НАТО допоможе Кіровоградщині перезахоронити ядерні відходи

Верховна Рада ратифікувала Імплементаційну угоду між Кабінетом Міністрів України та організацією НАТО з підтримки (ОНП) про перезахоронення радіоактивних відходів, що утворились внаслідок виконання військових програм колишнього СРСР в Україні, у тому числі – з могильника біля Цибулевого.

За прийняття законопроекту №0027, який представляла в Раді перший заступник голови Комітету у закордонних справах Іванна Климпуш-Цинцадзе, в цілому проголосували 272 депутати, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Документом передбачено створення правових підстав для здійснення за рахунок допомоги країн-членів НАТО заходів щодо перезахоронення радіоактивних відходів, що утворилися внаслідок виконання військових програм СРСР, та реабілітації територій, на яких розташовані сховища радіоактивних відходів.

Перший етап реалізації угоди стосується об’єкту Держприкордонслужби “Вакуленчук” у Житомирській області, на його реалізацію виділяється 508 тисяч євро”, – сказала Климпуш-Цинцадзе.

Нагадаємо, на території України розташовані об’єкти, на яких у період між 1960 і 1990 роками Збройними Силами колишнього СРСР було захоронено радіоактивні відходи. Після 1991 року ці об’єкти передані Збройним Силам України, проте Україна не отримала жодної інформації щодо характеру та властивостей цих відходів. На цей час на утриманні Міноборони та інших органів держвлади, перебувають 6 місць захоронення РАВ. Три із шести об’єктів ядерних відходів, котрі утворилися в результаті реалізації військових програм колишнього СРСР в Україні, розташовані на неконтрольованих територіях.

З них один могильник розташований поблизу смт Вакуленчук Житомирської області, два – поблизу селищ Цибулеве у Кіровоградській області й Делятин в Івано-Франківській, два сховища РАВ перебувають в окупованому Росією Криму, і ще один могильник розташований на території Донецького казенного заводу хімічних виробів у м. Донецьк.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар