У Кіровограді більше не буде бібліотеки імені Гайдара

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Сьогодні на 37-й сесії обласної ради депутати зробили четверту спробу прийняти рішення про перейменування обласної дитячої бібліотеки імені Гайдара на Шевченка.

«Проголосуйте і не ганьбіться!» – звернувся до колег депутатів перед голосуванням Анатолій Коротков.

«Колектив і громада просять присвоїти бібліотеці ім’я Шевченка. Що ми вже третю сесію граємось?» – наголосив депутат Микола Корецький.

До здорового глузду народних обранців спробувала достукатися і депутат Ірина Малик: «Ми, як законослухняні громадяни своєї країни, повинні дотримуватися законодавства. Зокрема – про декомунізацію. Переіменування дитячої бібліотеки – це воля колективу, який повів за собою представників місцевої інтелігенції. Окрім того, сьогодні вже відкриті архіви і історики кажуть, що Гайдар-письменник і Гайдар-військовий – це дві різні людини. Як військовий, він був задіяний у масових розстрілах людей в Хакасії у Південному Сибіру. І він сам писав це у своїх мемуарах. До того ж, змінюючи назву бібліотеки, ніхто не забиратиме книжок Гайдара з полиць. Так, у нас багато письменників, достойних увічнення. Але Шевченко у нас один і він номер один в українській літературі. І яка б не була влада (синя, помаранчева і т.д.), а Шевченко залишався. А згадайте, скільки у нас воїнів загинуло в АТО! І наші військові, захисники України теж підтримують переіменування бібліотеки на честь Кобзаря. Тому я прошу вас підтримати пророка і лідера, який завжди був об’єднавчим фактором для України».

Також до колег звернувся депутат Віктор Погрібний. Він попросив усіх, а особливо Ігоря Добрянського і Миколу Ковальчука, проголосувати за перейменування бібліотеки.

Після таких палких промов і звернень, депутати обласної ради таки проявили одностайність і, скориставшись здоровим глуздом, дозволили змінити ім’я обласної бібліотеки з Гайдара на Шевченка. “За” проголосувало 53 депутати, “проти” – 4, 2 – утримались. 

Після голосування до депутатів звернувся голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко, який подякував їм за державницьку позицію, яка особливо важлива у такий важкий для країни час.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар