Влада міста ігнорує рішення загальнодержавного значення щодо військових поховань?

Український інститут національної пам’яті вимагає від міської влади призупинити роботи із встановлення надгробків на Алеї Слави Героїв АТО у Кіровограді на Рівнянському кладовищі до завершення Відкритого всеукраїнського конкурсу на визначення проекту типового надгробка для увічнення пам’яті загиблих в АТО. Відповідний лист надійшов на ім’я секретаря міської ради Івана Марковського.

Про це йдеться на офіційному сайті Кіровоградської міської ради. У листі також мають місце звинувачення на адресу комунального підприємства “Ритуальна служба – спеціалізований комбінат комунально – побутового обслуговування” щодо відсутності консультацій із громадськістю при встановленні надгробків на військовому цвинтарі.

Із наступного тижня на Алеї Слави планувався початок робіт з облаштування місця поховання, відзначив секретар міської ради. “Враховуючи пропозицію, що прозвучала в листі Інституту національної пам’яті, а також той факт, що багато громадських організацій теж звертаються до міської влади з вимогою не затягувати спорудження Меморіалу, ми знову зберемо родини безпосередньо на місці поховання, щоб розставити усі крапки”.
Нагадаємо, що військові поховання по усій Україні матимусь схожий вигляд за результатами конкурсу проектів типового надгробка на похованнях загиблих (померлих) учасників АТО згідно української військової традиції, який буде завершено 10 серпня 2015 року.Це не вперше влада міста ігнорує розпорядження віце-прем’єр-міністра і рекомендації Інституту національної пам’яті з облаштування меморіального комплексу військових поховань героїв АТО. Рекомендації щодо облаштування таких поховань були розроблені за дорученням віце-прем’єр міністра України Олександра Сича ще у вересні 2014 року.

3 жовтня 2014 року на адресу голів ОДА надійшло відповідне розпорядження проінформувати органи місцевого самоврядування про необхідність дотримання цих рекомендацій і узгодження таких поховань з Інститутом національної пам’яті, один з відділів якого опікується цими питаннями. Як повідомив журналісту Першої електронної Павло Подобєд, провідний спеціаліст інституту, зазвичай місце і вигляд поховання з урахуванням рекомендацій інституту узгоджується з рідними загиблих, спеціалісти інституту узгоджують і надають архітектурний проект комплексу органам місцевого самоврядування, які вже розробляють проектно-кошторисну документацію і курують саме будівництво і облаштування. При обговорені проекту в першу чергу враховується думка рідних загиблих, та є обов’язковим дотримання цих рекомендацій, адже справа стосується і державної політики також. Після цього здійснюються перепоховання воїнів за згодою з рідними та близькими загиблих.

Що ж відбувається у Кіровограді? Відповідний лист з рекомендаціями ще у жовтні 2014 року за номером 110/01-05 і підписом голови ОДА Сергія Кузьменка мав бути направлений і до Кіровоградської міської ради. Та всупереч рекомендаціям поховання ведуться у місці, яке не відповідає вимогам для таких поховань (див.фото), та за проектом, не узгодженим ні з Інститутом національної пам’яті, ні з рідними загиблих.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар