Проросійські бойовики продовжують активні збройні провокації та обстріли сил АТО (РНБО)

Проросійські бойовики продовжують активні збройні провокації та обстріли сил АТО. Зокрема, фіксується дедалі частіше використання важкого озброєння з боку противника: від 120-мм мінометів до 122-мм гармат та ракетних систем залпового вогню.

Основні події в зоні АТО за минулу добу

За даними, які оприлюднив сьогодні на щоденному брифінгу в УКМЦ речник Адміністрації Президента України з питань АТО полковник  Андрій Лисенко,на Маріупольскому напрямку Широкине залишається найгарячішою точкою конфлікту. Незаконні збройні формування здійснили один артилерійський обстріл по позиціях сил АТО, а також вдалися до збройних провокацій з застосуванням стрілецької зброї та гранатометів.

Запеклі бої точилися на Донецькому напрямку в районі аеропорту. Проросійські бойовики здебільшого використовували важку зброю. Зокрема, щільним обстрілам з 120-мм мінометів та 122-мм артилерії піддалися українські позиції поблизу селища Піски, Опитного, Красногорівки та шахти Бутовка, а також Лозової. Крім того, противник застосував бронетехніку та тричі ракетні системи залпового вогню «Град» відповідно в районах Гранітного, Старогнатівки і селища Луганське.

Водночас українські прикордонники гідно відбивали усі провокації бойовиків, які вели вогонь з ПТУР, мінометів та стрілецької зброї по блокпосту «Мар’їнка» та з мінометів і САУ по блокпосту «Березове».

На Луганському напрямку бойовики активізували бойові дії біля населених пунктів Щастя, Донецький та Желобок, активно застосовуючи 120-мм міномети. Також зафіксовано використання протиповітряних зенітних установок в районі міста Золоте та Кримське.

За інформацією Державної прикордонної служби, вчора було зафіксовано 47 польотів ворожих безпілотників.

За минулу добу внаслідок бойових дій один український військовослужбовець загинув, ще 10 були поранені.

Російська Федерація та її найманці продовжують зухвалу інформаційну агресію проти України з метою дискредитувати ЗСУ і приховати свою власну поразку у боях під Мар’їнкою

Так, у ході бойових дій у місті Мар’їнка Донецької області 3-4 червня було поранено та захоплено в заручники військовослужбовця 28-ї окремої гвардійської механізованої бригади Збройних Сил України Романа Марченка, який наразі перебуває у Донецьку. Під тиском бойовиків та загрозою тортур на так званій «прес-конференції» у присутності пропагандистських російських телеканалів Роман Марченко зробив серію заяв щодо перебігу бойових дій під Мар’їнкою 3-4 червня, які повністю повторюють брехливі повідомлення російсько-терористичних медіа.

Інформація, озвучена Романом Марченком, є неправдивою і виголошена під тиском і внаслідок тортур бойовиків так званої «ДНР». Нагадуємо, що катування полонених є грубим порушенням Женевських конвенцій. Україна закликає протилежну сторону надати Романові Марченку всю необхідну медичну допомогу та допустити до нього представників міжнародних організацій, зокрема Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні.

Нагадаємо, 3 червня поблизу Мар’їнки, що біля Донецька, відбулося наймасштабніше за останні місяці протистояння між силами АТО та бойовиками так званої «ДНР».  Внаслідок професійних й злагоджених дій українських воїнів та оперативних дій керівництва штабу АТО атаку бойовиків було успішно відбито, а ворог поніс значні втрати у живій силі та техніці.

Окрім цього, українські військовослужбовці затримали 13 диверсантів, серед них одного громадянина Російської Федерації.

В ОБСЄ підтвердили, що обстріли з важких озброєнь, заборонених Мінськими мирними домовленостями, почали бойовики.

Намагання російсько-терористичної пропаганди спотворити справжній перебіг подій під Мар’їнкою також підтвердив постійний представник Великої Британії при ООН Метью Райкрофт, який зазначив, що підтримувані Росією бойовики провокували реакцію України, щоб потім це зобразити як напад ЗСУ, проте усьому цивілізованому світу відомо, що саме Росія несе головну відповідальність за руйнування на сході України.

Водночас учора у Краматорську відбулася прес-конференція, у ході якої журналістам були продемонстровані чергові докази російської присутності на Донбасі. Нещодавно в районі м. Щастя сили АТО виявили і завдали важких втрат ворожій ДРГ. У ході відступу бойовики залишили зброю і спорядження, зокрема реактивні піхотні вогнемети «Шмель». Такий вид зброї використовується лише Збройними силами Російської Федерації. Інші «трофеї» російського виробництва – російський військовий «сухпай», елементи екіпіровки, засоби медичної допомоги.

115

143

Українські спецслужби перекривають канали фінансування бойовиків

Співробітники Служби безпеки України успішно заблокували три електронних гаманці, відкриті для збору коштів на фінансування НЗФ, що діють на сході України. Нагадавємо, що це вже не перша така спецоперація, тому зловмисники намагаються бути більш обачними, щоб не привертати увагу компетентних органів. У рамках налагодженої міжнародної взаємодії Служба безпеки України офіційно передала реквізити електронних гаманців адміністрації платіжної системи, яка моментально зупинила їхнє обслуговування.

У ході оперативних заходів у Костянтинівському районі Донецької області наші міліціонери і прикордонники знайшли та вилучили 6 гранатометів, 48 гранат до підствольного гранатомета, 5 гранат Ф-1 та близько 850 набоїв до автоматичної зброї. Особи власників схронів встановлюються, проте за рядом ознак можна стверджувати, що вони належать залишкам бандформування «ДНР», які діяли у цьому районі у ході його звільнення минулого літа.

215

252

271

Військові інженери, що несуть службу у Національній гвардії провели тренування

Ці фахівці покращували навички у веденні інженерної розвідки, обладнанні та маскуванні позицій, встановленні, пошуку і знешкодженні мін та вибухових пристроїв. Зокрема у ході занять військові інженери провели заняття з фортифікаційного обладнання блокпоста та встановлення інженерних загороджень по периметру польового табору і місць тимчасового несення служби. З метою тестування надійності укріплень згодом було проведено їх контрольний підрив.

Один з артилерійських підрозділів військ берегової оборони Військово-Морських Сил Збройних Сил України провів заняття з бойовою стрільбою зі штатних артилерійських систем. Військовослужбовці здійснили марш в район зосередження, зайняли вогневі позиції та виконали вогневі завдання. Крім того, в ході заняття здійснювалося переміщення та розгортання підрозділу на запасних позиціях з подальшим виконанням вогневих задач. До проведення занять також залучалися кораблі і підрозділ морської піхоти.

451-300x201

471

513-300x200

563

Чергова зміна тернопільських міліціонерів вирушила у бойове відрядження на схід

Частина правоохоронців вже несла службу в зоні проведення антитерористичної операції, що дозволить передати їм свій досвід тим колегам, які вирушили туди вперше.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар