Нова назва Кіровограда може об’єднати тисячоліття української історії (ФОТО)

Нова назва Кіровограда – «Інгульськ» чи «Інгул», може об’єднати 2,5 тисячі років історії до початку власне української історії на наших землях та 500 років вже української історії на терені нинішньої Кіровоградщини вважає директор Науково-дослідного інституту козацтва, український історик Тарас Чухліб.

Про це він повідомив на зустрічі-дискусії, що відбулась сьогодні в Олександрійській центральній районній бібліотеці на зустрічі-дискусії на тему «Історія центральної України: домінуючі міфи, “розірвана пам’ять”, цивілізаційна перспектива».

Назва Інгул – це назва одного з найдавніших топонімів сучасної Кіровоградщини, що має нашарування різних епох і народностей, саме тому замість декількох століть проімперської назви «Єлисаветград» яку підтримують деякі краєзнавці і частина жителів обласного центру, варто схилятись до згаданої версії перейменування.

На думку історика, місто, схоже на корабель, який попливе так, як його назвуть. І якщо назва буде імперська, то не виключено що це буде сигналом тим, хто має бажання відроджувати так звану «Новоросію» в межах нинішньої Кіровоградщини і ширше – України.

В той же час історик підкреслив, що особистість російської імператриці Єлисавети викликає багато питань, зокрема не тільки у політичній, але й моральній площині.

 

Поширити:

Залишити коментар:

коментар