За минулу добу кількість інцидентів порушення перемир’я з боку бойовиків зросла – РНБО

Ситуація в зоні проведення антитерористичної операції залишається важкою. Незаконні збройні формування здійснюють збройні провокації і шукають шляхи зриву мирного врегулювання конфлікту. Про це розповів сьогодні на брифінгу в УКМЦ речник Адміністрації Президента з питань АТО Олександр Мотузяник.

Незаконні збройні формування продовжують використовувати озброєння, заборонені за Мінськими угодами. Так, протягом минулої доби бандформування 32 рази застосовували 120-мм міномети, 10 разів – артилерію калібру 122 та 152 мм, 11 разів били з танків. На Луганщині бойовики знову двічі застосовували системи «Град-П» («Партизан»).

РЗСО Партизан-2 РЗСО Партизан-1

В цілому на Луганському напрямку бандити порушували режим перемир’я поблизу населених пунктів Новотошківське, Золоте, Болотене, Кримське та Щастя.

На Донецькому напрямку спостерігається найвищий рівень інтенсивності ведення вогню з боку бойовиків. Найбільше обстрілів зафіксовано в районі Донецького аеропорту, на західних околицях Горлівки, поблизу Мар’їнки та Гранітного. Бойовики застосовують артилерію, міномети, гранатомети, танки та стрілецьку зброю. Поблизу селища Верхньоторецьке відбулось бойове зіткнення між українськими військовими та незаконними збройними формуваннями. Також противник знову здійснив спробу наступу на Мар’їнку, але отримав достойну відсіч від українських воїнів.

На Маріупольському напрямку закінчується відносне затишшя, яке тривало 2 дні. За минулу добу 9 разів російсько-терористичні війська обстрілювали позиції сил АТО в Широкиному, по одному разу – в селищах Чермалик та Новоселівка.

Незаконні збройні формування активно використовують безпілотні літальні апарати для здійснення повітряної розвідки. Загалом в межах Донецької та Луганської областей українські прикордонники та військові зафіксували політ 19 безпілотників.

За минулу добу внаслідок бойових дій загинув 1 український військовий, ще 21 отримали поранення.

Від обстрілів бойовиків страждають також населені пункти, розташовані поблизу лінії зіткнення

За минулу добу 6 разів під удари російсько-терористичних військ потрапили селища поблизу Донецького аеропорту – Опитне та Водяне. Бойовики застосовували артилерію, танки та БМП.

11 та 12 червня злочинці цілеспрямовано обстрілювали Авдіївку.

По українському місту був завданий удар із танків та важкої артилерії. Внаслідок обстрілів було поранено 2 мирних мешканців, пошкоджені будинки в різних районах міста.

16 11 12 13 14 15

Через злочинні дії бойовиків економічна ситуація на окупованих територіях погіршується

Лідери бандформувань методами залякування та примусу намагаються подолати наслідки цілеспрямованого руйнування ними ж економіки регіону. Керівництво так званої «ЛНР» оголосило ультиматум страйкуючим шахтарям: або вони виходять на роботу, незважаючи на відсутність зарплати, або їх забирають в лави незаконних збройних формувань.

Водночас глава так званої «ЛНР» І.Плотницький видав негласний указ про припинення видачі вугілля шахтарям на побутові потреби.

Українські спецслужби затримують спільників бандформувань

Контррозвідка СБУ затримала інформатора бандформування «ДНР» в Авдіївці. 28-річного чоловіка завербував член т.зв. «розвідки ДНР» на прізвисько «Сміт». Зловмисник збирав інформацію  про місця дислокації сил АТО, пересування військової техніки та озброєння українських військових та передавав її ворогу. Триває розслідування.

Співробітники Служби безпеки України спільно з Державною фіскальною службою перекрили нелегальний канал постачання пального з окупованої території. У ході спецоперації правоохоронці виявили у смт. Біловодськ на Луганщині заправку, яка працювала без жодних дозвільних документів, реалізуючи нафтопродукти, які нелегально ввозилися з окупованих територій. Поставки відбувалися у нічний час і транспортувалися вантажними мікроавтобусами, які без реєстраційних знаків перетинали лінію розмежування поза блокпостами. Частина доходу від реалізації пального передавалася ватажкам незаконних збройних формувань, які контролювали цей протиправний бізнес. Вилучено понад 7 тонн дизпалива. Відкрито кримінальне провадження.

21

Мешканці міст Донеччини вдячні своїм визволителям

У Маріуполі урочисто відзначили першу річницю визволення міста від бойовиків т.зв. «ДНР». З цієї нагоди було відкрито пам’ятний знак.

32 31

Триває планова ротація у частинах Збройних Сил України

До Львова повернувся підрозділ українських десантників.

Хлопці виконували завдання на найважчих ділянках і не раз ворог тікав, лякаючись самого імені львівських десантників. Тепер на хлопців чекає заслужена відпустка.

43 41 42

А зараз – історія про чудового українського танкіста

22-річний Ярослав з Хмельниччини – механік-водій танкового батальйону.

За рік бойових дій поміняв чотири танки. Лікувався у шпиталях і знову на фронті бив ворога. На рахунку його екіпажу – 2 «Гради», 5 «Ураганів», значна кількість живої сили, десяток підбитих одиниць броньованої техніки, артилерійських і мінометних розрахунків противника. Заступник командира батальйону з позивним «Майстер» називає Ярослава «справним козаком».

Ярослав пригадує запеклі бої за Степанівку, коли в серпні 2014 року село кілька разів переходило з рук в руки, а потім через безсилля перед українськими захисниками було спалено російськими «Градами». Саме тоді йому вперше довелося зіткнутися з російською армією – з російською формою і шевронами з триколором. Через знищення наших позицій і перед натиском переважаючих сил противника, підрозділ Ярослава відходив зі зруйнованого села останнім – 14 серпня.

Після короткої відпустки, прийому і ремонту техніки, навчань на Широкому Лані, Ярослав разом зі своїми бойовими побратимами вирушив у Дебальцеве, де йому довелося приймати бій у Логвиновому та Вуглегірську та пережити поранення. Як по-військовому твердо зазначив наш танкіст, «снаряди не марнували». Згодом було підписано Мінське перемир’я, проте Ярослав залишається на передовій.

Батько нашого танкіста теж був військовим. Вдома на нього чекають брат, мама, тато і кохана дівчина.

За матеріалами, підготовленими командою Українського Кризового медіацентру.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар