На Литій могилі встановлять пам’ятний знак національного значення

Учора відбулося засідання робочої групи зі встановлення пам’ятного знака “Лита могила” на місці проведення археологічних досліджень скіфського поховання (Мельгуновський курган) у Знам’янському районі.
Робота над встановленням пам’ятного знака триває вже не перший рік, процес ускладнюють прописані законодавцем процедури, як-то визначення статусу самого кургану зі внесенням його до реєстру пам’яток національного значення, зміни статусу потребує і земля під ним із сільськогосподарського – на ділянку історико-археологічного значення тощо, повідомляє управління преси ОДА,

Із землею взагалі окрема історія, після завершення розкопок, її передали під сільськогосподарське використання, а потім знадобилось аж 3 роки, аби звільнити ділянку від оренди і повернути у власність Трепівської сільради.
Напрацювання для проекту пам’ятного знака уже є, це буде цілий комплекс із насипом у вигляді кургану, скіфським воїном і стелою. До слова, скіфський воїн уже давно готовий, його зробили за підтримки депутата обласної ради Равіля Агліуліна – розповів голова обласного відділення Українського геральдичного товариства Віталій Кривенко.
Що стосується статусу пам’ятного знака, то серед членів робочої групи превалює думка про рівень пам’ятки державного значення, зрозуміло, що це вимагає додаткових заходів в плані підготовки офіційної документації. Але Мельгуновський курган для престижу області важить настільки багато, що кіровоградські науковці, та й Знам’янська районна влада наполягають на якнайшвидшому початку можливих робіт, заважаючи на законодавчі норми. Таку позицію підтримує і обласна влада.
Нагадаємо, що  Мельгýнівський кургáн (Литий курган, Лита могила) — один з найдавніших могил-курганів скіфів, царський курган 2-ї пол. 7 ст. до н. е. В кургані знайдено ряд золотих прикрас та оздоб меча, які зберігаються в Ермітажі.  Пам’ятка має видатне значення, оскільки це єдиний відомий на сьогодні скіфський царський курган того часу в Північному Причорномор’ї. Більшість дослідників вважають, що з розкопок саме цього кургану розпочинається історія археологічних досліджень в Україні.
Під час засідання члени робочої групи визначилися із замовником робіт по даному об’єкту, ним має стати департамент культури, туризму, та культурної спадщини облдержадміністрації. Відтак, саме цей департамент, за дорученням Сергія Коваленка, має підготувати покроковий план заходів по зведенню пам’ятного знака, далі визначатимуться завдання за окремими напрямками, адже до робіт залучатимуться дорожники, лісівники, не кажучи вже про районну владу та структурні підрозділи ОДА.
Окрема тема – це фінансовий бік питання, який потребує розгляду депутатів обласної ради із подальшим уточненням обласного бюджету, свій вклад у будівництво повинен буде внести і Знам’янський районний бюджет.
Поширити:

Залишити коментар:

коментар