РНБО: за минулу добу поранено 4 українських військових (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Як поінформував сьогодні на традиційному щоденному брифінгу в УКМЦ речник Адміністрації Президента України з питань АТО полковник  Андрій Лисенко, на Маріупольському напрямку тривають «турбуючі» обстріли наших позицій в Широкиному та Чермалику. Противник застосовує стрілецьку зброю та міномети. Ці акції мають виключно провокативний характер і мають на меті зрив крихкого перемир’я на сході України.

На Донецькому напрямку обстановка залишається стабільно напруженою. Вогонь на західних околицях Донецька не стихає, особливо активно бойовики стріляють під Опитним, Мар’їнкою та у Пісках. Зафіксовано використання 120-мм мінометів з боку НЗФ, працюють ворожі снайпери. Водночас фактів застосування великокаліберної ствольної артилерії з боку противника вчора не було. Під Горлівкою, вже в надвечір’я, відбулася серія ворожих збройних провокацій у ряді передмість (йдеться про Ленінське, Кірове, Світлодарськ та Лозове).

На Луганському напрямку найскладніша ситуація зберігається на центральній ділянці в районі Бахмутської траси.

Зокрема, с. Новотошківське було обстріляно з мінометів та 152-мм гармат, причому вогонь вівся з досить близької відстані. Не стихає артилерійська канонада і у районі Попасної та Золотого – противник веде вогонь по наших позиціях з Первомайська і Калинівки. Нагадаємо, що це дуже урбанізований район і кожен постріл з гармати несе підвищену загрозу для життя цивільних. Також у другій половині дня бойовики провели серію мінометних обстрілів Щастя та Станиці Луганської.

Вчора в зоні АТО було зафіксовано 7 польотів ворожих безпілотників. Також українські прикордонні наряди помітили політ 3 російських літаків Су-25 над територією тимчасово окупованої АР Крим. Ще один російський вертоліт рухався вздовж українсько-російського кордону навпроти Чернігівської області.

За минулу добу внаслідок бойових дій загиблих серед українських військовослужбовців немає, 4 – було поранено.

Українські офіцери проходять бойовий вишкіл

Учора у військових частинах розпочалися збори з лейтенантами – випускниками вищих військових навчальних закладів 2015 року. У ході першого дня занять офіцери продемонстрували знання з теорії управління військами, зміцнення військової дисципліни, організації життєдіяльності військових колективів.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Також впродовж тижня пройдуть навчання лейтенанти Повітряних Сил ЗСУ. Офіцери пройдуть заняття з тактичної, технічної, психологічної, інженерної, вогневої,  воєнно-ідеологічної підготовки. Лейтенантів навчатимуть інструктори, які набули унікального бойового досвіду у зоні АТО.

22 21

Нацгвардійці удосконалюють свої навички з надання першої допомоги на полі бою

Медичні працівники, які пройшли не одне відрядження в зону проведення АТО, провели заняття з тактичної медицини з офіцерами Національної гвардії України.

Медики вирішили поділитися досвідом, який отримали в складних польових умовах. Всі вони мають постійне місце роботи і добровольцями періодично виїжджають на Схід країни для надання професійної допомоги всім, хто її потребує.

Офіцерів-гвардійців вчили зупиняти кров при пораненні за допомогою вітчизняних та зарубіжних зразків бинтів та джгутів. Потім медики розповіли про особливості евакуації пораненого. Заняття були дуже корисними та насиченими, офіцери щиро подякували медикам та побажали наснаги в їхній праці.

36 31 32 33 34 35

Українські спецслужби знешкоджують ворожих диверсантів

СБУ затримала «перевертня у погонах» – виконуючого обов’язки начальника відділу Волноваської Державтоінспекції в Донецькій області, який був спільником бойовиків з так званої «ДНР».

Злочинець використав доступ до службових даних, щоб передавати бойовику на прізвисько «Зомбі» інформацію про озброєння, місця дислокації техніки та розташування командних пунктів сил АТО. На початку травня затриманий координував шляхи відходу ворожої ДРГ після здійснення терористичного акту у місті.

41

Крім того, оперативники затримали ще трьох проросійських бойовиків. Один з них – заступник керівника злочинної організації «Міністерство державної безпеки ДНР». Його затримали у Маріуполі.

Як відомо, це бандформування організовує вибухи у місцях масового скупчення людей і теракти проти української влади та військових. Бойовик організовував ввезення зброї та вибухівки до Маріуполя.

51

Другий затриманий – бойовик НЗФ «СВД Беркут», який зізнався, що проходив бойовий вишкіл під керівництвом російських інструкторів та чергував на одному з блокпостів у Донецьку.

Третій затриманий бойовик був членом банди з ватажком на прізвисько «Волоха». Затриманий зізнався, що тренування новобранців проводили російські військові  на території захопленого пансіонату у Новоазовську. Бойовик брав безпосередню участь у бойових діях поблизу Маріуполя, стріляючи з російських мінометів. Також за його плечима – бої на Дебальцевському плацдармі, де він отримав осколкове поранення ноги. Тепер у нього буде багато часу для лікування в українській в’язниці.

Оперативники виявили дві схованки бойовиків так званою «ДНР» з боєприпасами і зброєю.

Арсенали знайшли у селищі Часів Яр Артемівського району Донецької області. У них було понад 37 кг пластиду, магазини до автомата Калашникова, мисливська рушниця, бронежилет, сигнальна ракетниця та набої калібром 5,45 мм.

Окрім цього, СБУ спільно з ДФС розірвали злочинну схему незаконного перевезення гуманітарної допомоги на тимчасово окуповані території на сході України. Частина прибутків від реалізації продуктів харчування спрямовувалася на фінансування бойовиків.

61 62 63

Також співробітники Сватівського райвідділу міліції на Луганщині у ході огляду позашляховика виявили та вилучили велику кількість зброї.Під час огляду автомобіля міліціонери знайшли 4 автомати та кулемет Калашникова, пістолет, підствольні гранатомети та боєприпаси до нього, а також більше 700 набоїв різного калібру.

PM794image003 PM844image002 PM946image001

Захисники України повертаються додому на ротацію

Чернігівщина зустріла земляків-міліціонерів, які після виконання поставлених завдань в зоні АТО повернулися додому.

Протягом 30 днів чернігівці охороняли громадський порядок у Слов’янську, а також виконували багато інших серйозних задач. На рахунку міліціонерів – охорона стратегічних об’єктів, затриманий ворожий корегувальник вогню і навіть вилучений російський безпілотник. Особовий складу гарнізону повернувся без втрат. Зараз у забезпеченні миру та спокою на Донбасі беруть участь міліціонери чергової ротації Чернігівщини, які два дні тому змінили колег після місячного перебування в зоні в АТО.

72 71 86 81 82 83 84 85

Україна сприяє доставці гуманітарної допомоги на окуповану територію

Через контрольний пункт «Бугас» прослідували 13 вантажнихавтомобілів з гуманітарним вантажем від Міжнародного Комітету Червоного Хреста.  Для мешканців Донецької області, які живуть за лінією фронту,відправлено 255 тонн продуктів харчування. Також через контрольний пункт прослідував ще один автомобіль з 20 тоннами продуктів харчування від благодійної організації.

 За матеріалами, підготовленими командою Українського Кризового медіацентру.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар