Награбоване Януковичем перевозилося в Росію літаком з Олександрії

Росія вимагає від України  розрахуватися за «секретні» рейси військово-транспортного літака, вчинені в розпал подій на Майдан» – 19 лютого 2014 року. Російські авіаційні структури виграли суд у внутрішніх військ МВС України. За даними джерел «Газети.Ru», літак міг вивозити до Росії майно соратників екс-президента України Віктора Януковича, а назад летіти з вантажем «спецзасобів» для «Беркута». В обох країнах рейси були засекречені, та відомо, що літак належить  військової частини №2269 авіації внутрішніх військ МВС України, розташованої в місті Олександрії Кіровоградської області. 

Російське видання gazeta.ru стверджує, що військово-транспортний літак Ан-26 олександрійського підрозділу Внутрішніх військ здійснював рейс до Росії 19 лютого 2014 – в розпал кровопролиття, влаштованого режимом Януковича на майдані Незалежності в Києві.

Цього ж дня, за даними українських ЗМІ, почалася евакуація нерухомості з «Межигір’я» – резиденції Віктора Януковича. Меблі та антикваріат вивозилися машинами протягом трьох днів. Сам екс-президент після евакуації майна перебрався на вертольоті в Харків, потім – до Донецька, звідки спробував вилетіти в Москву. Однак прикордонники не випустили лайнер, і Янукович був змушений тікати до Криму. 23 лютого бійці російської морської піхоти евакуювали Януковича з півострова.

«До Києва повертатися йому (Януковичу) було безглуздо. Всі забули про всякі домовленостях. Він попросив вивести його в Росію. Що ми і зробили », – розповідав президент Росії Володимир Путін на сесії дискусійного клубу« Валдай ».

Але з України втік не тільки Янукович, але і його прихильники.

«Високопоставлені чиновники для порятунку своїх сімей і майна використовували можливості і військових літаків», – розповідає один з джерел в держкорпорації.Військово-транспортні літаки МВС України базувалися, за даними відкритих джерел, в київському міжнародному аеропорту Жуляни.

Джерело в авіаційних колах припускає, що Ан-26, через який держкорпорація ОрПР звернулася до суду, був завантажений меблями, картинами і коштовностями.

Однак співрозмовники «Газети.Ru» в російських силових структурах запевняють, що борт в Росію прилетів порожнім, а от з Росії літак відвіз спецзасоби для українських правоохоронців: гумові кулі і світлошумові гранати для розгону демонстрантів, а також екіпіровку для бійців спецпідрозділів.

Судові розгляди навколо «секретного» рейсу почалися 2 жовтня 2014. Підкоряється Росавіації держкорпорація ОрПР (Організація повітряного руху), що забезпечує аеронавігаційне обслуговування та безпека польотів, звернулася до арбітражного суду Москви з вимогою стягнути плату за проведення по російській території літака з військової частини №2269 авіації внутрішніх військ МВС України, розташованої в місті Олександрії Кіровоградської області.

Як випливало з позовної заяви, у вересні 2010 року між відповідачем і Росавіації було укладено угоду про аеронавігаційне обслуговування користувачів повітряного простору РФ. На підставі цього документа, в лютому 2014 держкорпорація ОрПР здійснила «проводку» літака Ан-26, що належить в / ч №2269, до одного з російських аеродромів і назад.

Вартість наданих послуг, згідно з реєстрами польотів повітряних суден, була невисокою – всього 29347 руб. 21 коп.

«Прольоти бортів силових структур інших країн над Росією узгоджуються в декількох відомствах, включаючи ФСБ і Міноборони, – розповів« Газеті.Ru »джерело в держкорпорації ОрПР. – Заявка на подібний політ розглядається протягом декількох днів. А на цей раз все вирішилося за лічені години ».

«Газета.Ru» звернулася за коментарями до заступника директора з міжнародного співробітництва та протоколу держкорпорації ОрПР Миколі Івашову з проханням докладніше розповісти про позов і польоті українського Ан-26. Однак він від коментарів відмовився, заявивши, що вся інформація з даного польоту секретна. У Росавіціі «Газеті.Ru» також заявили, що вся інформація щодо польотів і вантажів, що перевозилися в лютому 2014 на військово-транспортному літаку МВС України, носить закритий характер.

Гвардійська авіабаза національної гвардії України – так зараз називається військова частина №2269 внутрішніх військ МВС України. Вона базується в місті Олександрія Кіровоградської області. У 2013 році цей підрозділ мало на своєму озброєнні двадцять вертольотів Мі-8, два літаки Ан-26 і один літак Ан-74, на якому літав глава МВС країни. Навесні пілоти авіабази брали активну участь у бойових діях проти російських окупантів. 29 травня 2014 терористи біля гори Карачун підбили вертоліт Мі-8 МТ гвардійської авіабази НГУ, на борту якого перебували 12 осіб, у тому числі і генерал-майор ВВ МВС України Сергій Кульчицький.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар