Обласна рада: перспективний план формування територіальних громад провалено

Сьогодні депутати Кіровоградської обласної ради не підтримали проект перспективного плану формування територіальних громад Кіровоградської області, розроблений спеціалістами ОДА на підставі пропозицій представників територіальних громад. Його підтримали лише 32 депутати.

Олександр Чорноіваненко, голова обласної ради, під час обговорення проекту заявив: «Проходила жвава дискусія і в обласній раді, і в профільних комісіях, і в громадах, і в ОДА. Ми розуміємо, що треба проводити реформу, що так далі жити не можна. Ми повинні йти не тиском, врахувати усі позицію громад. Ні голова ОДА, ні голови РДА не має впливу на ці процеси. Але треба враховувати і те, що і права менш заможних громад треба врахувати, щоб від них не відмовлялись при об’єднанні. В результаті сформовано проект рішення, яке ми і представляємо”.

Та під час своїх виступів депутати обласної ради заявили: є суттєві заперечення проти цього плану у сільських голів і представників громади.

Зокрема, депутат Юрій Кайдаш заявив: “На столі у кожного депутата лежать листи з районів, що при розробці плану було припущено помилок. У мене звернення від 19 сіл району, які проти об’єднання у одну громаду”.

Йому заперечила начальник управління регіонального розвитку ОДА Вікторія Кулікова: “Перспективний план не є юридичним документом, це лише пропозиція, підкріплена розрахунками паспортів громад. Це лише рекомендаційна модель. Сільські, селищні та міські ради прийматимуть рішення”.

Інші депутати також стверджували, що пропозиції громад не були враховані. А ще – процедура проведення місцевих референдумів відсутня, ому як оцінити волевиявлення членів громад – незрозуміло.

Депутат Людмила Давиденко стверджує: ефективність об’єднання громад наразі взагалі є сумнівною:  “Для чого ми плануємо створювати об’єднані громади, якщо бюджети тільки двох громад області не є дефіцитними, дотаційними?”

В результаті на підтримку запропонованого проекту перспективного плану формування територіальних громад Кіровоградської області віддали свої голоси лише 32 депутати. Рішення прийняте не було.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар