Міністр охорони здоров’я у Кіровограді розповів про майбутнє української медицини (ФОТО)

Сьогодні в Кіровоградський онкодиспансер приїхав міністр охорони здоров’я  Олександр Квіташвілі. Міністр розповів про реформи у галузі медецини і впровадження страхової медицини в Україні.

Під час зустрічі з керівниками медичних закладів області міністр розповів про реформи в сфері охорони здоров’я: поступово лікарі переходять на контрактну основу, вводиться автономія лікарень, що дозволить легалізувати доходи, запроваджується принцип фінансування “гроші слідують за пацієнтом”, повідомляє кореспондент Першої електронної.

Також Олександр Квіташвілі повідомив про те, що буде здійснюватися моніторинг руху пацієнтів, щоб з’ясувати, чому люди надають перевагу тим чи іншим медичним закладам, їдучи на лікування в інші міста і області. Він відзначив, що в Україні дуже високий професійний рівень лікарів, але вони концентровані в великих містах, в основному в столиці. “Українці їдуть на лікування в столицю. Не тільки тому,що там кращі лікарі, а тому, що вони так звикли з радянських часів. В Європі не залишилося країни з такою медичною системою, коли фахівці концентруються в столиці. Ми повинні змінити цей принцип і в Україні – зробити медицину ближчою до людей”.

Також він розповів про плани щодо запровадження в Україні страхової медицини, що ліквідує корупційну складову і зробить якісні медичні послуги більш доступними для народу.

За словами міністра, буде змінено і принцип оплати праці лікарів. Планується,що їхня праця оплачуватиметься в залежності від об’єму виконаної роботи. “Хірург, який робить 300 операцій в місяць, і той, який робить лише 3 операції, не можуть отримувати однакову зарплату. Треба боротимя за якісну оплату якісної праці” – відзначив міністр. Також міністр зазначив,що в Україні дуже низька оплата праці в порівнянні з Грузією. “За таку зарплату жити не можливо”- сказав він.

Перший заступник міністра Олександра Павленко заявила: “Буде створено реєстр інсулінових хворих, який контролюватиметься на рівні Києва. Всі хворі забезпечуватимуться ліками шляхом аптечного відшкодування, а не цільової закупівлі медзакладами, щоб зламати корупційні схеми. Буде переглянуто принцип розподілу випускників навчальних медзакладів, щоб забезпечити необхідними фахівцями всі регіони. У законодавстві є прогалини, якими користуються випускники,щоб уникнути цільового розподілу”.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар