Смолінські ядерники можуть позбавити сибіряків роботи

У зв’язку з будівництвом смолінського ядерного заводу в Новосибірську можуть припинити виробництво ТВЕЛів (тепловиділяючих елементів).

Таке припущення висловив заступник голови Сибірського відділення РАН академік Микола Похиленко під час вчорашньої зустрічі з депутатами Законодавчих зборів регіону, передає «Інтерфакс-Росія».

“Первинна переробка повинна здійснюватися в Желєзногорську, на підприємстві Росатому, а на другому підприємстві Росатому – Новосибірський завод хімконцентратів – є всі необхідні умови, щоб отримувати кінцеву продукцію”, – сказав він.

Однак, зазначив вчений, зважаючи на будівництво заводу з виробництва паливних елементів для АЕС в Кіровоградській області в Україні, виробництво ТВЕЛів у Новосибірську, можливо, буде припинене.

Довідка: Тепловиділяючий елемент (ТВЕЛ) – головний конструктивний елемент активної зони гетерогенного ядерного реактора, що містить ядерне паливо. У твелах відбувається поділ важких ядер 235U, 239Pu або 233U, що супроводжується виділенням теплової енергії, яка потім передається теплоносію. Твели складаються з паливного сердечника, оболонки і кінцевих деталей. Тип твелу визначається типом та призначенням реактора, параметрами теплоносія. Твел повинен забезпечити надійне відведення тепла від палива до теплоносія.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар