У Кіровограді на березі річки Інгул рятували потопельника (ФОТО)

 Літо – не лише пора канікул та яскравого відпочинку, і час, коли відпочиваючих підстерігає безліч небезпек. На Кіровоградщині купальний сезон  в розпалі. Тому у п’ятницю, 26 червня, на березі річки Інгул на території бази «Спартак» фахівці управління ДСНС спільно зі спеціалістами управління з надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення, аварійно-рятувальної служби, Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф  провели демонстрацію рятувальних дій у випадку нещасного випадку на воді. Зацікавленими глядачами були вихованці з ДЮСШ «Радій-Вело» та місцевих дітлахів, які на місці могли перевірити свої знання.

Розпочався захід теоретичною частиною та вступним словом підполковника служби цивільного захисту Вікторії Крохмалюк, яка нагадала, що мета майстер-класу – ознайомлення стану готовності масових місць відпочинку на воді Кіровоградської області та демонстрація практичного відпрацювання порятунку потопаючого на воді та надання першої медичної допомоги.

У період літнього відпочинку завжди гостро постає питання підвищення рівня випадків стосовно відпочинку людей на водних об`єктах. «Всього в області протікає 438 річок, зареєстровано 2761 ставків та 824 водоймища, але на даний офіційно зареєстровано лише 25 місць відпочинку. За статистикою, порівнюючи з минулим роком, випадків необережного поводження на воді зменшилось. Всього зафіксовано 21 нещасний випадок», – повідомила Першій електронній Вікторія Крохмалюк.

Далі начальник аварійно-рятувальної станції  Ігор Спірін розпочав практичну частину – демонстрація реагування рятувальників, коли перекинувся човен і у воді опинилося дві людини. Через декілька хвилин на допомогу виїжджають водолази. Одного «потерпілого» витягують з води, інша людина «втонула». Врятовану людину перекладають на ноші та передають медикам.

Подальші дії врятування продемонстрував фахівець центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Сергій Пастухов. Для початку показав, як з`ясувати клінічна смерть у людини чи ні, оглянув стан зіниць, очистив ротову порожнину, також послухав дихання та перевірив пульс на сонній артерії. На випадок клінічної смерті навчили робити реанімаційні заходи – 30 разів натискаємо на нижню частину грудної клітки, а потім двічі вдихаємо потерпілому повітря. Додатково медики представили апарати для штучної вентиляції легень  та переносний дефібрилятор для оцінки серцевої діяльності.

Для відпрацювання та перевірки своїх знань у діях порятунку потопаючих, надали спеціального  електронного манекена «Максима». Кожен бажаючий міг перевірити правильність своїх дій. Якщо натискання чи інша допомога неправильна «Максим» говорить : «Тест не пройден».

Психолог Служби порятунку Юлія Потупа спілкувалася з дітьми та розповіла як після надання медичної допомоги вивести людину зі стресу.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар