Перейменування: Кіровоград – Богуни

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Давно назріло питання про перейменування нашого обласного центру. Кіровоградська область розташована в самому центрі України, маємо родючі чорноземи, корисні копалини, працьовитий народ, багату історію. Кажуть, що уже є комісія з перейменування Кіровограда. Надходять пропозиції назвати Новокозачин, Винниченко, Тобілевичі, Добропіль, Благопіль, Єлисаветград. Але усе це – не те! Столицю нашої області потрібно назвати так, щоб усі українці нашого часу, котрі живуть по країнах світу, а також прийдешні покоління українців були вдячні нам за перейменування обласного центру.

Одним із найулюбленіших національних героїв нашого народу ось уже кілька століть є Іван Богун, легендарний полководець часів національно-визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького 1648-1654 років. Полковник Іван Богун не програв жодного бою з іноземними загарбниками. Навіть у найскрутніший час битви під Берестечком, очоливши українське військо, вдало вивів козацькі полки з дуже важкого ворожого оточення. Був наказним гетьманом України. Зламав свою, овіяну славою на всю Європу шаблю і кинув її під ноги Хмельницькому у знак протесту проти союзу з Москвою. Цей вчинок був дуже образливим для Хмельницького. А Богун покинув Переяслав з усім своїм багатотисячним полком.

Богун – наша гордість і слава. Але до нашого часу його ім’я не було достойно вшановане в Україні (бо Москва не дозволяла сього зробити). Нам сьогодні потрібні Богуни!

Наш обласний центр розташований на річці Інгул. Ще Тарас Шевченко писав: «Де той Богун? Де та зима?! Інгул, що зиму замерзає, Богун не встане загатить шляхетським трупом…». Бо ж відомо, що Іван Богун у битві над Інгулом вирубав декілька польських полків кінноти і перегатив річку трупами ворожих гусарів. Так що цей національний герой має пряме відношення до нашого краю.

А як гарно і гордо буде звучати: «місто Богун», «Богунська область». А усі ми будемо богунцями. І центральну площу міста прикрасить величний пам’ятник Іванові Богуну. І слава про нову українську назву облетить увесь світ. Вагомість такої події буде рівнозначна перемозі над москалями під Конотопом під проводом Виговського та Богуна.
Нова українська назва обласного центру дасть нас сил та енергії в об’єднанні української нації, посилить дух національної ідеї, волю до перемоги. А Путін зі всіма своїми україножерами сконає, почувши, що в центрі України з’явилася нова, Богунська область!
Володимир Караташ,
учитель-пенсіонер, багатолітній в’язень комуно-московських тюрем і концтаборів. Двічі засуджений окупантами до розстрілу. Повстанець УПА. Учасник бойових дій. Інвалід війни І групи. Кавалер ордена «За мужність» і медалі «20 років незалежності України». Лауреат літературної премії ім. Є. Маланюка за книгу «На барикадах Кенігра», активний учасник Кенігрського постання 1954 року та Революції Гідності 2014 року.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар