У ході бою під Мар’їнкою терористи втратили 80 бойовиків було знищено, і понад 100 – поранено (РНБО)

Вчора, нехтуючи Мінськими домовленостями, бойовики здійснили спробу наступу на українські позиції на Донецькому напрямку. Місцями найбільш важких боїв були район Донецького аеропорту, північно-західні околиці Мар’їнки та Світлодарський виступ. Окрім масштабного застосування великокаліберної ствольної артилерії, 120-мм мінометів і танків НЗФ здійснили щонайменше 11 обстрілів наших позицій з реактивних установок «Град». Про це розповів сьогодні на брифінгу в УКМЦ речник Адміністрації Президента України з питань АТО полковник  Андрій Лисенко.

Бойовики ретельно готувалися до цієї атаки. За інформацією Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, спостерігачі зафіксували пересування військової техніки бойовиків вночі з 2 на 3 червня, зокрема 10 танків Т-64 і Т-72, важкої артилерії калібром 122 і 152 міліметрів та вантажівки, де знаходилися зенітні установки. Спостерігачі зафіксували безперервний артилерійський вогонь з боку бойовиків, що вівся з 04:30 до 08:00 ранку. Слід підкреслити, ніхто з ватажків так званих «ДНР» та «ЛНР» не вийшов на зв’язок зі спостерігачами ОБСЄ після початку агресивних дій.

Через загрозу життю наших військовослужбовців та мирних мешканців Мар’їнки, командування АТО прийняло рішення про використання артилерійського озброєння, що було відведене, згідно з Мінськими домовленостями. Цей крок був узгоджений з міжнародними партнерами, що зафіксовано місією ОБСЄ. Наші воїни мужньо і професійно провели оборону, і противник був змушений відступити на свої позиції. Мар’їнка, як і раніше, знаходиться під повним контролем української влади.

За оперативною інформацією, ворог вчора поніс важкі втрати. У ході вчорашнього бою під Мар’їнкою НЗФ втратили до 10 одиниць бронетехніки, до 80 бойовиків було знищено, і понад 100 – поранено. Водночас у нейтральній зоні все ще перебувають додаткові неприбрані тіла ліквідованих найманців.

Через злочинні артилерійські обстріли Мар’їнки є постраждалі серед цивільних: 2 мирних мешканців загинуло, ще 5 – було поранено. Також внаслідок вогню бойовиків було знеструмлено і зупинено Карлівську насосну фільтрувальну станцію, що спричинило серйозні перебої у водопостачанні навколишніх населених пунктів.

Також внаслідок ворожого обстрілу пошкоджено житлові будинки та пошкоджені лінії електропередач у сел. Лебединське та сел. Луганське. Ведуться відновлювальні роботи.

Атака бойовиків на Марїнку була різко засуджена нашими західними партнерами

Представник Державного департаменту США Марі Харф наголосила, що поновлення атак об’єднаних російсько-сепаратистських сил є неприйнятним і суперечить Мінським домовленостям. За її словами, Росія несе пряму відповідальність за недопущення подібних атак та імплементацію режиму припинення вогню.

Окрім запеклих боїв під Мар’їнкою та артилерійських обстрілів наших позицій в районі аеропорту, відбулося бойове  зіткнення між бойовиками та силами АТО у сел. Лозове під Світлодарськом. Напад противника відбито влучним вогнем у відповідь.

На інших ділянках фронту:

На Маріупольському напрямку єдиною точкою зіткнення вчора було с. Широкине. Як і на інших ділянках лінії оборони, противник застосовував важке озброєння. Зокрема, 122-мм гармати, які бойовики ховають у сел. Саханка.

На Луганському напрямку найбільш активні бойові дії велися у Станиці Луганській, де противник здійснив серію обстрілів наших позицій зі 120-мм мінометів.

Водночас поблизу с. Капітанове Новоайдарського району на дорозі підірвався автомобіль внаслідок чого загинуло двоє місцевих мешканців – подружжя пенсіонерів. Оскільки це місце перебуває на відстані понад 15 км від лінії зіткнення, у вчиненні цього злочину підозрюють диверсійно-розвідувальну групу бойовиків. Під час огляду місця трагедії силовики виявили в кущах за кілька десятків метрів лежанки диверсантів і кілька вибухових пристроїв – міни, інші вибухові пристрої та спеціальні дроти. Боєприпаси виявилися готовими до використання.

За минулу добу в зоні АТО було зафіксовано рекордну кількість польотів ворожих безпілотників – 62 епізоди. Ще 2 російських БПЛА рухалися вздовж українсько-російського державного кордону в Луганській області.

За минулу добу внаслідок бойових дій в зоні АТО 5 українських військовослужбовців загинуло, 38 – було поранено. Найбільші втрати сили АТО понесли в боях під Мар’їнкою та Луганським.

Тривають інтенсивні навчання танкових підрозділів ЗСУ

Під час занять військовослужбовці здійснили марш, провели заняття із вогневої підготовки, корегування вогню та стрільби з різноманітних позицій.

  22

Снайпери Національної гвардії покращили свої професійні навички

Під час стройового огляду ретельно перевірялася відповідна екіпіровка та спорядження снайперів. Після чого всі учасники залучилися до психологічного тестування, занять з вогневої підготовки, військової топографії та тактичної підготовки. Такі заняття дають змогу повторити та удосконалити теоретичні основи приведення снайперської гвинтівки до нормального бою. Попереду ще цілий тиждень занять, після яких відбудеться здача заліків, щоб виявити психологічні та фізичні здібності кожного снайпера. Окрім того, оцінюватиметься вміння бійців виконувати завдання під умовним обстрілом не тільки вдень, але й вночі.

35 31

Українські спецслужби знешкоджують ворожих диверсантів і зрадників

СБУ затримала проросійського диверсанта, який намагався підірвати залізничний шлях у Харкові, який веде до бази паливо-мастильних матеріалів військової частини ЗСУ. Терорист діяв за вказівкою бойовиків так званої «ДНР». Сам вибуховий пристрій складався з протитанкової та «прилипаючої» мін та електродетонатора, виведеного на мобільний телефон.

43 41

Також оперативники затримали офіцера-дезертира, який зрадив Батьківщині та перейшов до бандформування «ДНР» у грудні 2014 року, отримавши прізвисько «Сокіл». Зрадник вступив до лав НЗФ «Оплот» та повідомив бойовикам місця дислокації сил АТО, а також персональні дані і номери мобільних телефонів бійців ЗСУ. Нагадаємо, що за створення та участь у терористичних організаціях передбачається покарання від 8 до 15 років.

Добра новина: вчора з ворожого полону звільнено військовослужбовця Національної гвардії, який перебував у руках бойовиків 9 місяців.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар