Козацький острів у центрі Кіровограда: водні змагання, дитячий пляж, човнова станція

У Кіровограді закінчено розчистку обвідного каналу Інгулу у центрі міста. На черзі – гідротехнічні роботи по основному руслу і грандіозні плани по облаштуванню Козацького острову (колишній парк Пушкіна).

Як розповів секретар міської ради Іван Марковський під час виїздної прес-конференції на Козацькому острові, для розчистки каналу довелося вибрати більше 2 метрів мулу вглиб у руслі. Далі протягом 2 тижні відбуватиметься санітарна чистка Інгулу, після цього буде запущена вода в русло в центрі міста.

Після проведення очистних робіт глибина каналу складатиме більше 2,5 метрів, що дозволить проводити змагання на катамаранах між студентами кіровоградських “вишів”. Таку пропозицію вніс президент Кіровоградської обласної федерації спортивного туризму Олександр Колотуха. Крім того, він пропонує облаштувати на острові мотузяний парк – комплекс мотузяних переходів з натягнутих над землею канатів  з перешкодами, популярний у парках інших міст України.

Іван Марковський стверджує – після закінчення проведення комплексних заходів з очищення Інгулу стане можливим облаштування дитячого пляжу на острові і човнової станції. У найближчій перспективі побудова дитячого майданчику, з козаками  Інгульської  паланки  обговорюється концепція облаштування козацького парку розваг на острові.

А вже у найближчих планах -санітарна очистка русла від вулиці Кірова до вулиці Жовтневої революції, ремонт гідроспоруди на мосту через Інгул на вулиці Кірова, укріплення дамби у районі Арнаутове, розчистка русла річки Сазонівка, щоб не підтоплювався район Лелеківки.  Загальна вартість проекту -близько 1 млн грн,  і ще 615 тис грн потребує ремонт гідроспоруди в районі Арнаутове. Після розчистки очерету в основному руслі між 15 і 20 липня Інгул у межах міста нарешті стане повноводним. Далі у планах благоустрій доріжки вздовж набережної, ремонт огорожі річки на Набережній.

Як розповів підрядник – головний інженер Кіровоградського міжрайонного управління водного господарства Володимир Ткач, очисні роботи були вкрай складними –  було дуже багато мулу і очерету в каналі. Працівники підприємства вивезли 26 тон мулу під час проведення очисних робіт, адже 30 років обвідний канал ніхто не чистив. Через це постійно підтоплювався район проспект Винниченка. Завдяки проведеним роботам жителі Ковалівки і центру помітили відсутність комарів у цьом році, додав Іван Марковський.

Цікаво, що загальний екологічний стан Інгулу під час проведення робіт виявився значно кращим, ніж вважалося: тут помічені  черепахи, ондатри, раки. У заростях на обвідному каналі жили і водяні щури, які є доволі небезпечними паразитами – розповсюдниками хвороб.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар