Журналісти “Громадського” обговорили з кіровоградськими активістами майбутнє перейменування нашого міста (ФОТО, ВІДЕО)

У рамках проекту «Road Show»  журналісти Громадського телебачення проїдуть майже по усій Україні. У неділю, 28 червня, журналісти Громадського побували і у Кіровограді, сімнадцятому місті у цьому турі. Говорили про проблеми громадянської активності, актуальну журналістику і перейменування  нашого міста.

Близько шести десятків кіровоградців прийшли цього дощового вихідного дня до Кіровоградського педагогічного університету на зустріч з Романом Скрипіним та продюсером проекту Road Show Сергієм Грішиним.

У рамках цього проекту журналісти Громадського ставлять перед собою такі завдання: розповісти про «Громадське», спонукати активних громадян організовуватись на місцях для вирішення локальних задач, поспілкуватись з людьми, дізнатись що їх хвилює, про що вони мріють, і що їм заважає в реалізації ідей.

Як стверджував Роман Скрипін, журналіст «Громадського» під час прямого включення з Кіровограда в ефір, активність кіровоградців в обговоренні в порівнянні з іншими містами, де відбувалися дискусії, була безпрецедентною.

Після широкого обговорення локальних проблем регіону та принципів функціонування «Громадського» як успішного проекту незалежної журналістики в Україні, відбувся круглий стіл з обговорення проблеми перейменування нашого міста. Як розповів Роман Скрипін, у випадку з нашим містом журналісти «Громадського» вирішили зробити виняток і зосередитись на обговоренні однієї проблеми, яку вони справедливо вважають найактуальнішою наразі для кіровоградців, адже вона викликає найбурхливіші дискусії, а також такою, яка викликає інтерес і жителів усієї України.

 – Маю абсолютно негативне ставлення до назви Єлисаветград, – заявив Роман Скрипін. – Єлисаветград – продовження історії цього краю, а не початок. З приводу назви Інгульськ я чув закиди, що Інгул нібито не та річка, якою варто пишатись і на честь якої називати місто. Тобто Кіровим ці люди готові пишатись, російською імператрицею Єлисаветою готові пишатись, а Інгулом чомусь ці люди пишатись не готові? Я хочу процитувати свого колегу Сергія Грішина з приводу повернення до імперської назви: «Фарш невозможно провернуть назад, и м’ясо из котлет не восстановишь». Його підтримала і кіровоградка Ірина Малик: «Це справа минулого, місце цієї назви – у музеї».

Одна з присутніх на круглому столі, дружина офіцера, що довгий час перебував у російському полоні, заявила: «Якщо місто назвуть іменем імператриці, це буде зневага і наруга над нашими воїнами, які захищають нас від агресії Росії, проливають свою кров». Її підтримала і вдова загиблого воїна Олена Степанок, а також присутні на обговоренні кіровоградські волонтери.

Щодо того факту, що протягом більше 20 років у свідомості кіровоградців насаджувалася безальтернативна імперська назва на честь російської імператриці, особливо за часів президентства Віктора Януковича, Роман Скрипін заявив: «Якщо людям не давати майданчик для обговорення, буде і 110% за Єлисаветград. Коли є можливість притомно пояснити свою позицію людям, рівень підтримки окупаційної назви зміниться. Яскравий приклад – георгіївська стрічка для українців»

За підсумками цієї поїздки в ефірі Громадського виходитимуть репортажі. А в кінці проекту – документальний фільм про проблеми, що насправді турбують українців.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар