Тарифна реформа в Україні або Скільки коштує довіра?

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

“І як ми переживемо цю зиму?” – мало не в розпачі запитувала мене подруга пізньої осені минулого року, коли вже зима давала про себе знати першою ожеледицею, холодом та вітрами. Така тривога опановувала багатьох і багатьох кіровоградців, адже ціни на енергоносії (та й на все інше!) тільки зростають, а інфраструктура нашого міста уже давним-давно дише на ладан і навіть підвищена вартість опалення не гарантує бажаного температурного комфорту у квартирах. Звісна річ, коли надворі спека, про це якось не думається, як і важко уявити собі нам, кіровоградцям, що тариф на опалення може знизитись, а якість його доставки значно поліпшитись.

Виявляється, це реально, якщо…… Реформа – не підвищення тарифів, а енергозбереження

Найвідчутнішою для людей реформою, з оголошених урядом, стала та, що передбачає суттєве підвищення оплати за житлово-комунальні послуги. Без цього обтяжливого етапу, очевидно, не обійтися, бо як інакше запровадити в енергетичній галузі ринкові стосунки, тим самим підрізавши корінь зловживанням, протекціонізму, корупції? Але ж підвищення тарифів має стати лише однією зі складових реформи! Інша, можливо, навіть важливіша її частина – енергозбереження, зниження витрат енергії, які у нас у кілька разів вищі, ніж у багатій Європі.

Минулого року в Україні розпочато реалізацію спільного з Міжнародним банком реконструкції та розвитку проекту «Підвищення енергоефективності у секторі централізованого теплопостачання». Напередодні 60 теплопостачальних підприємств з усієї України подавали заявки на участь в проекті. На конкурсній основі було відібрано десять підприємств з різних міст, у тому числі і наше ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА».

У травні минулого року підписано відповідний міжнародний договір, а в липні Кіровоградська міська рада прийняла рішення про підтримку участі підприємства у пректі МБРР із зазначенням суми позики – 29699,74 тисяч доларів США. При цьому зазначалось: комунальне майно територіальної громади у цьому проекті не заставляється, орендар несе відповідальність виключно власним майном і коштами. Усі необхідні документи уже передано і узгоджено Міністерством фінансів, Міністерством регіонального розвитку та МБРР, які щомісячно, щоквартально та щорічно контролюватимуть використання кредитних коштів відповідно до державних та міжнародних стандартів, а після завершення проекту ДП «Кіровоградтепло» муситиме пройти ще й незалежний фінансово-господарський аудит.

Залишився невеликий нюанс, через який, на жаль, може зірватися наша участь у проеті: міська рада має погодити уточнену суму позики (у попередніх документах не була включена одноразова комісія, що становить трохи більше тисячі доларів) та надати повноваження виконуючому обов’язки міського голови на підписання субкредитного договору. Цей документ підписують усі сторони, включаючи міністерства. Такий порядок ініціювання, підготовки та реалізації проектів економічного та соціального розвитку України, які підтримуються міжнародними фінансовими організаціями, встановлений Кабінетом міністрів.

Відповідний проект рішення нашої міської ради був розроблений, опублікований на сайті ради та внесений у порядок денний сесії, але …не отримав необхідної кількості голосів. Чому?

Виконуючий обов’язки голови міста Іван Марковський вважає, що такий кредит місту потрібен, але й зазначає, що рада не може допустити того, щоб у випадку фарс-мажору борги лягли на місто. За них своїм майном та фінансами має відповідати приватна структура, яка отримує і розпоряджається кредитом.

Голова фракції ВО Батьківщина» у міскій раді Павло Топчій так пояснює позицію депутатів:

– ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА», у якого в оренді знаходиться цілісний майновий комплекс комунального підприємства «Кіровоградтепло» може отримати значні кредитні кошти. Це з одного боку добре, а з іншого погано. Добре – бо завдяки цим кредитним коштам буде збудовані міні-котельні і проведена заміна труб. Погано – бо відбувається прихована приватизація, оскількі нові міні-котельні і труби будуть власністю ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА», і повернення цього кредиту ляже на плечі споживачів, оскільки повернення тіла кредиту і відсотків буде закладено у тариф на теплопостачання.

Власник ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» Олександр Ковалко пояснює:

– Закон України «Про особливості передачі в оренду чи концесію об’єктів у сферах теплопостачання, водопостачання та водовідведення, що перебувають у комунальній власності» передбачає лише користування переданим в оренду майном. У цьому ж Законі чітко сказано, що реконструйовані або технічно переоснащені об’єкти залишаються у власності територіальної громади. Частина кредиту – майже п’ять мільйонів надається за рахунок коштів Фонду чистих технологій, тож проект має ще й екологічну складову. Надається на 20 років, відстрочка по сплаті кредиту – п’ять років, а по Фонду чистих технологій – 10. Надається кредит менш як під один процент річних. Таких вигідних умов не надає жоден банк в Україні! Прогнозна сума відсотків за кредитом становитиме 2,9 млн. доларів за весь час користування ним або 149 тисяч доларів на рік. Плануємо їх отримати за рахунок значної економії енергоносіїв (від чверті до половини нинішніх об’ємів) та зменшення непродуктивних втрат тепла, які сьогодні становлять майже 18 відсотків. Фактично проект фінансується за рахунок самого себе, тобто за рахунок коштів, які вивільнятимуться у результаті реалізації проекту.
Як відчути тридцять мільйонів доларів?

Як же відчуємо отримання кредиту МБРР ми, звичайні кіровоградці? Сама сума досить значна: за нинішнім курсом долара – майже 600 мільйонів гривень! Це – більше половини річного бюджету нашого міста, який становить один мільярд 42 мільйони.

За найближчі чотири роки, поки підприємство матиме відстрочку з виплати кредиту, планується реконструювати котельні зі встановлення нового обладнання по проспекту «Правди», 93 та вулиці Комарова, 19а, збудувати блочно-модульні котельні на вулицях Курганній, Панфіловців, Комарова, Добровольського, Джерельній, Волкова, Жадова, проспекті Університетському, встановити 112 індивідуально-теплових пунктів у житлових будинках та вивести з експлуатації майже двадцять кілометрів фізично й морально застарілих магістральних теплових мереж, а твкож впровадити систему автоматичного керування технологічними процесами на котельнях. Тобто, тепло не треба буде гнати за кілометри до нашого житла по дірявих трубах, виробництво його буде максимально наближене до нас, а нове обладнання дозволить гнучко використовувати потужності.

При цьому ДП «Кіровоградтепло» обіцяє ще й після впровадження заходів з модернізації підприємства на шість відсотків зменшити діючий тариф для населення.
У будь-якому випадку модернізація теплового господарства буде на користь кіровоградцям, адже систему теплопостачання не можна викопати і перенести у інше місто чи на іншу планету! А можемо втратити цей шанс через елементарну недовіру між депутатами і власником. Ми звикли, що роками наші міські (а часто й індивідуальні) фінанси, як кажуть співають романси – їх катастрофічно не вистачає, то, може, хоч у одній галузі дозволимо їм заспівати арію? А раптом, нам сподобається?

Світлана ОРЕЛ (Кіровоград)

Поширити:

Залишити коментар:

коментар