Невідома Кіровоградщина: чим багата Мала Виска

У п’ятницю, 10 липня, голова Кіровоградської обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко здійснив робочу поїздку до Малої Виски, щоб особисто перевірити укриття на Маловисківській станції переливання крові, якість дитячого відпочинку в таборі «Лісова пісня», Ониікіївське лісництво та СТОВ «Победа».

Укриття високого рівня: що змогли, те зробили

За словами відповідального за стан укриття на Маловисківській станції переливання крові, керівництво району та селища всебічно сприяли покращенню стану сховища. Голова облдержадміністрації наголосив, що починаючи з весни, служба з надзвичайних ситуацій разом з президентом України висловили чітку позицію про те, що всі захисні споруди повинні бути повернені до належного стану. Всього за декілька місяців працівники змогли провести технічну інвентаризацію, і станом на сьогодні в укритті є все необхідне для зручного тимчасового перебування. Але зрозуміло, що виділених коштів з бюджету не вистачає для проведення інших необхідних робіт – укриття потребує хоча б косметичного ремонту.

У «Лісовій пісні» усі діти відпочивають на одному рівні

Директор дитячого оздоровчого табору «Лісова пісня» Валентина Джига говорить, що в таборі мають змогу відпочивати діти різного соціального стану. На даний час в таборі знаходяться 9 дітей-сиріт, та 47 дітей, які позбавлені батьківського піклування. Оздоровлюватись приїжджають діти з усіх районів Кіровоградської області та з деяких сусідніх. З районного бюджету в цьому році було виділено 200 тис. гривень на розвиток табору. На жаль, в цьому сезоні відпочиваючих стало менше, зважаючи на нелегкий стан в країні, коли не кожна родина здатна придбати путівку.

“Територія табору поділена на ігрові майданчики для проведення різноманітних заходів, окремо встановлені столи для тенісу, танцювальний майданчик, альтанки для проведення розважально-виховних заходів, – розповідає дирокторка. – Заклад має футбольне поле, тренажерний та ігрові зали, їдальню. Найближчим часом на території табору планується збудувати басейн. Зараз на території комплексу перебуває більше 70 відпочиваючих”.

 Оникіївське лісництво: тільки лісовідновлення та лісорозвинення

Очільник області досить багато часу наділив перебуванню в Оникіївському лісництві, спілкувався з працівниками, власноруч перевірив роботу теплиць. Оникіївське лісництво займає більше 4 тис. га, займається заготівлею деревини, лісорозведенням, а також мисливським господарством (мисливське мистецтво). Біля лісництва збудували вольєр, де тримають поголів’я диких свиней, а також оленя благородного. Окремо збудовані фазанарії, в яких утримуються дикі птахи. Лісгосп має чотири основних адміністративних райони Кіровоградської області: Мала Виска, Новоархангельськ, Добровеличківка, Новоукраїнка, і крім того захоплює ще трішки площі Кіровоградського району та 135 га Уманського району Черкаської області. Багато уваги в лісництві приділяється вирощуванню декоративного садівного матеріалу для озеленення області. Лісозаготівля, вирощування, переробка деревини – це все відбувається за власні кошти, які лісництво заробляє, а бюджетне фінансування складає менше 10%.

Маловисківська «Победа» у сільському господарстві

Директор СТОВ «Победа» з гордістю розповів Сергію Анатолійовичу, що в підприємстві працює велика кількість молодих людей і це розвіює міф про те, що молодь не хоче працювати в сферах сільського господарства. Загалом підприємство займається вирощуванням зернових культур (крім рису), бобових і насіння олійних культур. Заробітна плата на сьогоднішній день складає 1500 гривень в тваринництві, у зв’язку з тим, що ця галузь зараз не є рентабельною, а в рослинництві залежно від періоду коливається від 4 до 4,5 тис. грн. Порівняно з минулим роком заробітна плата зросла на 30% і на 50% для працівників поля.

Минулий рік працівники поля називають досить екстремальним, адже 4 не було опадів. Було посіяно тисячу га ранніх зернових майже в суху землю. Зараз покладаються великі надії на те, що за період вегетації  соняшника, сої та кукурудзи випадуть хоча б 2-3 дощі, за таких умов Кіровоградщина матиме непоганий урожай технічних культур.

Марина Стеба для Першої електронної газети

 

 

Поширити:

Залишити коментар:

коментар