Олег Репан: полонені російські військові стверджували, що йдуть звільняти “русских в Екатеринослав и Елисаветград” (ВІДЕО)

11 червня більше 30 провідних науковців країни з’їхалися до Кіровограда, щоб взяти участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції “Перейменувальні процеси в топоніміці як ціннісний вибір українського суспільства”, на якій були вироблені критерії для перейменування міст, сіл, вулиць у рамках впровадження закону про декомунізацію. “Комітет вибоців України” поширив відео доповідей ключових доповідей конференції. Олег Репан розповідає, чому Росії як окупанту вигідні назви міст імені імператриць.

Полонені російські військові стверджували, що йдуть звільняти “русских в Екатеринослав и Елисаветград” і не вірили, що тут живуть українці. Для них імена імператриць були певним маркером. Про це доповідав кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара Олег Репан, який півроку воював на Донбасі і отримав поранення на полі бою.

Науковець розповів, що його рідне місто Дніпропетровськ було засноване на місці фортеці Новий Кодак, але пам’ять про козацьке походження свідомо відрізалася російською і радянською владою. Це ж саме, за його словами, стосується і Одеси, і Кіровограда.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар