Проект “Новоросія” у Кіровограді

Сьогодні, 27 травня, кіровоградцям показали маловідомі сторінки історії проекту “Малоросія”, від якого вже більше року здригаються східні регіони України. Доктор історичних наук, професор Запорізького національного університету Федір Турченко презентував кіровоградцям книгу «Проект «Новоросія» 1764-2014 рр. Ювілей на крові».

У книзі аналізується і спростовується пропагандистський міф, пов’язаний із так званою «Новоросією». Турченко, спираючись на авторитетні історичні джерела, довів, що «Новоросії» ні як частини «рускава міра», ні як окремого етносу чи нації не існує.

“Українці здавна населяли терени південно-східної України, а термін «новороси» не використовувався ні на офіційному, ні на побутовому рівні. Але політики вдало використали цей міф на свою користь. Справа у тому, що політика не ґрунтується на історії. Навпаки, політики звертаються до істориків за аргументами для своєї діяльності, – говорить запорізький історик. – Незважаючи на те, що проект Катерини ІІ “Новоросія” втілювали довго і наполегливо, звозячи на територію південно-східної України болгар, росіян, греків, ці народності все одно становили меншу частку населення, ніж українці. Таким чином, само собою стає зрозумілим, що проект провалився і такого народу як “новороси” не існує”.

Видана у грудні минулого року, книга вже знайшла свого читача як серед військових, так і серед цивільного населення, витримала два перевидання, об’їздила майже всі регіони України і продовжує мандрувати світом, ведучи ефективну боротьбу проти російської пропаганди.

На думку Федора Турченка, книга буде цікавою для всіх, хто хоче не лише дізнатися більше по витоки «гібридної війни», яка зараз точиться на Донбасі, а й стане чудовим інтелектуальним стимулятором самостійно знайти істину в нестримному інформаційному потоці.

Прочитати книгу може кожен охочий – вона є у вільному доступі в Інтернеті. Поціновувачі “живої книги” можуть придбати  примірник «Проект «Новоросія» 1764-2014 рр. Ювілей на крові», зв’язавшись з Юрієм Митрофаненком.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар