На Маріупольскому напрямку продовжуються збройні провокації (РНБО)

Як заявив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу в УКМЦ речник Адміністрації Президента України з питань АТО полковник  Андрій Лисенко, на Маріупольскому напрямку продовжуються збройні провокації в районі Широкиного, де бойовики вдалися до танкового обстрілу наших позицій. Також ворог застосував 122-мм артилерію та 120-мм міномети по силам АТО, що розташовані біля Старогнатівки. Стріляли з Новоласпи, де бойовики зберігають своє важке озброєння. Поодинокі провокації пройшли поблизу опорних пунктів у Петрівському та Гранітному.

На Донецькому напрямку бойові дії тривають майже цілодобово. Головними цілями бойовиків залишаються позиції українських військовослужбовців в районі аеропорта, зокрема Піски, Авдіївка, Опитне. Противник не припиняє спроб пробити нашу оборону у Мар’їнці, Красногорівці Троїцькому та околицях Горлівки, але щоразу наражаються на потужну відсіч з боку наших військовослужбовців. Бойовики використовують широкий спектр зброї – від стрілецької та гранатометів до 152-мм артилерії та 120-мм мінометів і зенітних установок.

На Луганському напрямку найгарячіше було неподалік Станиці Луганської та села Кримське, де бойовики застосували крупнокаліберні міномети, зенітні установки та БМП. Крім того, наші військові гідно тримали оборону і не давали жодного шансу бойовикам на опорному пункті Золоте-4, який вистояв під мінометним обстрілом.

Численні факти порушення перемир’я з боку противника задокументовані і спостерігачами СЦКК. Українська та російська сторони Центру продемонстрували спостерігачам ОБСЄ свої журнали спостереження, які велися окремо, де чітко зафіксовано, що більшість фактів порушення перемир’я припадає саме на бандформування «ЛНР» та «ДНР» 

За інформацією Держприкордонслужби, вчора зафіксовано два польоти ворожих безпілотників у зоні АТО.

За минулу добу внаслідок бойових дій загиблих серед українських військових немає, 11 бійців були поранені.

Між бойовиками зріють внутрішні протиріччя та чвари

За даними розвідки, головними ініціаторами встановлення артилерії та танків на вулицях приватних житлових масивів для обстрілів позицій ЗСУ є здебільшого бойовики, що приїхали з Росії. Місцеві мешканці, які встали до лав бандформувань, не підтримують такі дії, проте не можуть нічого зробити проти російських найманців, які мають всебічну підтримку з боку Кремля.

Все більше бойовиків залишають незаконні збройні формування через брак фінансування

Так, у Горлівці переважна більшість місцевих бойовиків вже  розглядають можливості виходу через відсутність будь-якої матеріальної винагороди за останні три місяці, принизливе ставлення з боку російських військових та так званих «відпускників». Усе це робить дедалі складнішим для Кремля використовувати місцеве населення для своїх цілей, і примушує переправляти більше сил із самої Росії.

Водночас на війні продовжують заробляти російські бізесмени, які близькі до керівництва РФ. Так, за даними розвідки, до так званої «ДНР» тепер заїжджають вантажі російської компанії «Ойл Інвест», яка займається продажом паливно-мастильних матеріалів. Крім шахрайських схем з Росією, ватажки бандформувань займаються здирництвом – щоб продовжувати працювати, фермери окупованих території Донецької області вимушені віддавати 1000 грн за кожен гектар своєї землі.

Українські спецслужби продовжують знекровлювати бандформування, що підтримуються Росією, перекриваючи можливості фінансування

У Сумах співробітники СБУ перекрили канал фінансування бандформування «ДНР». Встановлено, що мешканець Донецька відкрив у Сумах  філію власного приватного підприємства з надання послуг у галузі медицини. Водночас головний офіс залишився у Донецьку. Підприємець подавав до ДФС т.зв. «нульові» відомості, а реальний прибуток готівкою вивозив до Донецька для сплати т.зв. «податків» на користь НЗФ «ДНР».

Також оперативники затримали жителя Чернігова, який за вказівкою бандитів з «ЛНР» розповсюджував антиукраїнську пропаганду з закликами підтримки та фінансування проросійських бандформувань.

Українські десантники отримали 4 сучасних санітарних автомобілі.

Раніше ці машини працювали у Копенгагені – столиці Данії і перебувають у гарному стані і вже невдовзі вирушать у зону проведення АТО. Швидкі для нашої армії придбали волонтери, Посольство України в Данії та датський благодійний фонд.

В Кривому Розі пройшли двотижневі тактичні навчання розрахунків ЗУ-23 Національної гвардії України. Під час стрільб всі цілі були уражені, а особовий склад підрозділів показав високий рівень підготовки. Військовослужбовці, які за результатами зборів показали високий рівень знань та навичок, були заохочені почесними грамотами та наручними годинниками.

28 23

Міжнародна спільнота чітко усвідомлює, що російська агресія загрожує безпеці не тільки України, але й усієї Європи

За заявою глави Європейської ради Дональда Туска, Європейський Союз розробить до червня 2016 року нову стратегію у сфері зовнішньої політики і безпеки, яка враховуватиме кіберзагрози та загрозу «гібридної війни».

Поширити:

Залишити коментар:

коментар