Кіровоградську область відвідали представники ОБСЄ

23 червня Кіровоградську область відвідали представники робочої групи Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні з питань роботи з переселенцями з АР Крим та Східних областей України.

Нагадаємо, що наразі в області проживає більше 10 тисяч переселенців, для влаштування та соціального забезпечення яких проводиться масштабна робота. Тож у програмі одноденного візиту було як відвідування штабів, що займаються роботою з переселенцями, так і місць тимчасового розселення громадян цієї категорії, повідомляє У ДСНС України у Кіровоградській області.

Спостерігачі ОБСЄ розпочали роботу із зустрічі з заступником голови облдержадміністрації Вітою Атаманчук та т.в.о. заступника начальника Управління ДСНС в області Романом Шаповаловим, які очолюють обласний штаб з питань соціального забезпечення внутрішньо переміщених громадян. Івонн Радемахер зазначила, що метою поїздки є поспілкуватися про те, які зміни та тенденції спостерігаються протягом року.

Також представниця місії зазначила, що рівно рік тому відбулася перша зустріч з її колегами, які теж вивчали питання переселенців. Щоб уявити повну картину, поважні гості цікавилися чисельною кількістю переселенців та їх соціальними особливостями. На усі запитання були надані докладні відповіді. Брігітте Шульце запитувала про механізми роботи з переселенцями – чи вистачає людських ресурсів та часу, адже кількість людей достатньо велика. У цьому плані робота на Кіровоградщині налагоджена, оскільки працює обласний штаб, до складу якого входять представники усіх департаментів. Такі ж штаби утворені і в районах.

Віта Атаманчук також наголосила, що незалежно від графіку роботи людям готові допомагати цілодобово. Розповідали представникам місії і про забезпечення переселенців житлом – для цього на Кіровоградщині сформовано банк комунальних приміщень, що можуть прийняти людей. Активно працює обласний штаб і з міжнародними організаціями – Радою Європи, Червоним Хрестом, які надають суттєву гуманітарну допомогу.

Другим пунктом програми було відвідування робочої групи обласного штабу. Дізнавшись, що до штабу можна звернутися за єдиним номером «101», представники делегації, представившись переселенцями, подзвонили за цим телефоном. Після цього їх з’єднали зі штабом. Тож, «перевірка» пройшла успішно.

Для повного висвітлення усіх питань, була організована зустріч з керівництвом та представниками усіх обласних департаментів та структурних підрозділів ОДА, благодійних організацій, які курують питання переселенців зі Сходу.

Далі делегація вирушила до Кіровоградського міського штабу з питань переселенців, де перевірила його роботу. Відвідали гості і готель «Турист» та безпосередньо поспілкувалися з переселенцями. Завершальною точкою став Кіровоградський геріатричний пасіонат, де теж проживають наші співвітчизники зі Сходу.

Гості Кіровограда відзначили, що навіть у кризу тут на високому рівні організована допомога людям в момент приїзду та подякували, що отримали огляд цієї складної роботи. Щодо проблем, якими так цікавились представники моніторингової місії, то знати їх потрібно для того, щоб допомогти у вирішенні – надати необхідні контакти чи підказати шляхи розв’язання.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар