РНБО: бойовики активно використовують важке озброєння (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

На Маріупольскому напрямку спостерігається зниження кількості збройних провокацій з боку проросійських бандформувань. Бойовики один раз обстріляли позиції сил АТО з АГС та стрілецької зброї поблизу Широкиного. Також в цьому районі працював ворожий снайпер. Неподалік селища Лебединське відбулося бойове зіткнення, але завдяки професійним діям українських військовослужбовців, обійшлося без втрат.

Як заявив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу в УКМЦ речник Адміністрації Президента України з питань АТО полковник Андрій Лисенко, найгарячіше було на Донецькому напрямку. Бойовики не залишають спроб просунутись углиб території України під Мар’їнкою – в цьому районі відбулося два бойових зіткнення. Бойовики активно використовують важке озброєння, насамперед 120-мм міномети та 122-мм артилерію, а також бронетехніку.

Зокрема, в районі Мар’їнки зафіксовано обстріл з БМП. Також бойовики застосували танки біля населенних пунктів Березове, Авдіївка і Опитне. Усього зафіксовано сім танкових обстрілів з боку бойовиків на цьому напрямку. Неспокійно також було поблизу населенного пункту Новгородське, де бойовики застосували 120-мм міномети і 122-мм артилерію.

На Луганському напрямку бойовики активізувалися в районі Сокільників і Золотого, де у хід пішов широкий спектр озброєння, включно з 120-мм міномети і артилерію калібром 122 і 152 міліметрів. Не обійшлося без запеклих боїв – українські військові дали гідну відсіч ворожій ДРГ біля Лопаскіного та у зіткненні біля Щастя. Крім того, учора близько 04:50 ночі, бойовики вдалися до зухвалого обстрілу Попасної з ракетних систем залпового вогню «Град».

19-8 11 12 13 14 15 16 17 18 19 19-2 19-3 19-4 19-5 19-6 19-719-1

Місто було обстріляно з двох напрямків – населених пунктів Первомайськ і Клинове. З кожної точки було випущено по 20 снарядів. Українська сторона у Спільному центрі з контролю та координації задокументували факт обстрілу – кілька снарядів влучили у житловий квартал, зруйнувавши дві квартири. На щастя ніхто не постраждав, а наші військові оперативно допомогли місцевим мешканцям. Цей обстріл є не тільки черговим кричущим порушенням перемиря, а й демонстрацією як бойовики нехтують життями мирних жителів і наражають їх на дедалі більшу небезпеку.

За інформацією Державної прикордонної служби України, за останню добу було зафіксовано 4 польоти ворожих безпілотників за допомогою яких бойовики здійснюють повітряну розвідку.

За минулу добу внаслідок бойових дій жоден з українських військовослужбовців не загинув, 7 були поранені.

На тимчасово окупованих територіях поширюється невдоволення проросійськими бандформуваннями та їхніми ватажками

Учора у місті Донецьк відбувся мітинг жителів, які вимагали припинити війну та не використовувати населення Донбасу в якості «живого щита». Також серед самих бойовиків поширюються внутрішні чвари – у під’їздах багатоповерхівок в Донецьку почали з’являтися листівки, що негативно висвітлюють так звану «ДНР» та лідерів бандформування, за підписом бандитського угрупування «Всевелікое войско Донское».

У відповідь бойовики не можуть зробити нічого крім посилення репресій проти жителів Донбасу. Зокрема, бандити проводять обходи помешкань мирних мешканців, погрожуючи розправою у разі участі в протестах. Також члени незаконних збройних формувань проводять роботу в місцевих службах таксі, щоб ті інформували про так званих «ворогів ДНР».

Водночас бойовики намагаються виторгувати свободу у української влади. Таким чином члени так званої «ДНР» продовжують вимагати амністії для своїх бандитів. Це свідчить, що бойовики дедалі більше побоюються відповідальності за свої численні злочини, а Росія, яка вже використала їх у своїх цілях, навряд чи прийде на допомогу.

Українські спецпризначенці затримали члена бандформувань

Служба безпеки України провела чергову успішну спецоперацію в Одесі, затримавши довірену особу лідера терористичного угруповання «комуністи-революціонери».

Наразі сам лідер антиукраїнського руху переховується у Торезі, підконтрольному так званій «ДНР». Раніше судимий одесит отримав від свого куратора завдання налагодити контакти з представниками радикальних структур Одеси та створити на їх базі підпільний рух, спрямований на дестабілізацію обстановки в регіоні, в тому числі й через організацію терактів. Під час обшуку оселі терориста СБУ вилучила боєприпаси до гранатомету, агітаційні матеріали та літературу антиукраїнського змісту, комп’ютерну техніку.

22 21

Українські прикордонники попередили спробу незаконно провезти до України боєприпаси

Так, військові затримали громадянина України на контрольному пункті «Чонгар», який намагався провезти 32 набої калібру «7,62». Чоловіка з набоями та автомобілем було передано до МВС.

Крім того, наші спецслужби заблокували 250 терміналів, які незаконно функціонували на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Частина коштів з цих терміналів ішла на фінансування так званих «ДНР» та «ЛНР».

Українські військові продовжують щоденні тренування

У рамках комплексу навчань артилерійські підрозділи військ берегової оборони Військово-Морських Сил пройшли курс бойових стрільб. Оборону ділянок морського узбережжя берегові артилеристи проводили у взаємодії з корабельними угрупуваннями, морською авіацією і морською піхотою. Артилерійські підрозділи успішно виконали поставлені завдання.

37 31 32 33 34 35 36

Військово-Морські Сили Збройних Сил України 15-18 червня проводили комплекс тактичних навчань із залученням морської, авіаційної і сухопутної компонент флоту. Під час заходів відпрацьовувалися спільні дії тактичних груп кораблів, підрозділів морської піхоти, морської авіації, артилерії військ берегової оборони. До заходів також залучалися військовослужбовці з досвідом участі в антитерористичній операції на сході країни.

Триває ротація в підрозділах українських правоохоронців

Черговий загін працівників спецбатальйону міліції «Миколаїв» змінив своїх товаришів по службі, які протягом місяця забезпечували охорону громадського порядку у зоні проведення антитерористичної операції. Міліціонери добре екіпіровані та підготовлені зусиллями Міністерства внутрішніх справ та волонтерів.

48 41 42 43 44 45 46 47

Також з Хмельницького в зону антитерористичної операції вирушив зведений загін міліціонерів. Упродовж тридцяти днів 60 добровольців виконуватимуть завдання з охорони громадського порядку на Сході країни. Зведений загін повністю забезпечений технічними засобами, речами, паливно-технічними засобами. Правоохоронці пройшли бойове згуртування і добровільно їдуть захищати цілісність та суверенітет нашої держави. Під час цієї ротації на Схід вирушили також дві службові собаки. До їхніх обов’язків входитиме пошук вибухонебезпечних предметів. В зону АТО також відправили два автомобілі. Громада міста Славута подарувала міліціонерам мікроавтобус, а жителі Прикарпаття — легковик.

51 52 53 54 55 56 57 58 59

І сьогодні до Вашої уваги розповідь про ще одного українського бійця з передової

Вже дев’ятий місяць військовослужбовець Збройних Сил України -розвідник з позивним «Монгол» разом із товаришами несе службу на передових позиціях Луганського напрямку. Неодноразово він вступав у бойові зіткнення з ворогом, не даючи жодних шансів російським диверсантам.

Місяць тому на передовій «Монгол» відсвяткував свій день народження — 25 років. Найцінніший подарунок він отримав від дружини: за словами бійця це був глушник до гвинтівки та форма «Британка». Адже для розвідника під час виконання завдання головне — це маскування, бути непомітним на місцевості та під час пострілу не видати свого місцезнаходження.

Героєм себе боєць не вважає. Не скаржиться, не вагається з відповідями і ні про що не жалкує. Він тут для того аби не допустити ворога ні на крок вглиб країни, до рідної домівки.

61

 За матеріалами, підготовленими командою Українського Кризового медіацентру.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар