Росіяни зберегли під своїм контролем відпрацьований кар’єр на Кіровоградщині

Суд залишив у власності ТОВ «Побужський феронікелевий комбінат» земельну ділянку під кар’єром «Центральний» (Кіровоградська область), площа якої складає 117,73 га.

Таку постанову прийняв Вищий господарський суд України – повідомляють “Наші гроші”.

У березні 2006 року Голованівською РДА (Кіровоградська область) прийняла розпорядження, яким було дозволено ТОВ «Побужський феронікелевий комбінат» розробити технічну документацію для землі, з подальшою її орендою на 49 років. Мова йшла про земельну ділянку на території Капітанської сільської ради Голованівського району. Її площа складала 117,73 га, вартість – 6,25 млн грн. З цієї землі 1,92 га складали пасовища, 72,29 га – землі під відкритими розробками та кар’єрами, 43,52 га – землі відпрацьованих кар’єрів.

Після затвердження необхідної документації в квітні у квітні 2006 року РДА уклала з ТОВ «Побужський феронікелевий комбінат» договір оренди землі.

У вересні 2014 року прокуратура звернулась до суду з позовом, вимагаючи визнати недійсним розпорядження РДА та договір оренди землі. В позові прокуратура вказала, що Голованіська РДА перевищила свої повноваження, адже подібні спеціальні дозволи може надавати тільки облдержадміністрація. Крім того, прокуратура наполягала, що комбінат не дотримався процедури оформлення процедури прав користування надрами і відновлення земель.

В ході судових слухань було встановлено, що промислова розробка корисних копалин ділянки «Центральна» Деренюхського родовища, яка розташована на землях Капітанської сільської ради, завершилася у 1991 році у зв’язку з повним відпрацюванням запасів кобальт-нікелевих силікатних руд. Тепер кар’єр «Центральний» використовується для розміщення розкривних порід з інших кар’єрів, а не для промислового видобутку.

Таким чином, на думку суду, для оренди цієї землі не потрібно було отримувати спецдозвіл на промислове виробництво. Тим самим Верховний суд підтвердив законність дій Голованіської РДА навколо оренди кар’єру «Центральний».

Бенефіціарний власник ТОВ «Побужський феронікелевий комбінат» — акціонерне товариство «Солвей Фені Ес» (Solway Feni As), що належить російському бізнесмену Олександру Кронштейну. Він також контролює британську Aimet, що володіє Волгоградським і Волховським алюмінієвими заводами, а також є співвласником компанії «Севзаппром» та членом Ради директорів ВАТ «СУАЛ-Холдинг».

Керівником з квітня 2014 року ТОВ «Побужський феронікелевий комбінат» є Беспалов Олег Леонідович, колишній заступник гендиректора ПАТ «Запорізький завод феросплавів». Нещодавно навколо підприємства розгорівся скандал, під час якого його керівництво заявило про спробу його рейдерського захоплення комбінату.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар