Гучний провал важливих рішень сесії облради: як це було (ФОТО, ВІДЕО)

Вчора, 28 травня відбулася найбільш провальна за останній рік сесія облради, на якій депутати «завалили» ключові питання, від яких залежить майбутній напрямок розвитку Кіровоградщини.

І причина того у тотальному ігноруванні своїх обов’язків 40% депутатів та нерозумінні важливості сесійних рішень. Почнемо з того, що з 97 депутатів, які мали вирішувати долю регіону, на сесію з’явилися лише 60, а зареєструвались у сесійні залі – всього 58. Голосували і того менше – 55-56 осіб. Тому більшість важливих для громади рішень так і не набрала необхідної кількості депутатських голосів (для того, щоб рішення вважалися прийнятими необхідна більшість у 51 голос).

незважаючи на те, що депутат виходила на трибуну і виголошувала промову, місце пустувало всю сесію


Найбільшим провалом для кіровоградських депутатів, звісно, стало непогодження проекту Перспективного плану формування територій громад області та неможливість відійти від «совкових» ідеалів і перейменувати дитячу бібліотеку Гайдара на бібліотеку ім. Т. Г. Шевченка. Ці «недопрацювання» означають, що Кіровоградщина не готова до реформ, а діюча влада неспроможна виконати завдання, поставлені Кабміном.

Перспективні плани задають рамку для утворення спроможних громад, які зможуть самостійно вирішувати проблеми, пов’язані з шкільною та дошкільною освітою, первинною медичною допомогою, благоустроєм територій та ремонтом доріг. На жаль, за той період часу, який було виділено на створення перспективного плану територіальних громад, на Кіровоградщині не вдалося створити щось дійсно вартісне.  Чому? Бо громади не задоволені – кінцевий результат не відповідає їхнім реальним вимогам. Як скаржаться сільські голови, обласна робоча група не врахувала побажання усіх районів щодо створення їхніх громад.

Читайте більше: Обласна рада: перспективний план формування територіальних громад провалено

Нагадаємо, перспективний план – це всього лише концепція, яка може змінюватися. Після рішення облради проект мали б відправити на розгляд Камбіну, який вирішує його подальшу долю – повернення на доопрацювання чи реалізація з відповідним фінансуванням. Але навіть «чорновий» варіант проекту кіровоградські депутати, на відміну від дніпропетровських, завалили – лише 32 проголосували «ЗА».

Перейменування дитячої бібліотеки імені радянського КГБіста, вбивці, який винищував малі народи СРСР, і по сумісництву невідомого сучасним українським дітлахам письменника, вчергове провалилось. На депутатів не подіяли ні емоційний заклик Анатолія Короткова, ні палка промова Ірини Малик, ні підписи громадян (яких уже більше півтисячі), ні аргументи начальника управління культури і туризму облдержадміністрації Валентини Животовської. Вони впевнено продовжують ігнорувати потреби громади. Цього разу лише 45 депутатів проголосували «ЗА». Тож для переіменування не вистачило лише 6 свідомих голосів від депутатів облради.

Читайте більше: Депутати: обласна рада зганьбила себе

Крім цих двох основних питань, які з тріском провалились, депутати не могли вирішити, якій лікарні треба нове обладнання. Зрештою, зміни до бюджету прийняли, а от 5 млн грн зависли у повітрі: депутати так і дійшли згоди, коли і кому мають потрапити гроші. Зрештою, голова облради Олександр Чорноіваненко пообіцяв узяти це питання під особистий контроль і найближчим часом зібрати спеціальну робочу групу, на якій вирішиться це питання.

Читайте більше: У Кіровоградській облраді розігралися кардіо-пристрасті

Але на цьому провалі кіровоградські депутати не зупинились – не вистачило 4 голосів «ЗА», щоб написати звернення від депутатів до Кабміну та ВРУ з проханням знизити вартість комунальних тарифів для населення. Наче б дрібниця – папірець з підписами. Може б і результатів від нього не було б густо, але сам факт того, що депутати проігнорували нагальні потреби кіровоградців – показовий.

Читайте більше: Депутати облради вважають нові тарифи на компослуги посильними для населення

По декілька разів депутати переголосовували за передачу ДП «Світловодському заводу силікатних виробів» гірничого відводу для розробки Кремгесівського родовища піску (питання давно вже вирішене і сесія облради – звичайна формальність). Також не з першого разу депутати проголосували за ремонт та модернізацію систем опалення закладів культури. Анатолію Короткову прийшлось депутатів ледь не вмовляти! Чи то питання незрозумілі, чи то просто ліньки кнопку тиснути – цього однозначно сказати не можна, адже жодних аргументів проти ніхто не висловлював.

Не захотіли також депутати передавати КП «Дніпро-Кіровоград» мережі зовнішньої каналізації з балансу Кіровоградської оптово-роздрібної торгівельної фірми «Тива», яку очолює Сергій Марковський. «ЗА» проголосували 49 з потрібних 51 депутата. Чому депутати так міцно вхопилися за каналізацію наразі нічого невідомо.

Отак працюють депутати облради «на благо народу». Більшість ігнорує потреби свого регіону, особливо не обтяжуючи себе візитами на сесії, а якщо і прийшли – то особливо не ускладнюють собі життя читанням і аналізом питань, за які будуть голосувати. А й справді, чому б і ні, то ж не їхнє лобі, а так, якогось там народу, який його колись там обирав.

Тетяна Колісник, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар