатньо. Яким могла скластися така ситуація, що ми прийшли до того, що нам треба шукати додатково значні кошти? Чи була тут помилка, і якщо була – на якому етапі ? Мені буде важко пояснити платникам податків Кіровоградщини, чому доведеться спрямувати додаткові кошти в цей проект замість індексації зарплат, реалізації суспільно-важливих проектів?, – запитав Сергій Кузьменко.

– При попередніх розрахунках, які треба було виконати у стислі терміни, я взяв середню ціну за квадратний метр капітального ремонту, рекомендовану Мінрегіонбудом, і помножив на площу будівель. Ця ціна по факту виявилася заниженою. Крім того, вартість ремонту складає тільки 53% суми кошторису, а інші витрати – то кошти на меблі, посуд, постільну білизну і додаткові витрати, – відповів Валерій Кальченко.

– Європейські партнери люблять виконання домовленостей. Ми маємо це зробити. Та кошти ми маємо використати максимально ефективно. Ми повинні виконати проект так,щоб у платників податків Кіровоградщини не виникло питань в ефективності використання коштів, – заявив голова ОДА.

В результаті дискусії проект рішення було проголосоване членами координаційної групи. Проект найближчим часом буде презентовано громадськості. Та питання, де взяти області ще 10 млн грн для реалізації цього проекту у рамках взятих перед ЄС зобов’язань, залишилося відкритим.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар