Командир оборони Донецького аеропорту герой України Редут: Я не кіборг. Мені теж було страшно

Обличчя цієї людини не побачити на бігбордах і календарях про захисників Донецького аеропорту, але без нього ніякої героїчної оборони, можливо, і не було б. Саме він, чиє ім’я не можна називати в цілях безпеки, – командир загону спецназу третій полку – наприкінці серпня минулого року перетворив в’ялотекуче протистояння в аеропорту в запеклий бій за свій власний клаптик землі. Саме в ті сорок днів (від прийняття об’єкта до евакуації з пораненням), що він командував обороною, вражені бойовики і дали захисникам ДАП характеристику – “кіборги”. Про це йдеться в інтерв’ю Героя України для видання censor.net.

До цього прізвисько офіцер, якого в аеропорту називали “батею” або Сергійовичем, ставиться з іронією і всіляко намагається уникати публічності. Своїм головним завданням зараз – під час відновлення після важкого поранення, отриманого там же, полковник вважає не спілкування з пресою, а комплектацію полку за новими принципами і допомогу сім’ям загиблих товаришів по службі.

аеропорт

Редут в аеропорту Донецька в кінці вересня 2014

Інтерв’ю з ним ми записуємо в Києві, куди Героя України, нагородженого Золотою Зіркою в лютому, викликали з Кіровограда для зустрічі з президентом. Він розповідає багато і з гумором, а потім довго і прискіпливо погоджує текст по телефону, бажаючи бути максимально точним і коректним в словах і оцінках.

Війна для мене почалася ще в середині лютого, коли групи мого загону почали працювати в Криму. Сам я на Донбас вперше потрапив у квітні – був у складі угруповання, яке взяла під контроль Донецький аеропорт. Перше поранення – вогнестріл в ногу – отримав в червні під Артемівському. Друге – осколкове в руку – в жовтні в аеропорту. З ним мене евакуювали в госпіталь.Відновлюватися доведеться ще довго. Одужаю – поїду назад до своїх на війну.

аеропорт

Так виглядала будівля старого терміналу 24 серпня 2014 

Я все життя служу в розвідці. Спершу – в розвідроти піхотного полку. Потім – у дивизионном розвідбату. У спецназі – з 2008 року. Це теж один з видів розвідки, просто назва красива. До речі, символічно, що тільки потрапивши в третій полк, я дізнався про те, що мій покійний батько теж мав відношення до спецназу – проходив там строкову службу. 

Ніколи не шкодував, що пішов в армію. Не буду придумувати, що мріяв про військових подвиги в юності. Я був простий сором’язливий скромний хлопець і авторитетом у дівчат, як мені здавалося, не користувався. Ну а тут десантник, берет, романтика … А якщо серйозно, то відносини між офіцерами в армії, за невеликим винятком, завжди здавалися мені особливо хорошими і справжніми. Не дарма ж саме серед військових, а не міліціонерів, податківців або сбушників, виявилося так багато гідних людей під час війни. За останній рік я дізнався, що таких і на громадянці дуже багато. 

Два моїх рідних брата зараз теж в армії. Обидва добровольці. Середній записався в батальйон територіальної оборони, а потім я забрав його в наш полк. Молодший потрапив на флот в Одесу і в повному в захваті від моря і колективу. Дай бог, щоб це було взаємно. 

Донецький аеропорт – це тема не для одного тексту і не для одного фільму, а, напевно, для цілої серії мемуарів учасників цих подій. Все менше буде вирваними з контексту фрагментами. Тому я обмежуся тільки тим, що скажу – оборона Донецького аеропорту це не я, це всі ті, хто там був: 72-а і дев’яносто третя механізовані бригади, 25-а і 79-а десантні, частина ППО (Зеніт), ” Правий сектор “,” Дніпро-1 “, мої пацани і всі, хто прийшов туди після нас.

аеропорт

Такою будівля стала через місяць після активних боїв – 27 вересня 2014

Можливо, я і став там якимсь каталізатором, але зусилля були загальними. Моя війна була, в основному, по радіостанції. Звичайно, багато разів хотілося взяти автомат і побігти разом з усіма в атаку. Іноді це навіть вдавалося, але все-таки головне завдання командира в іншому.

Що стосується прізвиська, яким нас нагородив противник, то важливо не те, як вони нас називали, а як ставилися. Ставилися з острахом. Я бачив його в їхніх очах. І живих. І мертвих.

Я особисто ніколи не сприймав Донецький аеропорт просто як злітну смугу і декілька будівель. Для мене він був звичайним клаптиком української землі. Чому ми повинні були його віддавати? Я кадровий офіцер, і це був мій рубікон, моя відповідальність і моє завдання. Але я – НЕ кіборг, не залізний. Мені теж було страшно.

аеропорт

Танкісти Макс і Псих з дев’яносто третьої механізованої бригади знищили танк супротивника 24 вересня 2014 

Я приїхав в аеропорт в кінці літа на прохання начальника штабу нашого полку. Він разом зі своїми людьми провів там чотири місяці в повному оточенні і вони всі потребували ротації. Або хоча б у відпустці на десять днів. У той момент аеропорт був розблокований, обстановка там панувала більш менш спокійна, а в мене в той момент в Кіровограді похорони були кожен день.Тому я сказав дружині, що мене викликали і погодився. Редут – це позивний старшого на об’єкті. Під ним я і став там працювати. Начальника штабу полку в аеропорт більше не повернули. 

Як тільки я прийняв командування, сепаратисти почали активно атакувати. Я запитав, чому ми не відповідаємо, тим більше, що розвідка доповіла нам про велике їх скупченні в районі Спартака (найближча до аеропорту частина Донецька). “А ми ніколи не відповідаємо”. А чому ми ніколи не відповідаємо? “Щоб не провокувати”. А чому не можна провокувати? Словом, я наказав відповісти. Так все і почалося.

аеропорт

Танк противника, підбитий спецназом прямо під вишкою управління польотами 24 вересня 2014

З тих пір я вважаю, що на відсутність наказу згори посилаються тільки труси, щоб виправдати свою бездіяльність і уникнути відповідальності. Не може військовий, посилаючись на це, дивитися, припустимо, як через річку від нього противник риє окопи. Мені ніхто не давав наказу оборонятися в аеропорту. Але навіщо тоді я, український офіцер, був там, якщо не для того, щоб робити мою роботу?

Це був період, коли наша армія залишала позиції, завойовані раніше нашими хлопцями ціною власного життя – Амвросіївку, Саур-Могилу, Ізварине, Іловайськ. І тут вони ще й на аеропорт полізли! Ця обставина, загальна несприятлива обстановка на фронті, відіграли велику роль у мотивації навіть самих невмотивованих бійців. Ми всі вирішили: “Хер вам, а не аеропорт!” Навіть плакат такий у нас був.

аеропорт

У старому терміналі у спецназу був плакат з написом “Хер вам, а не аеропорт!”  Знімок зроблений 28 серпня 2014

Крім нас самих нами в аеропорту ніхто не цікавився. Старший об’єкта, призначений командуванням сектора, весь час ховався на вишці управління польотами, і обороною там командував солдат Сергій – мобілізований. У середині вересня цей цілий підполковник взагалі просто розвернувся і поїхав, усунувся від командування. Генерал-майор Сергій Наєв, новий керівник сектора Б – перша людина, яка проявила до нас інтерес.

Стратегічне значення аеропорт мав тільки для тих, хто там воював і гинув. Інакше б з 7 квітня (дати взяття аеропорту під контроль третє полком спецназу . – Цензор.НЕТ) по 22 січня (виходу ВСУ з аеропорту. – Цензор.НЕТ) там з’явилися хоч якісь фортифікаційні споруди і від танків нам не доводилося б ховатися в коридорах. Це не завдання армійського спецназу. Ми і так робили там все, що могли, а керівництво не зуміло передбачити навіть на крок вперед. Молодші офіцери вказували, що потрібно зробити, куди звернути увагу. Але якось не було ні рішення, ні рішучості на це. І це так не тільки в аеропорту.

зброю

Зброя та особисті речі шести полонених, взятих дев’яносто третьою механізованою бригадою 4 вересня 2014 

Я знав і контролював весь аеропорт повністю: периметр, Піски, захід і вихід колон, всю артилерію. Всі замикалося на мені. У цьому був серйозний плюс – я володів всією ситуацією та інформацією. Але був і мінус – коли мене поранили і евакуювали, нікому було взяти на себе управління всім аеропортом цілком. Перша доба, поки нова людина не увійшла у курс справи, артилерія працювала сама по собі за моїми напрацюванням, на зв’язок з ними ніхто не виходив.Тільки завдяки людям з характером, що прийшли нам на зміну – Женьци Патріоту, Богемі, Майку, Жені Маршалу і іншим, вдалося не розгубити все те, що ми там побудували. 

Ховати полеглих товаришів і дивитися в очі їх матерям і дружинам виявилося набагато складніше, ніж навіть воювати. Через два тижні після того, як я повернувся додому з першим пораненням, загинула одна наша група під Ізварине. Ми цілими днями сиділи на телефоні – потрібно було домовлятися про вивезення тіл з-під Луганська, шукати рефрижератор, зв’язуватися зі старшими на наших крайніх блокпостах. А потім були похорони кожен день поруч з частиною. Після цього всього в аеропорту мені було легко. Тепер похорону менше, але з’явилися нові складності – матері та дружини приходять і плачуть, відмовляються визнавати результати ДНК-експертиз, ділять між собою нагороди і дітей, слухають ворожок і запевняють, що син або чоловік живий, навіть знімають таблички з іменами з хрестів на могилах – відмовляються приймати правду. Кожен командир повинен ставитися до цього з розумінням та увагою. Це навіть в статуті прописано. Я сам до цього тільки зараз прийшов. Про цей бік війни зазвичай мало говорять і знають, бо рідко хто з командирів підрозділів нею займається. Це можна зрозуміти, тому що всі вони, як правило, на війні. Але цим не можна виправдатися перед сім’ями загиблих товаришів. Я тепер вважаю, що підтримка сімей загиблих та їх соціальний захист – це пріоритет для командира. 

Нагорода ніяк не вплинула на моє життя. Ну, от хіба що, мене тепер часто в Київ весь час смикають. Доводиться говорити “Вибачте, сім’я, але татові треба в Київ, тому що тато у вас герой”. Вони ну дуже, дуже раді. Пільгами, наданими мені, я ще не користувався ні разу. Може, візьму колись кредит на будівництво будинку. Якщо доживу. На даний момент я один з трьох героїв України в Кіровограді (першим був Віктор Чміленко – загинув 20 лютого 2014-ого в Києві, на Майдані, другим офіцер 3-ого полку. – Цензор.НЕТ). І поки єдиний живий …

аеропорт

Особисті речі сепаратистів, що проникли в будівлю старого терміналу 1 жовтня і загинули там
зброю

Зброя та документи розвідувально-диверсійної групи, знищеної 11 вересня 2014 артилерією мінометного взводу позивного Абрикос і бійцями поста Єнот

Зате війна поміняла мої погляд на життя та цінності. Я зрозумів, що найважливіше – це сім’я, батьки, друзі, полк. А решта – це прах, пил, в яку перетворювалися на наших очах дороге обладнання, елітні меблі і стіни аеропорту. Коли від попадання танкового снаряда на тебе падає стіна і очі ти після цього відкриваєш тільки тому, що удар пом’якшили стелажі, що стоять біля неї , то розумієш, що все інше просто – пил. Аеропорт вбив в мені страх перед усім нікчемним незалежно від того, де це і на якій посаді ця нікчема служить або працює – у Збройних силах або на держслужбі.

Змінився і мій підхід до формування загону. Я більше не звертаю уваги на вік і фізичні дані. Дивлюся в очі і оцінюю мотивацію. На війні мені довелося зустріти багато молодих і красивих, які відмовлялися виконувати роботу. І я бачив дорослих звичайних чоловіків, які дуже гідно себе проявляли. Тому тепер я розумію, що морально-вольові якості – це найголовніше. Нехай людині сорок років і ріст нижче потрібного, якщо він готовий воювати в спецназі за Україну – це наша людина. Ми більше не збираємо людей в підрозділ, як олівці в коробку – аби підходили. Командир групи тепер вибирає собі сім’ю. Йому з ними жити, йому з ними воювати, йому з ними вмирати, якщо доведеться. Війна навчила мене, що ні екіпірування й техніка, а люди – це найважливіше. Тільки вони і важливі, насправді.


http://censor.net.ua

Поширити:

Залишити коментар:

коментар