РНБО: Від Гранітного до Горлівки ведуться активні бойові дії (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

На Маріупольському напрямку у другій половині дня активізувалися перестрілки в Широкиному. Бойовики активно обстрілюють наші позиції з великокаліберних гармат і мінометів, що розташовані у сел. Саханка. На Донецькому напрямку противник вів систематичний обстріл наших позицій під Мар’їнкою, зокрема здійснивши 2 залпи з РСЗВ «Град». Противник застосовує практично всі наявні у нього зразки озброєння – від снайперів до важкої бронетехніки. Активні бойові дії ведуться на широкій ділянці фронту – від Гранітного до Горлівки.

На Луганському напрямку найактивніші бойові дії велися на Бахмутській трасі (йдеться про с. Новотошківське, яке було обстріляне зі 122-мм гармат) та на північ від неї. Зокрема, в трикутнику Сокільники – Кряківка – Трьохізбенка відбулося бойове зіткнення з ворожою ДРГ. Водночас «турбуючий» вогонь бойовиків, переважно зі стрілецької зброї, не припиняється і в районі Попасної, Щастя та Станиці Луганської. Такі факти оприлюднив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу в УКМЦ речник Адміністрації Президента України з питань АТО полковник Андрій Лисенко.

Вчора в зоні проведення АТО було зафіксовано 13 польотів безпілотників, за допомогою яких противник намагається вести повітряну розвідку.

За минулу добу внаслідок бойових дій 2 українських військовослужбовців загинуло, 5 – було поранено.

Активізація бандформувань і прицільні артилерійські обстріли призводять до значних руйнувань у об’єктів інфраструктури і населених пунктів.

19-2 11 12 13 14 15 16 17 18 19 19-1

Перед Вами – фотографії з різних міст, зокрема Авдіївки, Майорська та сіл на Луганщині. Десятки населених пунктів на лінії фронту та їх мешканці майже щодня страждають від вогню бойовиків. Місцева влада та військові роблять все можливе для оперативного усунення руйнувань і допомоги цивільним.

Бойовики продовжують терор проти мирного населення, що мешкає на окупованих територіях

Так, слюсар однієї з шахт у Донецькій області розповів українським оперативникам, як бойовики так званої «ДНР» змушували його працювати під страхом смерті. За словами шахтаря, 1 травня озброєні бандити увірвалися до його оселі і силоміць забрали на передову, погрожуючи розправою його родині.

Бойовики змушували слюсаря ремонтувати важку техніку, в тому числі танки Т-72 російського виробництва, будувати бліндажі та інші укріплення. Сам шахтар розповів, що в місцях дислокації загонів бойовиків у Ясинуватському районі Донецької області перебували здебільшого громадяни РФ.

Також, за даними розвідки, внаслідок непрофесіоналізму і жадібності ватажків бандформувань, що діють на сході України, їхні російські куратори планують створення нових органів окупаційної влади – військові адміністрації. Їх керівниками призначатимуться лише кадрові військовослужбовці ЗС РФ, які контролюватимуть представників так званих «ДНР/ЛНР», і боротимуться з систематичним розкраданням гуманітарної допомоги.

Українські спецслужби виявили прихований арсенал в зоні проведення АТО

На трасі Маріуполь – Донецьк в районі повороту до міста Докучєвська було вилучено понад 20 ящиків з боєприпасами. Загалом вилучено кілька десятків снарядів калібру 152 мм. Боєприпаси передано військовослужбовцям ЗСУ.

26 21 22 23 24 25

Українські патріоти продовжують допомагати нашим військовим

Мешканці Дніпропетровщини здали майже 3 тисячі літрів крові для учасників антитерористичної операції. За словами місцевих лікарів, з початку проведення АТО кількість донорів суттєво збільшилася. Загалом кров для поранених здали 6,5 тисячі людей, що дозволило врятувати життя понад 500 бійцям. Найбільш активні донори отримали грамоти та почесні нагороди.

32 31

Крім того, духовну допомогу бійцям надають військові священики. Отець Богдан та отець Олекса – капелани, які вже тривалий час надають моральну підтримку нашим захисникам. Нещодавно вони освятили бліндаж одного з підрозділів ЗСУ.  За словами священиків, це є підґрунтям для мужності та духовної стійкості, які необхідні військовим для захисту Батьківщини.

41 42 43 44

Підрозділи ЗСУ підтримують повну бойову готовність

На Луганщині пройшли навчання однієї з наших артилерійських бригад.Військовослужбовці виконали вправи з виходу в район розгортання та управління вогнем батареї. Нагадаємо, що саме злагоджена і оперативна робота артилеристів допомогла дати гідну відсіч проросійським бойовикам під Мар’їнкою. Зважаючи на те, що Україна дотримується Мінських домовленостей, артилерійські системи калібром понад 100 міліметрів відведені від лінії зіткнення на встановлені відстані, проте наші гармаші – завжди напоготові.

56 51 52 53 54 55

Триває планова ротація в підрозділах українських правоохоронців

Вчора на Схід України вирушили 80 міліціонерів зведеного загону міліції та 60 бійців спецбатальйону міліції «Вінниця». Вони змінять своїх колег, які несуть службу в Попасній та Краматорську. Всі попередні загони з честю виконали свій обов’язок та усі поставлені завдання. Керівництво побажало бійцям витримки та удачі, а також живими і неушкодженими повернутися додому. Бійців проводжали колеги, рідні, друзі, представники духовенства та громадськості.

69-9 61 62 63 64 65 66 67 68 69 69-1 69-2 69-3 69-4 69-5 69-6 69-7 69-8

До зони проведення АТО вирушив спецзагін волинської міліції «Світязь». Основне завдання правоохоронців – забезпечення правопорядку і безпеки громадян на територіях, звільнених від бойовиків, охорона стратегічних об’єктів та виявлення диверсійних груп.

За рік від дня створення підрозділу хлопці втретє вирушили у зону бойових дій. Серед них – чимало досвідчених бійців, які пройшли школу виживання в Іловайську та Вуглегірську. Тож саме вони стануть надійною опорою і підтримкою для новобранців, які не так давно поповнили лави «Світязя».

Сьогодні – розповідь про українського медика, який рятує життя наших героїв на передовій

Фельдшер батальйону патрульної служби міліції особливого призначення «Чернігів» Віталій Алферьонок повернувся з Естонії, де пройшов курс тактичної медицини за стандартами НАТО.

Навчання проходило на комп’ютеризованих манекенах, які повністю відображають особливості людського організму. Після курсу навчання медики складали екзамен. За рівнем набутих знань Віталій увійшов до трійки лідерів, хоча серед курсантів були й імениті професійні хірурги.

Сержант міліції розповідає, що йому доводилося роздавати місцевим мешканцям медикаменти та лікувати їх. Бабусі, які ще недавно з пересторогою ставились до українських військових, на знак вдячності обнімали сержанта, як рідного.

Доводилося лікувати і полонених сепаратистів, бо для медика всі пацієнти рівні. Це в бою вони були ворогами, а після бою – медик і пацієнт. Зараз у спецбатальйоні вже є реанімобіль, укомплектований усім необхідним, в тому числі, дефібрилятором та системою підтримки дихання.

В майбутнє Віталій дивиться з оптимізмом – він мріє здобути вищу медичну освіту. Зараз же військовий медик буде впроваджувати в життя стандарти НАТО для порятунку бійців на полі бою.

81 82

За матеріалами, підготовленими командою Українського Кризового медіацентру.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар