Хто отримає 135 млн грн? Епопея з об’єднанням громад продовжується

Сьогодні, 7 липня, у Кіровограді знову засідала робоча група з питань підготовки проекту Перспективного плану формування територій громад. Бажання мешканців Кіровоградщини щодо вигляду майбутньої об’єднаної області досі розходяться з баченням Кабінету Міністрів. Люди наполягають – вони краще розуміють можливості і потенціал своїх сіл, а тому формують громади відповідно до своїх поглядів, а не урядових інструкцій. Таким чином, замість прогнозованих 42 об’єднань на Кіровоградщині може сформуватися аж 184.

До речі, ця цифра міняється ледь не щодня. Адже перед засіданням робочої групи на руках у Вікторії Кулікової (начальник управління регіонального розвитку, містобудування й архітектури) були документи про формування 170 громад. Проте, в перспективний план знову довелося внести зміни, бо очільники районів під час он-лайн конференції озвучили оновлену інформацію зі своїх територій.

Отже, якщо розглянути ситуацію у розрізі по районах, то складається наступна картина.

Бобринецький район подав на затвердження в обласний центр 25 паспортів об’єднаних громад, куди ввійшов 81 населений пункт. Таким чином, практично кожна з нині існуючих рад (а в районі їх 25 сільських + одна міська) задекларувала своє бажання бути окремою громадою. Це найбільша кількість громад, сформованих в межах одного району Кіровоградської області. На думку експертів з офісу реформ, такі дрібні територіальні формування не є спроможними, але мешканці Бобринеччини впевнені в життєздатності своїх сіл. Тож, оскільки процес об’єднання є добровільним, обласній робочій групі довелося просто погодитися з думкою бобринчан. «Сподіваюсь, що керівники територій усвідомлюють всю відповідальність, яка на них лягає за прийняте рішення», – зазначив голова ОДА Сергій Кузьменко

Гайворонський район ухвалив рішення про формування єдиної об’єднаної громади. Але, як зазначив голова РДА Юрій Клименко, чим більше голови сільрад говорять про об’єднання, тим більше вони невпевнені у прийнятому рішенні. Їх хвилює, що і в об’єднаній громаді діятиме принцип залишкового розподілу коштів по території, який залишить їхні села без необхідного фінансування.

Голованівський район впевнено підготував, підписав і направив на затвердження депутатам облради паспорт єдиної об’єднаної громади. За слова голови РДА Олега Голімбієвського, цей варіант є набагато прийнятнішим для мешканців району, ніж запропоновані Кабміном три громади.

Єдиною громадою хоче бути і Вільшанщина.

У Долинському районі з 19 територій на об’єднання погодились лише 9. Вони сформують 3 нові громади. Інші 10 територій прийняли попереднє рішення про неготовність до впровадження територіальної реформи.

Добровеличківський район заявив про можливе створення двох об’єднаних громад – навколо Піщаного броду і Федорівки. Хоча ще місяць тому мова йшла про формування 7 громад. Та навіть це рішення не є остаточним, адже 18 сільрад досі не визначилися зі своїми бажаннями.

Знам’янський район можливо буде розділено на три громади. Щодо міста Знам’янка, то на його пропозиції про об’єднання сусідні села не відгукнулися і місто формуватиме громаду в своїх межах.

У Компаніївському районі з 17 сіл до добровільно об’єднання в єдину громаду готові 13. Ще 4 – не визначились (паспортів про утворення власних громад вони не подали і з іншими поки що об’єднуватися не хочуть).

У Маловисківському і Петрівському районах планують утворити по 4 спроможних з громади.

Новгородківський район заявив про формування трьох об’єднаних громад.

У Новомиргородському районі 27 територій об’єднаються у 18 громад.

Новоукраїнський район надав паспорти на формування 6 об’єднаних громад і 2 самостійних територій – Помічнянська і Димівська сільради не прагнуть до об’єднання.

У Новоархангельському районі сільські голови сільрад відмовилися від формування єдиної об’єднаної громади і прийняли рішення про створення 22-х окремих.

Олександрівський район задекларував формування трьох об’єднаних громад. Ще 10 сільрад залишаться в своїх межах і не будуть об’єднуватися, а 2 села вирішили перейти до громади Кіровоградського району. Проте під час он-лайн спілкування голова Олександрівської РДА Ольга Борота наголосила, що нещодавно відбулися збори сільгоспвиробників району, на яких вони попросили районну робочу групу наполягти на формуванні єдиної громади, як більш прийнятної для розвитку району.

Олександрійський район розділиться на 2 громади. Третю громаду сформує місто Олександрія об’єднавшись з трьома навколишніми селами.

У Світловодському районі планувалося створити одну громаду в межах існуючої території і з центром у Світловодську. Але кілька сіл днями відмовились від будь яких об’єднань. Тож нині лише 7 з 12 територій підтверджують свою готовність до об’єднання. З представниками решти сільрад представники районної робочої групи зустрінуться наприкінці тижня і, можливо, переконають їх у доцільності об’єднання. Щодо міста Світловодськ, то воно об’єднується в одну громаду з селищем Власівка.

Онуфріївський район продовжує наполягати на формуванні 13 територіальних громад, хоча за аналітичними підрахунками Кабміну і офісу реформ, тут може існувати тільки два спроможних об’єднання.

В Ульяновському районі раніше планувалося створити єдину громаду. Проте голови сільрад відмовилися підписувати паспорт об’єднаної громади, доки не буде внесено відповідних змін до Конституції України.

В Устинівському районі також не обійшлося без проблем. Тут було прийнято рішення про формування єдиної громади, але в останній момент голови 5 територій відмовились підписувати паспорти.

У Кіровоградському районі 13 громад хочуть бути самостійними, а 17 – прагнуть до об’єднання. До них додались ще два села з сусіднього Олександрівського району. А місто Кіровоград формуватиме єдину громаду разом із селищем Новим.

Таким чином, на Кіровоградщині станом на 7 листопада назбиралося 184 громади. Якщо за тиждень нічого не зміниться, то на сесії 14 липня депутати обласної ради голосуватимуть саме за такий план об’єднання.

Дедлайном впровадження територіальної реформи є 1 серпня 2015 року. Саме до цього часу область має подати до Кабміну перелік проектів на об’єднання громад, щоб претендувати на 135 млн грн з держбюджету для розвитку своєї території. Проте і тут є один нюанс: державну підтримку отримають лише ті громаді, які Кабмін визнає спроможними.

Світлана Томашевська, Перша електронна газета.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар