Кіровоградські вулиці імені катів: вулиця імені Димитрова

Перша електронна газета разом з Інститутом національної пам’яті продовжує серію публікацій біографічних довідкок  катів нашого народу, іменами яких названі вулиці нашого Кіровограда, підготовлені спеціалістами Інституту національної пам’яті.

Димитров Георгій (1882-1949). Діяч болгарського та міжнародного комуністичного руху. Головний провідник сталінської політики на міжнародній арені, творець “п’ятих колон” в країнах Європи.

В молоді роки приєднався до комуністичного руху і вступив до Болгарської соціал-демократичної партії. У вересні 1923 р. один з керівників комуністичного збройного повстання в Болгарії. Після провалу спроби захоплення влади заочно засуджений до смертної кари, виїхав за кордон.

У 1920-30 рр. жив в Москві, Відні та Берліні. У 1935 р. був обраний Генеральним секретарем Комінтерну. Організатор комуністичної пропаганди в країнах світу, підтримував сталінські репресії.

6 листопада 1946 р. очолив болгарський прокомуністичний уряд. Під його керівництвом Болгарія потрапила під повний контроль Москви, практично втратила незалежність, і стала перетворюватись на “шістнадцяту республіку СРСР”. У 1948 р. став Генеральним секретарем Комуністичної партії Болгарії.

Помер у Москві. Тіло Димитрова було забальзамовано і поміщено у спеціально побудований мавзолей. Після падіння комуністичного режиму в Болгарії його прах був перепохований, а мавзолей демонтований.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар