Росія досі претендує на ядерний завод у Смоліному

Російська держкорпорація “Росатом” обурюється “з приводу заяв в українських засобах масової інформації щодо статусу і перспектив реалізації двох російсько-українських проектів”. Українська сторона повернула російській вже вкладені кошти і активно веде переговори з двома найбільшими світовими виробниками ядерного палива.

У середу прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що Кабмін пропонує Верховній Раді денонсувати угоди з РФ про добудову двох енергоблоків Хмельницької АЕС. Крім того, міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин повідомив, що може бути розірвано і угоду з РФ про будівництво заводу з виробництва ядерного палива. “РФ не виконує своїх зобов’язань ні з будівництва 3-го і 4-го блоків (Хмельницької АЕС – ІФ), ні з будівництва заводу, тому ці домовленості вартості не мають”, – сказав В.Демчишин, повідомляє агенція Інтерфакс.

В “Росатомі” наголошують, що у проект вже вкладено значні фінансові ресурси, і “ТВЕЛ” очікує практичних дій від України для його продовження.

За часів диктатури Януковича “ТВЕЛ” виграв тендер із вибору технологій будівництва заводу з фабрикації ядерного палива у 2010 р. Під спорудження об’єкта виділено 6,8 га біля селища Смолиного (Кіровоградська область). Українському держконцерну “Ядерне паливо” належить 50% + 1 акція ПрАТ, “ТВЕЛ” – 50% мінус 1 акція.

Основні будівельні роботи на майданчику, які передбачалося розпочати в другому кварталі 2014 р., планувалося фінансувати за рахунок коштів, залучених у результаті емісії акцій СП. У жовтні 2013 р. було схвалено додаткову емісію акцій СП, у листопаді “ТВЕЛ” повідомив, що вніс на оплату своєї частки $42 млн. Для визнання емісії такою, що відбулася, український співвласник СП мав внести аналогічну суму до 31 грудня 2013 р.

Україна відмовилася від додемісії СП, не оплативши свою половину. Держконцерн “Ядерне паливо” повернув “ТВЕЛ” $42 млн, перерахованих на рахунок ПрАТ “Завод ЯТ”.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар