Ситуація в зоні АТО (зведені дані РНБО)

На Маріупольському напрямку вчора бойові дії велися у с. Ломакіне та с. Широкине. Як заявив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу в УКМЦ речник Адміністрації Президента України з питань АТО полковник  Андрій Лисенко, противник вів вогонь по наших позиціях переважно зі стрілецької зброї, проте ввечері також було зафіксовано артилерійський обстріл із 152-мм артилерії НЗФ.

За інформацією українських представників у СЦКК, в районі с. Широкине бойовики в останні дні активно використовували установки «Град-П», також відомі як «Партизан». Ця установка виглядає ось так.

12 11

Це модифікація РСЗВ «Град», яка стріляє одиночними зарядами.

Цю інформацією підтверджує і українська розвідка. Зокрема, статистика обстрілів наших позицій свідчить про те, що в Широкиному противник зосередив до 5 одиниць установок «Град-П». Через малі розміри та мобільність це озброєння дуже легко приховати, проте  огляду на калібр та реактивний принцип дії, ці установки також мають бути відведені від лінії зіткнення.

На Донецькому напрямку вчора найбільш активні бойові дії велися в районі Горлівки, зокрема на її північно-західних околицях. Противник веде щільний мінометний вогонь, а в районі с. Красний Пахар (що поблизу Світлодарська) застосував 122-мм гармати і танки, ведучи вогонь з двох різних точок.  Також противник активно вів вогонь по наших позиціях на захід від Донецька на широкій ділянці фронту – від Авдіївки до Мар’їнки. Зокрема, зафіксовано використання танків з боку НЗФ в районі Водяного і Опитного.

Вчора у ході виконання бойового завдання в районі Красногорівки підірвалася вантажівка з 7 українськими військовослужбовцями-саперами. Внаслідок вибуху наші воїни отримали травми, несумісні з життям.

Понісши важкі втрати у ході нападу на Мар’їнку, бойовики змінюють тактику на цій ділянці оборони, роблячи ставку на застосування ДРГ та ведення провокативних обстрілів як позицій сил АТО, так і підконтрольних їм територій. У зв’язку з активізацією ворожих ДРГ на заході від Донецька, зокрема у районі Мар’їнки і Красногорівки,  командування АТО проводить посилену роботу з їх виявлення та знешкодження.

На Луганському напрямку вчора активні бойові дії велися по всій лінії зіткнення на цій ділянці фронту – від Золотого до Станиці Луганської. Поблизу с. Гречишкине Новоайдарського району сили АТО знищили ворожу ДРГ.  Також важкий бій прошов у с. Кримське, куди ворог підтяг БМП та міномети. Окрім цього, у Кримському на розтяжці підірвалися і були госпіталізовані троє наших бійців.

Фактів застосування важкого озброєння з боку бойовиків – танків, великокаліберної артилерії вчора зафіксовано не було. Внаслідок обстрілів бойовиків у смт. Станиця Луганська зруйнована три будинки і немає світла.

Вчора в зоні АТО було зафіксовано 55 польотів ворожих безпілотників.

За минулу добу внаслідок бойових дій і у ході виконання бойових завдань 8 українських військовослужбовців загинуло, 5 – було поранено.

Президент України нагородив українських правоохоронців

Президент Петро Порошенко вручив державні нагороди дев’ятнадцяти військовослужбовцям Національної гвардії України та працівникам Міністерства внутрішніх справ, які брали участь у антитерористичній операції на Сході України.

Глава держави подякував представникам української міліції і Нацгвардії за подвиг, який вони здійснюють кожного дня, наближаючи перемогу, – як на передовій, так і всередині країни.

Президент особливо відзначив подвиг лейтенанта НГУ Богдана Завади – справжнього бойового офіцера, який торік влітку прикрив відхід та перегрупування своїх побратимів, стримуючи натиск бойовиків під Маринівкою. Вручаючи Зірку Героя дружині загиблого Тетяні та батькам Валентині Борисівні і Олексію Федоровичу, Петро Порошенко подякував їм за справжнього Героя.

21

Українські спецслужби запобігають поширенню сепаратистських ідей

Служба безпеки України зірвала спробу спецслужб РФ створити у Миколаївській області фейкову антиукраїнську «республіку».

Фейкову республіку планували проголосити на так званих «народних зборах». Хід цього зібрання мав контролюватися російськими кураторами в он-лайн режимі, і, за їх задумом,  мав створити необхідну пропагандистську картинку для російських ЗМІ.

Проте цій підривній акції запобігли співробітники СБУ. Люди, які прийшли на зібрання, розповіли, що ініціатори проведення заходу не повідомили їм про мету проведення зборів. Натомість, учасникам обіцяли грошову винагороду.

Служба безпеки України зірвала теракт у Сумах

Українські спецслужби затримали у Сумах місцевого мешканця, який планував здійснити терористичні акти на об’єкті газової інфраструктури та у громадських місцях. За його злочинним задумом, вибуховий пристрій повинен був спрацювати під час масової патріотичної акції жителів міста.

За оперативною інформацією, уродженець Курської області РФ схвалював російську агресію проти України та вирішив підтримати її, дестабілізувавши ситуацію у Сумах.

Терориста затримали у власному автомобілі поблизу Сумського управління магістральних газопроводів «Укртрансгаз», який входить до переліку місць з підвищеною терористичною загрозою. Під час обшуку автомобіля правоохоронці вилучили саморобний вибуховий пристрій, який наразі вивчають експерти.

31

На Сході України правоохоронці вилучили нелегальну зброю

07 червня на блокпосту у Майорську був зупинений приватний легковий автомобіль, що належить мешканцю Сум. Сам громадянин, з його слів, останнім часом мешкає в Ізраїлі, а його сім’я – в окупованому Донецьку, звідки він і повертався. В багажнику машини українські правоохоронці виявили гранату РГН російського виробництва. Небезпечний вантаж був вилучений і направлений на вибухотехнічну експертизу.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Українські міліціонери повернулися додому із зони АТО

Впродовж місяця 15 автоінспекторів Тернопільщини несли службу на Донеччині. Днями їх змінили колеги з інших регіонів України. Місцем дислокації тернопільських правоохоронців було місто Маріуполь. Під час несення служби на Сході тернопільські автоінспектори потоваришували з вихованцями місцевого центру опіки. Перед поверненням додому тернополяни передали дітям продукти харчування – консерви, варення, солодощі. Школярі подякували за допомогу, і на згадку подарували бійцям патріотичні малюнки.

51 52 53 54 55 56 57

Українські ремонтники забезпечують якісне відновлення бойової техніки

Наші ремонтники – це працьовиті люди з великим серцем та доброю душею, які дають друге дихання військовій техніці. Один із них — командир відділення ремонтної роти броньованої техніки сержант Руслан. У Збройних Силах проходить службу з 2000 року. Родом командир відділення з Житомирщини, вдома на нього чекають дружина та п’ятеро дітей. Руслан сьогодні робить все для того, щоб захистити своїх дітей та забезпечити для них мирне небо.

Як зізнаються ремонтники, у них надто складних робіт не буває – є просто проблемна техніка. Руслан та його колеги часто стикаються з труднощами при ремонті бойових машин, але завжди знаходять до техніки правильний підхід. Воїну-ремонтнику доводилося також неодноразово евакуювати автомобільну та бронетанкову техніку з лінії зіткнення.

64 61 62 63

За матеріалами, підготовленими командою Українського Кризового медіацентру.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар