Після короткочасного затишшя бойові дії в зоні АТО знову загострилися (РНБО)

Противник підтягнув важке озброєння до лінії фронту і не полишає спроб наступу. Епізодичні провокації не припиняються по всій лінії фронту, а на ключових ділянках оборони – переходять у повномасштабні бойові зіткнення.

Про це повідомив сьогодні на брифінгу в УКМЦ речник Адміністрації Президента України з питань АТО полковник  Андрій Лисенко.

Ключові події в зоні АТО за минулу добу

На Маріупольському напрямку не припиняються ворожі обстріли наших позицій у Широкиному. Окрім численних провокацій із застосуванням стрілецької зброї, противник вів вогонь зі 122-мм гармат, які розташовані у с. Саханка.

На Донецькому напрямку вчора за кілька годин до світанку в районі міста Мар’їнка відбулося 2 бойових зіткнення підрозділів ЗСУ з групами бойовиків по 30 та 150 осіб з використанням стрілецької зброї та мінометів. Усі напади були відбиті. Проте обстріли міста, в тому числі з застосуванням важкого озброєння тривали цілий день. Також бойовики активно вели вогонь в районі Красногорівки та аеропорту.

В районі Світлодарського водосховища противник намагається знайти слабкі місця у нашій обороні в районі Луганського та Лозового.

На Луганському напрямку активні бойові дії велися на широкій ділянці фронту від Попасної до Щастя. Зокрема, в районі Попасної та під Трьохізбенкою бойовики обстріляли наші позиції з «Градів», а також зі 152-мм гармат. На Бахмутській трасі (йдеться про с. Оріхове та смт. Новотошківське) противник вів сильний артилерійський вогонь зі 122-мм гармат. Пізно ввечері в районі Сокільників відбулося бойове зіткнення сил АТО з ворожою ДРГ, яка прибула з південного-східного напрямку.

Вчора в зоні АТО було зафіксовано 9 польотів безпілотників НЗФ.

За минулу добу внаслідок бойових дій 3 українських військовослужбовців загинули, 14 – було поранено.

Терористична діяльність бойовиків на Донбасі загрожує життю мирних мешканців

Вчора мешканець смт Новотошківське на Луганщині, 83-річний дідусь, підірвався на розтяжці, яку, за попередньою версією, встановила ДРГ бойовиків.

Пораненого госпіталізовано до Лисичанської міської лікарні. Також в ніч з 16 на 17 червня внаслідок обстрілів з боку бойовиків у м. Мар’їнка Донецької області поранення отримали двоє цивільних. Зараз їм надають медичну допомогу в лікарнях Вугледара та Курахового.

Також активізація бойових дій і провокації бойовиків призводять до важких руйнувань у прифронтових містах. До Вашої уваги – фотографії, зроблені спостерігачами СЦКК.

16 11 12 13 14 15

Зокрема, внаслідок обстрілів бойовиків з СПГ-9 та крупнокаліберних кулеметів були знищенні три житлових будинки на околицях Станиці Луганської. Також днями російські найманці зухвало порушили Мінські домовленості й застосували 152-міліметрову артилерію та «Град» в районі Новотошківського, що призвело до нових руйнувань. Усі докази злочинів бойовиків були передані спостерігачам зі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

Водночас наші військові сумлінно дотримуються міжнародних угод і надають всебічну підтримку представникам ОБСЄ.

Так, українські військовослужбовці сприяли безпечній ротації членів моніторингової місії, які відправилися на окуповану територію – в Луганськ. Спостерігачі ОБСЄ вважають місце, яке знаходиться під контролем ЗСУ найбільш безпечним для здійснення ротації, адже Україна виконує всі взяті на себе зобов’язання, передбачені Мінськими угодами.

23 21 22

Також Україна забезпечує доставку гуманітарної допомоги на окуповану територію

Через КПВВ «Бугас» на окуповану територію прослідувало 4  вантажних автомобілі з гуманітарним вантажем від Міжнародного комітету Червоного Хреста. В автомобілях було майже 57 тонн продуктів харчування.

Збройні Сили України підвищують бойові навички своїх підрозділів

На Одещині триває навчально-методичний збір офіцерів-випускників, які закінчують військові навчальні заклади і тепер будуть нести службу у військових частинах. До участі в заході залучено близько 100 молодих лейтенантів. Офіцери набувають практичного досвіду, виконуючи завдання з охорони та оборони військових частин, обладнання та порядку несення служби на блокпостах, організації охорони та діях у разі потрапляння у засідку або при виході з замінованої території.

37 31 32 33 34 35 36

Українські спецслужби продовжують антитерористичні заходи по всій території країни

Зокрема, в Одеській області оперативники заблокували спробу діяльності так званої «Народної Ради Бессарабії», яка є проектом російської розвідки. Один з затриманих – громадянин України, що мав виступити публічним лідером цього фейкового утворення, а потім безслідно зникнути, що стало б інформаційним приводом для звинувачення українських спецслужб. У ході обшуку було вилучено понад 500 примірників листівок з російською пропагандою, комп’ютерна техніка, носії інформації з текстами так званих «конституції» та «маніфесту» ще одного штучного проросійського утворення.

41 42 43

Також СБУ виявила та заблокувала законспіровані контакти координатора бандитської групи – громадянина Росії та екс-керівника підрозділу так званого «Міністерства держбезпеки» невизнаної Придністровської Молдавської республіки. Цей координатор підозрюється у причетності до спецслужб РФ і наразі перебуває у Москві.

Також українські правоохоронці затримали корегувальницю вогню бойовиків на прізвисько «Малая», що проживала у смт Миронівський. Протягом чотирьох місяців злочинка збирала інформацію про розташування, чисельність та види військової техніки ЗСУ на територіях поблизу Дебальцевого. Бойовики використовували цю інформацію для здійснення артилерійських обстрілів позицій сил АТО. Жінка покаялася і дала докладна свідчення про свою співпрацю з бойовиками.

51

Також учора на контрольному пості «Кривий Торець», що неподалік м. Дзержинська, наші прикордонники під час огляду вантажного  поїзда виявили 2 протитанкові міни ТМ-62 без детонаторів.

Триває ротація в підрозділах українських правоохоронців

Бійці зведеного загону міліції Тернопільщини повернулися з Луганщини додому. Правоохоронці охороняли стратегічно-важливі об’єкти та забезпечували громадський порядок, несли службу на блокпостах, допомагали луганським правоохоронцям затримувати правопорушників. Після кількаденного перепочинку міліціонери приступлять до виконання службових обов’язків на місцях.

66 61 62 63 64 65

Українці підтримують наших воїнів на передовій

Нещодавно завершився черговий тур в зону АТО вокально-інструментального ансамблю «Контингент», у складі якого – колишні воїни-афганці. За три дні вони встигли дати кілька тривалих концертів  у Слов’янську, Костянтинівці та Краматорську. Патріотичні, українські народні та інші популярні музичні твори збирали на виступи не лише військовослужбовців, а й місцевих мешканців. Разом з музикантами сьогоднішніх героїв фронту вітали і колишні воїни з Всеукраїнської асоціації ветеранів Афганістану.

Сьогодні до Вашої уваги – історія про життя наших військовослужбовців на передовій

Маріуполь продовжує стримувати натиск ворожих найманців.

Місто-порт на Азовському морі оточене щільним кільцем блокпостів та опорних пунктів. На більшості з них несуть службу воїни Національної гвардії України. Зараз Маріуполь обороняють гвардійці з військових частин Одеси, Миколаєва, Херсона та Запоріжжя. Для багатьох ця ротація вже далеко не перша.

Передова – це не тільки бойові дії, це також довгі дні, тижні, місяці в бліндажах та окопах, які для бійців вже давно стали другою домівкою. Тут вирує життя, хоча цього не помітно – все надійно замасковане, адже розвідка ворога також не спить. Робота з обладнання позицій, зміцнення оборони та облаштування побуту майже ніколи не припиняється.

Щодня проводяться тренування. За командою комбата на бойові позиції висувається вогнева міць підрозділу – розрахунок АГС-17. За півтори хвилини гранатомет встановлений на бойовій позиції – стрічки споряджені, бійці в повній екіпіровці. Кожен військовий повинен знати чіткий план дій у випадку бойової тривоги.

У гвардійців надійна вогнева підтримка. Гранатометник з позивним «Базука» – справжній фанат свого діла.

Зі своїм РПГ він майже не розлучається: постійно змащує, налагоджує, вивіряє приціл, виміряв особисто відстань до усіх орієнтирів.

Ще одне захоплення у окопах – спорт. Гвардійці обладнали невеликий тренажерний куток – про фізичну форму тут не забувають. Далі, просто у полі, стоять футбольні ворота, де військові іноді можуть поганяти м’яча.

У кількох кілометрах від їхніх позицій – видніється Маріуполь. Звідси місто – як на долоні. Мир та спокій всіх цих людей та решти українців охороняють наші гвардійці.

79-5 71 72 73 74 75 76 77 78 79 79-1 79-2 79-3 79-4

За матеріалами, підготовленими командою Українського Кризового медіацентру.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар