Сьогодні у нас нові герої, на честь яких варто називати вулиці – Сергій Коваленко

У Кіровограді відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція “Перейменувальні процеси в топоніміці як цілісний вибір українського суспільства”.  Заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко взяв участь у відкритті пленарного засідання конференції, на якій виступали науковці з різних регіонів держави з доповідями стосовно декомунізації, історії топонімічних назв та варіантів перейменування міст, зокрема, Кіровограда.
Сергій Коваленко привітав учасників конференції за дорученням голови облдержадміністрації Сергія Кузьменка.
– Ми зараз живемо у час, коли нарешті перестаємо відчувати себе населенням України, а починаємо відчувати себе громадянами своєї держави, – наголосив заступник голови облдержадміністрації під час промови. – Ми повертаємось до своїх історичних витоків і зараз будуємо своє майбутнє.
За його словами, позиція обласної влади щодо перейменування обласного центру полягає у визначенні відповідного варіанту назви шляхом громадського обговорення. Нині таку дискусію розпочато, вона триває і буде продовжуватися із залученням якомога більшої кількості жителів. Тільки такий шлях забезпечить сприйняття нових назв.
Сергій Коваленко також зазначив, що закінчилась епоха радянських вождів і сьогодні у нас є нові герої – хлопці, які загинули під час бойових дій за незалежність України, на честь яких варто називати вулиці, проспекти та площі.
Учені-філологи та історики під час засідання неодноразово відзначали, що нині відбувається не просто процес зміни географічних назв, а триває процес переосмислення українцями своїх витоків, своєї історії та символів. Так, за словами доктора філологічних наук, професора Національного університету “Києво-Могилянська академія” Володимира Панченка, декомунізація – це не зміна декорацій, а зміна свідомості людей. Тому, на його думку, нова назва обласного центру не повинна мати нічого спільного ні з більшовизмом, ні з російським імперіалізмом.
Поширити:

Залишити коментар:

коментар