Кіровоградців запрошують до участі у конкурсі проектів надгробка на поховання загиблих в АТО

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Перша електронна писала про ситуацію, що сталася навколо поховань героїв АТО у Кіровограді, коли влада міста ігнорує розпорядження віце-прем’єр-міністра і рекомендації Інституту національної пам’яті. Та найближчим часом військові поховання по усій Україні матимусь схожий вигляд за результатами конкурсу проектів типового надгробка на похованнях загиблих (померлих) учасників АТО згідно української військової традиції. Схоже, владі міста доведеться почекати результатів конкурсу і облаштувати поховання героїв за типовим проектом. Інститут національної пам’яті закликає взяти участь у цьому конкурсі усіх бажаючих. Можливо, саме проект кіровоградця стане найкращим для достойного вшанування пам’яті загиблих героїв.

За понад рік проведення Антитерористичної операції на Донбасі офіційно загинуло більше, ніж 1,7 тисяч українських бійців. З метою увічнення їх пам’яті та героїзації оголосили конкурс проектів типового надгробка на похованнях загиблих (померлих) учасників АТО згідно української військової традиції.

Відкритий всеукраїнський конкурс триватиме з 10 червня – по 10 серпня. У ньому можуть без будь-яких професійних обмежень брати участь приватні особи, авторські колективи, об’єднання скульпторів та архітекторів.

Переможців конкурсу визначатимуть у двох номінаціях: за найкращу ідею ескізу типового надгробка на похованнях загиблих в АТО та найкращої ідеї надмогильного напису на ньому.

Організатор конкурсу: Український інститут національної пам’яті.

ПОЛОЖЕННЯ
про Відкритий всеукраїнський конкурс
на визначення проекту типового надгробка на похованнях загиблих (померлих) учасників АТО
1. Загальні положення
1.1. Цей конкурс проводиться відповідно до Порядку проведення архітектурних та містобудівних конкурсів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.11.1999 № 2137.
1.2. Це положення регламентує порядок проведення конкурсу на проект типового надгробка на похованнях загиблих (померлих) учасників АТО.
1.3. Конкурс є відкритим і проводиться без обмеження у кількості учасників та незалежно від їх професійного рівня.
1.4 Конкурс проводиться в один тур.
1.5. Предметом Конкурсу є:
– проект типового надгробку на похованнях загиблих (померлих) учасників АТО для подальшого встановлення у місцях поховань, місцях почесних поховань учасників АТО на всій території України;
– надмогильний напис на типовому надгробку на похованнях загиблих (померлих) учасників АТО.
1.6. Підставою для проведення конкурсу є п. 6 рішення наради «Про першочергові завдання щодо героїзації осіб, які віддали життя за Україну, та вшанування їх пам’яті» від 09.10.2014 під головуванням Віце-прем’єр-міністра України Сича О. М. та лист Секретаріату Кабінету Міністрів України № 38371/0/1-14 від 13.10.2014 із зазначеного питання.
2. Мета та завдання конкурсу
2.1. Метою проведення конкурсу є втілення кращої проектної пропозиції для увічнення пам’яті загиблих (померлих) учасників АТО у формі типового надгробку згідно української військової традиції.
2.2. Основним завданням конкурсу є визначення кращих проектів типового надгробку на похованнях загиблих (померлих) учасників АТО з числа поданих згідно з умовами конкурсу та використання цих проектів для подальшої реалізації.
2.3. Організатор конкурсу залишає право за автором рекомендувати (пропонувати) якість матеріалу, з якого буде виготовлений надгробок.
3. Умови проведення конкурсу
3.1. Організатором проведення конкурсу є Український інститут національної пам’яті.
3.2. Участь у конкурсі мають право брати будь-які особи, авторські колективи, об’єднання скульпторів та архітекторів.
3.3. Проектні пропозиції щодо типового надгробка на похованнях загиблих (померлих) учасників АТО, які подаються для участі у конкурсі, мають відповідати наступним основним критеріям:
– зовнішній вигляд надгробка вказує, що поховання є військовим, а не цивільним;
– надгробок повинен мати аскетичний вигляд (відсутність складних у виконанні елементів та високовартісних матеріалів);
– демонструвати тяглість української військової традиції;
– естетичність та оригінальність рішень.
Типовий надгробок повинен містити:
– надгробну плиту або підставку під пам`ятник, розташовану горизонтально на могилі;
– пам’ятний знак, встановлений вертикально в чоловій частині поховання;
– зображення Державного Герба України;
– місце для надмогильного напису.
Склад проекту:
– супровідний лист з інформацією про автора проекту (прізвище, ім’я, по батькові, юридична адреса учасника, місце роботи, посада, контактний номер телефону, електронна пошта);
– ксерокопія паспорту, ідентифікаційного коду, виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців (за наявності);
– ескіз надгробку М 1:10 (із зазначенням його розмірів);
– перспектива (масштаб довільний);
– пояснювальна записка (з орієнтовною вартістю надгробку) та електронна версія проекту.
3.4. Проектні пропозиції щодо надмогильного напису на типовому надгробку на похованнях загиблих (померлих) учасників АТО, які подаються для участі у конкурсі, мають відповідати наступним основним критеріям:
– текст українською мовою;
– виражена патріотична складова;
– стислість та лаконічність;
– виховна роль;
– естетичність та оригінальність рішень.
Склад проекту:
– супровідний лист з інформацією про автора проекту (прізвище, ім’я, по батькові, юридична адреса учасника, місце роботи, посада, контактний номер телефону, електронна пошта);
– ксерокопія паспорту, ідентифікаційного коду, виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців (за наявності);
– текст надмогильного напису на типовому надгробку;
– додаткові елементи (за наявності);
– пояснювальна записка (з орієнтовною вартістю надгробку) та електронна версія проекту.
3.5. Матеріали до Українського інституту національної пам’яті подаються особисто авторами або поштовим відправленням. Проектні пропозиції та пояснювальні записки виконуються українською мовою.
Український інститут національної пам’яті подає матеріали, отримані від авторів, на розгляд конкурсного журі анонімно: кожен проект представляється під шифром у формі шестизначного числа.
Імена авторів проектів відкриваються після проголошення трьох найкращих робіт.
3.6 Організатор лишає за собою право визначати спосіб, в який буде реалізована ідея переможного проекту.
4. Організаційне забезпечення конкурсу
4.1. Український інститут національної пам’яті організовує проведення конкурсу та оцінки ескізних проектів журі конкурсу.
4.2. Для визначення переможців та з метою забезпечення об’єктивної оцінки результатів конкурсу формується журі конкурсу. До складу журі входять представники Українського інституту національної пам’яті, експерти з увічнення пам’яті, провідні діячі мистецтва та архітектури, фахівці у галузі меморіальної роботи та представники творчих громадських організацій (за згодою). Персональний склад журі затверджується наказом Українського інституту національної пам’яті.
4.3. Журі конкурсу приймає на розгляд ескізні проекти, інші необхідні документи від учасників конкурсу за посередництвом Українського інституту національної пам’яті, розглядає надані проекти, перевіряє їх відповідність умовам конкурсу, визначає кращі ескізні проекти з числа поданих, присуджує їх авторам премії або інші види заохочень, обирає на своєму засіданні голову журі зі свого складу простою більшістю голосів.
4.3. Засідання журі є правомочним, якщо у ньому приймають участь 2/3 членів журі конкурсу. Рішення щодо вибору переможців конкурсу вважається прийнятим, якщо за нього проголосувала більшість присутніх і воно затверджене підписом голови журі.
5. Процедура проведення конкурсу
5.1. Підставою для оголошення конкурсу є відповідний наказ Українського інституту національної пам’яті.
5.2. Офіційне повідомлення про проведення конкурсу та Положення про його проведення розміщуються на веб-сайті організатора конкурсу.
5.3. У ході проведення конкурсу учасники мають право звертатися, у разі потреби, до організатора конкурсу для одержання додаткової інформації.
5.4. Український інститут національної пам’яті приймає ескізні проекти для участі у конкурсі у визначений відповідним наказом термін за адресою: 01021, м. Київ, вул. Липська, 16.
5.5. Матеріали, подані пізніше вказаного терміну, до участі у конкурсі не допускаються.
5.6. У разі порушення процедури проведення конкурсу, інших умов конкурсу, учасники мають право оскаржити таке порушення шляхом подачі заяви до голови журі протягом 3-х днів з дня оголошення результатів конкурсу.
5.7. Повідомлення про результати конкурсу публікуються на веб-сайті організатору конкурсу.
6. Визначення переможців конкурсу
6.1. Підставою для визначення переможців є протокол з рішенням журі про переможців конкурсу у двох номінаціях:
– краща ідея щодо розроблення ескізів типового надгробка на похованнях загиблих (померлих) учасників АТО для їх подальшого встановлення у місцях поховань, місцях почесних поховань учасників АТО;
– краща ідея щодо надмогильного напису на типовому надгробку на похованнях загиблих (померлих) учасників АТО.
6.2. Протокол підписується усіма членами журі, які брали участь у засіданні, та подається організатору конкурсу у тижневий термін з дня підбиття підсумків для їх затвердження.
6.3. Організатор конкурсу може відзначити переможців грошовою премією, або іншими видами заохочень. Організатор конкурсу приймає окреме рішення з цього питання.
Довідки з питань проведення конкурсу надаються за телефоном:
+38(044)253-15-63;
Факс: +38(044)254-05-85
Е-mail: uinp@memory.gov.ua
за адресою: 01021, м. Київ, вул. Липська, 16.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар