На Кіровоградщині з’явилася перша бібліотека на сонячних батареях

У селі Га́ннинське Кіровоградського району з’явилася перша будівля, яка використовує виключно сонячну енергію. 

Як зазначає Крупський сільський голова Любов Шевченко, зараз сільську бібліотеку та виборчу дільницю, які розташовані в одній споруді, забезпечують електроенергією дві сонячні батареї, повідомляє сайт EcoTown.

До цього обидві бюджетні установи не освітлювалися майже сім років. Восени та взимку, коли на дворі темніє раніше, бібліотека взагалі не могла працювати.

Ідею впровадження альтернативного варіанту генерації електроенергії для ганинської будівлі виношували два роки. Переведення сумнозвісної споруди на сонячну енергію обійшлося сільському бюджету у 42 тис. гривень. Однак переваги у Крупській сільраді відчули відразу – сонячні батареї дешевші у використанні та й за електроенергію платити не потрібно.

За словами Любові Шевченко, нині від двох сонячних панелей працює п’ятнадцять лампочок, комп’ютер і принтер. Енергія накопичується навіть у хмарну погоду, підкреслює сільський голова, додаючи, що нині ні бібліотекарю, ні читачам не потрібно напружувати зір для пошуку необхідної літератури.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар