У Кіровограді розпочалася всеукраїнська конференція по перейменуванню Кіровограда (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Сьогодні, 11 червня, більше 30 провідних науковців країни з’їхалися до Кіровограда, щоб взяти участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції “Перейменувальні процеси в топоніміці як ціннісний вибір українського суспільства”. Конференц-зал міської ради, де проводиться захід і який розрахований на 300 осіб, ледве вмістив усіх бажаючих взяти участь у конференції чи просто послухати концептуальні ідеї доповідачів.

Як повідомляє кореспондент Першої електронної газети, серед присутніх на конференції – науковці з Кіровограда, Дніпропетровська, Києва, Одеси, Тернополя і Чернігова, краєзнавці, члени громадських організацій, представники місцевої влади, депутати міської, обласної і Верховної ради, духовенство і кіровоградці, яким не байдужа доля рідного міста.

Звернувшись до гостей з вітальним словом, Єпископ Кіровоградській і Голованівській Марк наголосив, що українці повинні пам’ятати про славне козацьке минуле і не жаліти за імперськими часами. Цю думку поділяє і один з організаторів конференції – представник ГО “Спільна дія”, президента ФК «Зірка», голова Наглядової ради промислової групи «Креатив» Максим Березкін. “Нам випала велика честь перейменувати рідне місто. Ми повинні позбутися комуністичної й імперської ідеології і зробити достойний вибір!”, – підкреслив він.

Підтримав їхні слова ректор Кіровоградського державного педагогічного університету Олег Семенюк, який вважає, що логічним є відхід від ідеологічних концепцій назви міста. «Історично склалося, що назви географічних об’єктів пов’язані з особливостями ландшафту, географії місцевості. При виборі назви міста буде опозиція вікових груп, вплинуть і політичні вподобання. Але логічною є назва Інгульськ. Та головне, що назва міста повинна втілювати реальність і майбутнє, та не полишати зв’язок з минулим». – зазначив він.

Думку колеги продовжив завідувач відділом актової археографії Інституту української археографії та джерелознавства імені М. С. Грушевського НАН України – доктор історичних наук, професор Віктор Брехуненко. За його словами, назви вулиць і міст мають не локальний, а цивілізаційний вибір. «Чи ми є вільною країною, чи є частиною московського світу, – запитав він у присутніх. – Назвати місто Єлисаветградом – визнати нашу землю частиною російською імперії, визнати, що це не українська земля. Це буде і ударом у спину нашим воякам, нашим захисникам. Обрати імперську назву – все одно, що відвернутися від усієї України і усього світу, і стати частиною”русского мира”».

Ще один київський науковець – кандидат історичних наук, перший заступник керівника Головного організаційного управління Верховної Ради України – уродженець Кіровоградщини Анатолій Пивовар закликав, обираючи нову назву для міста, врахувати думку жителів усієї області. «Вважаю, що назва обласного міста є питанням жителів усієї Кіровоградщини. Назва повинна бути об’єднуючою. Єлисаветград не об’єднає кілька історичних регіонів, що утворили нашу область. Топонім, на мою думку, має бути пов’язаний з назвою річки, на березі якої заклали фортецю. Європа на своїх історичних картах нас позначала як Інгулгород. Тож перейменування Кіровограда на Інгульськ стане відродженням історичної самобутності краю та політично нейтральним символом його подальшого розвитку», – наголосив Пивовар.

Конференція триває. Після пленарного засідання відбудеться обговорення у секціях. Детально з програмою роботи конференції можна ознайомитися за посиланням.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар