ОСББ по-кіровоградськи: житловий рай чи комунальне пекло?

Всі роки незалежності Україна перебуває у святому і незрозумілому стані реформування. Але реформи – це не лише купи списаного розумними словами паперу. В першу чергу – це зміни у свідомості людей, які готові відповідати за себе, прийняті закони і їх втілення.

З 1 липня поточного року в силу вступає закон про обов’язкове створення об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (далі – ОСББ), який принесе українцям (в тому числі й кіровоградцям) купу невідомих сюрпризів. Згідно з законом до 2016 року всі українські багатоповерхівки, які стоять на балансі ЖЕО, повинні створити ОСББ і обрати управителя. Якщо жильці самі цього не зроблять – управителя для них обере держава.

До чого готуватися кіровоградцям – справжнього житлового раю чи ще однієї проблеми на свої голови і гаманці – у цьому непростому питанні намагалася розібратися Перша електронна газета.

Комунальна безвихідь: ЖЕО проти ОСББ

Спроба реформування житлово-комунальної сфери не нова – ідеї передати управління будинком жильцям вперше виникла у 2001 році. Лежала вона і в основі останньої Загальнодержавної програми реформування і розвитку ЖКГ на 2009-2014 роки, згідно з якою на кінець 2014-го в країні планувалося створити 45 530 ОСББ. Але, як свідчать дані Мінрегіону, станом на 1 січня 2015 року ця цифра ледве досягла 16 536, що становить лише 36% від запланованого. У Кіровограді таких будинків взагалі сміхотворна кількість – лише 17, більшість з них – колишні кооперативи.

Заступник начальника головного управління ЖКГ Кіровоградської міськради Ростислав Погребнюк, попри певний скепсис, позитивно ставиться до створення ОСББ. І основний аргумент чиновника в тому, що тепер жильці самостійно дбатимуть про свої будинки  і зникне необхідність скаржитися на управління ЖКГ.

«Офіційної інформації про те, що буде з ЖЕКами і ЖЕО, поки що немає, – говорить Ростислав Анатолійович. – Наскільки я пам’ятаю, за новим законом люди повинні протягом року створити ОСББ. Якщо вони не визначиться – міськрада сама назначає управителя. Один із варіантів, що ЖЕКи і ЖЕО переформатуються у приватні структури і продовжать надавати жильцям послуги. А може й не приватні, а комунальні структури. Особливість цього закону в тому, що людям дають право вибору: вони самі обирають, хто буде опікуватися їхнім будинком – вони самі чи приватні фірми».

За словами Ростислава Анатолійовича, проблема створення ОСББ для Кіровограда не нова. Ініціатива запроваджується не перший рік, але люди не спішать самостійно дбати про свої будинки.

«Ми їздили, агітували, збирали жильців, розповідали їм про ОСББ… У 2013 році у Кіровограді вдалося створити лише один будинок цього типу, – продовжує розповідати заступник начальника управління ЖКГ. – До нас часто приходять люди, скаржаться, що ЖЕК нічого не робить, я їм говорю: ось, є шанс самостійно розпоряджатись своїми коштами… Минулого року у міському бюджеті було передбачено 500 тис. грн на капітальний ремонт будинків новостворених ОСББ. Але ніхто так і не проявив ініціативу і ми витратили ці гроші на інші потреби. Цього ж року на створення ОСББ ніяких коштів не заплановано».

Підводне каміння житлового раю

Микола Вєщєв, колишній в.о. начальника управління ЖКГ (2010-2011 рр.) та заступник міського голови (2005-2006, 2011-2012 рр.), більш глибоко аналізує новоприйнятий закон. І його прогнози та коментарі зовсім не втішні для кіровоградців.

«Цим законом до Європи ми не наблизимось і на корумпованість чиновників ніяк не вплинемо, – говорить Микола Анатолійович. – Створити ОСББ по новоприйнятому закону фактично неможливо, адже на папері написано одне, а в реальності – все зовсім інакше.

По-перше, у законі говориться, що створення ОСББ безкоштовне. Насправді ж протокол зборів завіряється нотаріусом, а на це треба гроші. Також треба гроші на реєстрацію ОСББ.

По-друге, у законі написано, що жильці мають право на приватизацію прибудинкової території. Це, безумовно, підкупляє людей, бо ту землю потім можна буде здавати в оренду. Але є одне «але» – у законі «Про земельні ресурси» про ці привілеї не сказано жодного слова.

По-третє, будинок знімається з балансу міськради та ЖЕО і передається на баланс жильців разом з усіма проблемами – не відремонтованим дахом, облізлим під’їздом, ржавими і латаними-перелатаними трубами, розбитими прибудинковими територіями, ліфтами, які потребують капремонту. Зараз «латанням» цих проблем займається управління ЖКГ. Міська рада з горем наполовину, але все-таки виділяє кошти на поточний ремонт. Після створення ОСББ всі ці проблеми ляжуть на плечі жильців будинку.

Ну і останній, головний, аргумент – менталітет. Люди, які отримали квартиру «на дурняк» і майже «на дурняк» ЖКГ її обслуговувало, не захочуть брати відповідальність на себе і хазяйнувати».

Реальний досвід

На жаль, з аргументами Миколи Анатолійовича важко не погодитись. З іншого боку – є і позитивні приклади людського управління своїм житлом.

Для прикладу ми взяли п’ятиповерхівку на Комарова, жильці якої 10 років тому відмовилися від невигідних послуг управління ЖКГ і абсолютно нічого від цього не втратили.

«Наш будинок у минулому – це будівельний кооператив, який стояв на балансі ОЖБК. З будівельного кооперативу ми вийшли через те, що почали вимикати світло, перестали вивозити сміття, не робили ремонт, мотивуючи це тим, що немає коштів, – розповідає голова правління ОСББ «Мрія 2006» Лідія Пух. – Я постійно ходила до начальниці ЖЕКа, була у нас така Наталя Нечипоренко, просила дати мені звіт, куди йдуть наші кошти. Але ніякої відповіді не було. Тому у 2006 році ми вирішили зняти свій будинок з балансу і створити ОСББ. Тепер ми хоча б знаємо куди йдуть наші кошти – самі вивозимо сміття, ремонтуємо будинок, доглядаємо за подвір’ям».

І справді, прибудинкова територія в ідеальному порядку: всюди квіти, гарний дитячий майданчик, чистота нехай і на не ідеально рівному, але добре виметеному дворовому асфальті. У під’їзді немає пластикових вікон і домофонів, а останній ремонт робився 5 років тому, але всередині чисто і затишно, на підвіконні стоять квіти. Сварок з сусідніми будинками, які знаходяться на балансі ЖЕО і з якими жильці ділять сміттєві контейнери, теж немає.

За словами Лідії Юхимівни, боржники у будинку відсутні і зараз жильці платять по 1,2 грн за кв. метр жилплощі. Не все, звісно, ідеально. Час від часу то дах треба перекрити, то шматок труби замінити, але у таких питаннях кіровоградці розраховують тільки на себе. На капремонт будинку грошей не вистачає, але і особливих проблем поки теж не виникає.

Реформи в Україні загалом дивне явище: ідеї хороші, реалізація майже неможлива. З одного боку можна опустити руки і здатися на милість управителя, якого назначить держава, тобто стати заручником того ж перейменованого ЖЕКу, який на правах приватної структури буде встановлювати нам тарифи. З іншого – можна просто засукати рукава і взятися за наведення ладу у себе вдома. А для цього треба, щоб люди і влада працювали на одній хвилі.

На жаль, такої злагодженості між громадянами і чиновниками немає. Через тиждень закон вступає у дію, а Кіровоградська міськрада лише імітує бурхливу діяльність – на базі головного управління ЖКГ відкрили консультативний осередок по створенню ОСББ, який НЕ ПРАЦЮЄ. Як пояснили – консультант на лікарняному. На цьому «бурхлива діяльність» українських чиновників і закінчилася – ні нарад, ні спілкування з пресою, ні роз’яснювальних виїздів до громадян, ні програм фінансування. Одним словом, у майбутні реформи кіровоградці  вступають голі, босі і навіть не проінформовані.

Тетяна Колісник, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар