У Кіровоградській облраді розігралися кардіо-пристрасті

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Сьогодні під час сесії обласної ради депутати сперечалися щодо виділення 5 млн грн. на придбання для обласного кардіодиспансера обладнання для операцій на серці згідно з програмою розвитку охорони здоров’я.

Спір виник, коли депутат Роман Колісніченко (ВО «Батьківщина») наголосив, що операції на серці роблять і в обласній лікарні. Тож він запропонував або виділити ці кошти для обласної лікарні, або розділити між обома закладами.

Пояснення з цього питання надав голова департаменту охорони здоров’я ОДА Олег Рибальченко: «Мова йде про те, що у перспективному плані розвитку області, підтриманому профільними комісії обласної ради, визначено, що функцію завершення кардіологічного лікування виконує саме кардіодиспансер. А подібні кардіооперації в області не робилися взагалі! Вперше за всю історію ми зможемо проводити операції у нас в області, а не відправляти пацієнтів у Київ».

Незважаючи на чітке пояснення, депутати продовжили заступатися за обласну лікарню. Зокрема, свою екс-колегу по міській організації «Партії регіонів» Ларису Андрєєву (головного лікаря обласної лікарні) підтримав депутат Павло Штутман.

Депутат Андрій Райкович (фракція Народної партії) запропонував відтермінувати вирішення цього питання на один місяць, розібратися на колегії і винести виважене рішення, адже йдеться про відкриття нового відділення, і ці кошти – тільки перший етап фінансування.

Йому заперечила голова депутатської комісії з охорони здоров’я Валентина Гарагуля. За її словами, операційна у кардіодиспансері вже готова на 75%, там встановлений дороговартісний ангеограф для проведення обстежень. Тож зараз місту потрібен апарат штучного кровообігу. Також вона наголосила, що проект рішення вже пройшов через усі комісії і отримав позитивний висновок від профільної комісії. Тому причин для відтягування прийняття рішення немає – пацієнти потребують лікування.

Депутат Сергій Кліпацький запропонував колегам виділити кошти на апарат зараз, доки він не подорожчав, а за місяць визначитися з місцем його встановлення.

Голова Кіровоградської ОДА Сергій Кузьменко наголосив: “Керівники двох медичних закладів не можуть поділити між собою це обладнання. Немає косенсусу і у медичній спільноті, а його треба знайти. Я зберу усіх лікарів-кардіологів області, проведемо колегію і приймемо за 10 днів консолідоване рішення, яке і запропонуємо на наступну сесію”.

У результаті жвавого обговорення депутати проголосували лише за рішення бюджетної комісії про виділення коштів на придбання кардіообладнання, а якому медичному закладу його передавати – обговорять на наступній сесії.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар